abd'de büyük dörtlünün (amerikan futbolu, basketbol, beyzbol, buz hokeyi) üçüncü sırasında yer alır. bizde ise tek çağrıştırdığı: "biraz biberleyelim"
devamını gör...
genelde amerika ve uzakdoğu ülkelerinde oynanan, amerika kökenli spor dalı.
ilk kez 18. yüzyıl ortalarında oynandığı düşünülmektedir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

oynanışı


beyzbol genellikle 9 inning (atış sırası) oynanır. her iki takımda her inning'de bir savunma ve bir hücum oyuncusu bulunur.

hücumdaki takımın her oyuncusu sırayla sayı kalesine gelir ve fırlatıcı tümseğinden fırlatıcının sayı kalesinin arkasında duran yakalayıcıya attığı topa sopayla vurmaya çalışırlar. fırlatıcının atışının, vuruş alanı içinden geçen, geçerli bir atış olup olmadığına sayı kalesinin arkasındaki hakem karar verir. fırlatıcı dört geçersiz atış yaparsa, vurucuya birinci kaleye yürüme hakkı vermiş olur. eğer bir vurucu, üç kez geçerli atışa vuramazsa, vurduğu topu karşı takımın yakalayıcısı havada yakalarsa ya da vurduğu topu ceza alanına düşürürse oyun dışı kalır. üç oyuncusu oyun dışı kalan takım hücum hakkını kaybeder ve savunma konumuna geçer. iki takım da vuruş hakkını tamamlayınca inning tamamlanır.

alıntı içindeki yer/ vikipedi.
devamını gör...
çizgifilmlerde çok önemli bir spormuş gibi gösterilip south park'ta aslında gayet sıkıcı monoton bir spor olduğu belirtilip sırf beyzbol oynamaktan kurtulmak için bilerek yenilmeleri anlatılırdı. demir tahta ve samandan oluşan topu olan bu sporu ülkemiz biberleyelim çizgifilmiyle öğrenmiş olup, onun haricinde sopasının adı her nedense halk tabiriyle haydar diye geçmekte olup sırf adam dövmek üzere alındığından türkiye beyzbol sopası satışlarında dünyada 5.sıralamadadır. (behzat amir de ilk sezonda harun'u dövmek için bu hedeyi kullanır) hatta hiç oyunla moyunla alakası olmayan abilerin sopa kalitesini, kalınlığının farklarını, amerika'dan ithal olup olmadığı konusunda çok birikimlidirler. japonlar genellikle amerikalılar haricinde bu sporun hastasıdır dünya üzerinde yani başka ülke hiç duymadım görmedim beyzbol furyası olan. oynamışlığım da olmuştur annemin beni robert kolej'in mezunlarının bebelerine özel kampına gittiğimde tee 12 yaşındayken. genelde böyle 90'lı mahalle zamanlarında gene çizgifilmlerden etkilenip de oynayan çocuk grupları olmuştur ama bundan öteye gitmemiştir ülkede.

edit: geçenlerde tekrar baktım böyle youtubeda bu oyunun kurallarına nasıl oynanır falan filan diye.. inanılmaz aptal/absürd bir yapısı ya da kuralları olan, en fazla bir çocuk oyunu olmaktan öteye gidemeyecek bir oyunu yüzbinlerce insan stada toplanıp izliyor abi ya.. yahu bunu nasıl insan motive olarak bir stada heyecanlı heyecanlı gidip izler hani böyle spider man'de ben amcasıyla maça giden peter olsun, hey arnold'da sevdiği oyuncunun attığı topu yakalayıp onunla dost olması olsun böyle manyak manyak furyalar vardı 90'larda ya.. yeni çizgifilmlerde var mı böyle bir saçmalık hiç görmedim gerçi calvin & hobbes'da bu oyunun ne kadar tuhaf olduğuna ve oynayan çocukların ne kadar acımasız tavırlı olduklarına güzel değinilmişti. bunun yanı sıra bu sporu dünyada oynayan ülkelere bakındım ve japonya haricinde kanada, meksika, küba, ukrayna, çin, güney kore ve 5 sene sınırları içinde okuyup da bir kez olsun oynadıklarını duymadığım italya'da bile varmış bu spor. yahu siz ne ara bu sporu benimsediniz diyemiyorum çünkü japonya gibi 2 tane atom bombası yemiş bir ülke bu sporu 2.dünya savaşı sonrasında nasıl manyaklar gibi benimsedi onu asla anlayamamışımdır hadi tamam japonya'da mcdonalds falan da var ama bu yenir yutulur bir spor değil kardeşim allah akıl fikir versin size.
devamını gör...
kemençe de çok gereksiz bir müzik aletidir aslında ama aslında öyle de değildir.
kültür girer devreye ve mevzu bir anda efsaneleşir.
boğa güreşleri de mesela..

nasıl ki kemençe, yakın mesafeden uzun süre dinlenebilecek bir enstrüman değil, beyzbol da aynı şekilde, uzun süre takip edilecek bir spor dalı hiç değil.
arada bakacaksın.

hep kültür bunlar..
beyzbolda da böyle bir büyü var, abd kamuoyu parantezinde.
adamlar seviyor.. yapacak bir şey yok.
kuşaktan kuşağa almışlar o zehri.. kendi yaşadıklarını, çocuklarına da yaşatıyorlar.. çocuklar da kendi çocuklarına..
kartlar topluyorlar, hiçbir maçı kaçırmıyorlar...
okul takımının yıldızı olmaya çalışıyorlar..

kolay kolay dejenere olmaz bu kültür. sanmıyorum...
çünkü devreye, ekonomik boyut da girdi artık.
bir şekilde akar insanlar, beyzbol sahasına.
devamını gör...
sadece film ve dizilerde izlediğim sportif oyundur.
devamını gör...
"akıl almaz sıkıcılıkta bir oyun" derdim kriketi izleyene kadar.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"beyzbol" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim