bilişsel psikolojide, yeni bir uyaranla karşılaştığımızda duyularımız yardımıyla o uyaranı algıladığımızı ve anlamlandırdığımızı belirten bir süreçtir. aşağıdan yukarıya işleme anlamına gelir.

top down processing'in zıttı olarak düşünülebilir. yukarıdan aşağıya bilgi işlemede önceki bilgi ve deneyimlerimizi kullanırken, aşağıdan yukarıya işleme esnasında, gelen duyusal verilere odaklanırız (önceden edinilmiş bilgi veya deneyime gerek yoktur) ve bu odaklanma-algılama eş zamanlı gerçekleşir.
e. j. gibson tarafından tanıtılan bu işleme, duyum ve algının aynı şey olduğu mesajını verir. psikolog gibson'a göre bilgi işleme çevresel algılama yoluyla da gerçekleşebilir ve bu sayede önceki deneyimlere ihtiyaç duymayız.

aşağıdan yukarıya işleme türü için örnek araştırırken yüz körlüğü vakasına denk geldim. bildiğimiz gibi yüz körlüğü (prosopagnozi), bir insanın yüzleri ayırt etmede eksiklik yaşaması durumudur ve nörolojik bir hastalıktır. bu hastalıkta yukarıdan aşağıya işleme dediğimiz top down processing etkisiz kalır çünkü eğer kişi önceden edindiği bilgi ve deneyimleri kullanabilseydi zaten önceden gördüğü yüzleri ayırt edebilirdi. burada çalışan işleme, aşağıdan yukarıya işleme yani bottom up processing'dir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bottom up processing" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim