cumhurbaşkanı erdoğan'ın melih bulu'yu boğaziçi üniversitesi’ne rektör olarak ataması ile ilgili açıklama yapan boğaziçi üniversitesi öğretim üyeleri, “kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!” dedi.

boğaziçi üniversitesi öğretim üyeleri, “kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!” başlıklı bildiri yayımladı.

1 ocak 2021 gece yarısı, 1980’lerin askerî vesayet rejiminden sonra ilk kez boğaziçi üniversitesine kurum dışından bir rektör atandığı belirtilen boğaziçi üniversitesi öğretim üyeleri bildirisinde; şöyle denildi:

“bu durum 2016’dan bu yana ağırlaşarak sürmekte olan, rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır. üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz. üniversite senatomuzun 2012 yılında kabul ettiği aşağıdaki ilkelerden vazgeçmiyoruz:

üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.
üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş̧ kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.

üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.
üniversitemizin tüm bileşenleri ile birlikte bu ilkelerin takipçisiyiz.

--- alıntı ---

www.evrensel.net/haber/4226...

--- alıntı ---
devamını gör...
helal olsun hocalara. ulkede bir kac kurumda bakin cok degil bir kac kurumda boyle demokratik sesler ciksa ve dik durulsa bu fasist iktidar geri adim atar
devamını gör...
bu sadece boğaziçi üniversitesi nezdinde olmamalı, tanınmış bütün üniversiteler bu tavrı koyabilmeli. bu olay akpartili olması değil konu okulla alakasız, akademik açıdan eğitim seviyesi yetersiz , yeterli akademik makale yapmamaları ile ilgili şimdi böyle insanları rektör yaparsanız ya da üniversite dışında birini atarsanız hem çok tepki toplar haklı olarak hem de üniversitenin başarısını olumsuz yönden etkiler. üniversiteyi tanımayan orda profesörlük yapmamış birisi okulu ne kadar idare edebilir ki yapamaz o yüzden rektörlerin üniversite içinde birisinin olması ve seçimle gelmesi çok önemli.
devamını gör...
bu bildiriyi mümkün kılan koşullar şu tanımdaki linkte anlatılmıştır.
kafasozluk.com/entry/247153
devamını gör...
her zaman söylerim. boğaziçi ve odtü diğer devlet üniversiteleri gibi tırışkadan kurumlar değildir. gerçekten özerklik ruhunu barındıran ve muhafaza etmeye çabalayan kurumlardır. helal olsun diyorum...
devamını gör...
oke güzel tepki koysunlar da boğaziçinde melih bulu’dan önceki rektör de aynı bu yolla gelmişti. bu kadar tepki çektiğini hatırlamıyorum. sanki eski rektör çok temiz gibi ona itiraz etmeyip bu çok gündem oldu diye fırsattan istifade göstermelik tepki koymalar çok sahte geliyor be sözlük.
t: bu kadar gündem malzemesi olmadığında neredeydiniz eyy ahali dediğim hede.
devamını gör...
bu hocaların da bir bahaneyle yavaş yavaş tasfiyesine, yerlerine yenilerinin gelmesine neden olacak bildiridir. artık çok geçtir.
devamını gör...
üniversite hocası olarak yazıyorum: rektörlük seçimleri, oy karşılığında makam ve ünvan dağıtılan bir hale gelmişti. bu arada kaç hoca imza atmış ve kaç tanesi hakkı ile hoca olmuş. buna bakmak lazım
devamını gör...
geliyor gelmekte olan, bir iktidar ülkedeki her köklü kurum ile kavga etmeye başlamışsa son durak yakındır. bü öğretim üyelerini takdir ettiğim bildiridir, cesaret bulaşıcıdır.
devamını gör...
2012 yılında üniversite içinde demokratik bir tartışmayla karar altına alınan temel ilkelere dayanarak hazırlanmış bildiridir.

şurada bu ilkelerin 2018 yılında okunduğu bir eylem var:
vimeo.com/264265669

tüm alt birim kurullarının görüşü alındıktan sonra boğaziçi üniversitesi senatosu tarafından ekim 2012’de oybirliğiyle kabul edilmiş olan temel ilkeler:
(bkz: boğaziçi üniversitesinin temel ilkeleri)
kamu üniversitelerinin yapı ve işleyişi

boğaziçi üniversitesi olarak 150 yıllık birikimimizden hareketle, ülkemizde yükseköğretimin tabi olduğu kurallar ve üniversite sisteminin yeniden ele alındığı bu günlerde, kamu üniversitelerinin yapı ve işleyişine ilişkin olarak esas alınmasını gerekli gördüğümüz temel ilkelerimizi şu şekilde ifade etme gereği duyduk:

üniversiteler; bilim, düşünce ve teknoloji üretme, yaygınlaştırma ve bunları topluma kazandırma suretiyle yerel ve evrensel gelişime katkıda bulunan en temel öğretim, araştırma ve bilgi yayma kurumlarıdır.

üniversitelerin öğretim, araştırma ve kurumlararası işbirliği konularında işlevlerinin gereği olarak edindikleri yetki ve sorumluluklarının yanı sıra topluma karşı görevlerini yerine getirebilmek için ihtiyaç duydukları birtakım vazgeçilmez niteliklere sahip olma hakları da bulunmaktadır.

bu çerçevede üniversiteler:
ı. akademik yeterliğe sahip bireylerin erişimine açık,
ıı. özgürlükçü, bilimsel olarak özgür ve bağımsız,
ııı. akademik, idari ve mali anlamda özerk, katılımcı ve hesap verebilir
kurumlar olmalıdır.

dünya standartlarında öğretim ve araştırma kalitesini hedefleyen üniversitelerde özgün ve yaratıcı bilimsel fikirler ve yenilikler ancak bu koşulların sağlandığı ortamlarda gelişebilir.

ı. akademik yeterliğe sahip bireylerin erişimine açık üniversite:

ı.a. üniversite öğretiminin akademik yeterliğe sahip tüm bireylere açık olması ilkesinden hareketle, öğrenci seçme ve yerleştirmeleri sadece bilimsel ve nesnel akademik ölçütlere göre yapılmalıdır.
ı.b. bireyler; yüksek öğrenime girişte ve üniversite yaşamında, akademik ölçütleri karşıladıkları sürece, etnik kimlik, dil, din ve inanç, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim, yaşam tarzı, ekonomik durum ve engellilik hali vb. nedenlerle dışlanmamalıdır.
ı.c. akademik ölçütleri karşılayan bireylerin ekonomik yoksunluk nedeniyle üniversite öğretiminden dışlanmamaları için, devlet, sosyoekonomik kaynaklı eşitsizliklerin yükseköğretim üzerindeki yansımalarını ortadan kaldıracak kaynak ve destekleri sağlamalıdır.

ıı. özgürlükçü ve bilimsel olarak özgür ve bağımsız üniversite:
ıı.a. üniversiteler şiddet ve ayrımcılık içermeyen tüm görüşlerin, tercihlerin ve kanaatlerin özgürce ifade edilebildiği demokratik ortamlar olarak topluma örnek oluşturmalıdır.
ıı.b. öğretim elemanlarının ve öğrencilerin yazılı ve sözlü faaliyetlerine ilişkin akademik dokunulmazlıkların fikir ve ifade özgürlüğü kapsamında sağlanması esastır.
ıı.c. üniversiteler, akademik hususlarda ve iç ve dış ilişkilerini düzenleyen tüm karar ve uygulamalarda evrensel ilkelere, etik esaslara ve insan haklarına saygı çerçevesinde hareket etmeyi ve bu konularda hesap vermeye açık ve saydam olmayı taahhüt etmelidir.
ıı.d. üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.
ıı.e. üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.

ııı. akademik, idari ve mali olarak özerk, katılımcı ve hesap verebilir bir üniversite:
ııı.a. üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.
ııı.b. üniversite yöneticilerinin mütevelli heyeti gibi üniversite dışı bir merci tarafından belirlenmesi, demokratik ve katılımcı anlayışla çeliştiği gibi, özerk ve bağımsız olma ilkelerine de aykırıdır.
ııı.d. öğretim elemanlarının atama ve yükseltmeleri tamamen akademik ölçütlerle ve denetime açık ve saydam yöntemlerle üniversite kurullarınca kararlaştırılmalıdır. araştırma, idari ve teknik personel istihdamı ve yükseltilmesi, kendi ihtiyaçları ve tercihleri doğrultusunda, üniversiteler tarafından yapılmalıdır.
ııı.e. üniversitelerde saydamlık ve hesap verebilirlik ilkeleri çerçevesinde bütçeleme ve harcama özerkliği olmalıdır. üniversitelerin bütçe tahsisatlarını kendi kurumsal gereksinim ve hedeflerine göre belirleme hakkı ve harcama esnekliği bulunmalıdır.
devamını gör...
istemiyorlarsa istifa edip e-5 kenarında bulunan özel bir üniversitede, memuriyetten ayrılmak istemiyorlarsa 1 dilekçe verip anadolu’da bulunan bir üniversitede öğrenci yetiştirmeye devam edebilirler.
ahmet nejdet sezer 2 oy almış profesörü rektör atarken hiç itiraz etmiş mi arkadaşlar.
o devirler geçti yiğidolar.
askeri ve yüksek bürokrasi vesayetinin ülkeyi rehin aldığı dönem bitti.
sonuçta devlet memurusun, seçilmişlerin karalarını uygulamakla mesulsün.
devamını gör...
fetöcü vatan haini ilan edilme olasılıkları yüksektir.
devamını gör...
umarım sonuna kadar direnirler.
devamını gör...
muhtemelen mobing göreceklerdir.ama genedd eylemlerinde sonuna kadar haklıdırlar.
devamını gör...
tüm omurgasızlarda tokat, tüm sinmişlerde sorgulama ve cesaret etkisi yaratması ve istenilen sonuca ulaşılması dileği ile yanınızdayız. keşke yazmak dışında verebileceğimiz somut destekler olsaydı!
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"boğaziçi üniversitesi öğretim üyelerinin kabul etmiyoruz vazgeçmiyoruz bildirisi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim