felçli insanların hayata katılımını sağlamak için geliştirilmiş olan bilgisayar teknolojili cihaz.

bu işin temeli aslında 90'lı yıllarda atıldı. ancak o zamanlar bu iş için beyin içerisine yerleştirilen elektrotlar kullanılıyordu. günümüzde ise işler epey ilerledi ve braingate* adlı cihaz ortaya çıktı.

buluşun sahibi, amerikalı bir sinirbilim uzmanı olan john donoghue ile ekibi. doktor bu konuya özel bir ilgi duymuş çünkü çocukken geçirdiği bir hastalık nedeniyle kendisi de bir dönem tekerlekli sandalyeye mahkûm olmuş.

olay, beyin içerisine yerleştirilen bir çip üzerinden yürütülüyor. tamamen felçli ancak bilinci yerinde olan hastaların beynine çip yerleştirildikten sonra, çipin bir bilgisayarla koordinasyonu sağlanıyor. çipin yerleştirildiği bölge, beynin kas hareketlerini kontrol eden kısmı.

hasta pratik yaparak, bilgisayar imlecini kontrol etmeye çalışır. sadece birkaç saat alabilecek bir sürede bu işin üstesinden gelinebilir. bunu öğrendikten sonra felçli kişi bilgisayar üzerinden yapılabilecek her şeyi yapabilecek hale gelir; oyun oynamak, internette gezinmek, e-postalarını okumak gibi...

bu arada, bu sadece bilgisayar kullanabilmek anlamına gelmiyor. braingate ile protez uzuvların kontrol edilebilmesi de gerçekleşmiş durumda.

bu gelişmeler, bir gün sadece bir çip aracılığıyla ve yine sadece düşünerek bilgisayarlı tüm teknolojileri kontrol edebileceğimiz anlamına da geliyor.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
görselin kaynağı
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim