carl linnaeus'un öncüsü olduğu adlandırmanın diğer adlandırmalardan farkı, linnaeus'un adlandırmayı yaparken bitkinin üreme organlarını baz almış olmasıdır. üreme organlarının sayısı, uzunluğu ve polen yapma özelliklerine göre bitkileri 24 sınıfa ayırmıştır.
bu sınıflandırma çalışmalarını bir araya topladığı species plantarum (bitki türleri) isminde bir de kitap yayınlamıştır. bu yayın modern botanikte tür sınıflandırmasında başlangıç kabul edilir ve bundan önceki isimlendirmeler geçerli değildir.
linnaeus bitkileri üreme organlarına göre sınıflandırdığında dönemin bilim camiası tarafından tabiri caizse topa tutulmuştur, bu isimlendirme biçimine karşı çıkan dönemin botanikçilerinden johann siegesbeck bu sınıflandırmayı ''tiksindirici'' olarak yorumlamıştır, linnaeus ise bir bitkiye ''siegesbeck orientalis l.'' ismini vererek siegesbeck'ten intikamını almıştır.
linnaeus'un yaptığı şeyin bilim camiası için ne kadar önemli olduğunu anlamak için küçük bir örnek vermek gerekirse;
domates bitkisinin linne'den önceki bilimsel ismi şudur: ''solanum caule inermi herbaceo, foliis pinnatis incisis, racemis simplicibus'' türkçesi: ''otsu ve pinnat parçalı yapraklı, düz gövdeli solanum.''
linne sonrası domatesin bilimsel ismi ise: ''solanum lycopersicum'' olmuştur.
devamını gör...
her bitkinin bi latince adı var, bi ingilizcemsi afili adı var, bi de biz türklerin uydurduğu genellikle dandik olan isimleri var. artık bitkilerde tek isimliliğe geçebilir miyiz lütfen? milletçe fikrimiz zikrimiz olmuş yet her.

(bkz: küçük orospu çiçeği) (bkz: fleurima prostitas)
(bkz: ceset çiçeği) (bkz: rafflesia keithii)
(bkz: sıcak dudaklar) (bkz: psychotria elata)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bitki adlandırılması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim