eskiden her evin olmazsa olmazı olan takvim.
her sayfasında namaz vakitleri, günün önemi ve bir hadis bulunurdu.
devamını gör...
halk takvimi diye de anılan zaman göstermeye yarayan diğer bütün araçlardan daha entelektüel, sadece tarihi göstermekle yetinmeyip bir sonraki güne geçmeye çalışan insanları bilgiye boğan, nostaljik yanına kurban olduğum takvimdir.

ertesi gün olduğunda takvimin geçen günü gösteren sayfasını kimin kopartacağı bile sorun olurdu bazen. hatta bazı evlerde bu iş sıraya bile bağlanmıştı. o kadar önemliydi yapay zekanın hizmetine girmemizden önce hayatımızı renklendiren bu takvim.

namaz vakitleri netleştikten sonra bakılırdı tarihe. tarihin hemen altında o gün tarihte yaşanmış önemli olaylara değinilir. tarih bilgisi pekiştirildikten sonra ise asıl eğlence başlardı. kimi zaman bir yemek tarifi, kimi zaman tarihten bir olay, kimi zaman ise ibretlik bir hikaye olurdu arka sayfada.

ama asıl önemli nokta günün isimleri idi. herkes o gün kendi isminin çıkacağını umut ederek çevirirdi arka sayfayı. bir kız bir erkek ismi olurdu sayfanın en altında. bir heyecan bakılır ve kendi ismi bulunmayınca bir sonraki gün beklenirdi herhangi bir hileye başvurulmadan.

ben ismimi hiç görmedim. ya yazmadılar hiçbir zaman ya da bana denk gelmedi. az bir takvim sayfasında adıma rastlarsınız lütfen yazın bana. varlığımın bir kanıtı olmalı.
devamını gör...
bir zamanlar yeni yılın ilk güzelliklerinden olup evlerde duvara asılan 365 sayfa koparıp atılan yapraklara sahip duvar takvimi. günümüzde de evlerde kullanımı devam ediyor. geçmişi 1920'li yıllara kadar uzanan saatli maarif takvimi yeni yıl geldiği zaman, eskisi indirilip yenisi duvardaki çiviye asılır. üzerinde iri punto rakamlarla ay ve günün yazılı olur, ezan saatleri de küçük analog saat şeklinde gösterilir. namaz saatleri imsak, güneş, öğle, ikindi, akşam, yatsı diye sıralanır. hiç bitmeyecekmiş gibi duran takvim yapraklarının şişkin destesinin arkasındaki yazılar merak uyandırır, okumak için sabırsızlanılırdı. leyleklerin ne zaman göçeceğinden, mutlu aile hayatına kadar bilgiler vardır. kararsız kalan ev hanımları için de günün yemek menüsü, yeni doğacak çocuğa isim arayanlar için de kız ve erkek isimleri tavsiye edilir. ön sayfanın alt kısmındaki güne uygun şekilde ayet, hadis veya özlü söz, arka sayfasında da fıkra, tarihi bir olay veya da pehlivan tefrikası paylaşılır. özellikle de çocuklar koparılan takvim yapraklarını merakla bekler, yaşlıların da buna karşılık derin derin içlenir, koparılan her sayfa yanında ömür takviminden de yaprak dökmesiyle depresif etki de yapan bu takvimi uzun süre kullandık.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"saatli maarif takvimi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim