dişlerin özellikle geceleri istemsizce sıkılması, birbirine sürtülmesi(gıcırdatma) olayıdır. kişi sabah kalktığında baş ve çene ağrılarıyla uyanabilir.
stres ya da nefes almada zorluktan dolayı kaynaklanma ihtimali yüksektir. bruksizme kesin olarak neyin sebep olduğu bilinmediğinden fiziksel, psikolojik ve genetik faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir.

benim de kendisinden muzdarip olduğum bir durum ve tedavi edilmezse ya da önlem alınmazsa büyük sorunlara yol açabilir.
tedavi yöntemleri arasında:
-stresten kaynaklanıyorsa meditasyon,
-masajlar,
-botox,
-gece plağı,
en bilinenler arasındadır.
devamını gör...
#489714 bu dertten muzdarip olanlara naçizane tecrübem.
devamını gör...
ne korkunç bir ilettir, rabb'im düşmanıma vermesin. uykusuzluk, çok fazla çay/kahve, sigara arttırıyor. ayrıca öfke ve hırsta artırıyor.
devamını gör...
lanet olasıca.
ne diş bıraktı ne de huzur. gece plaklarını kırmamdan dolayı dişçim isyan etti. botoks deneyeceğim.
devamını gör...
bruksizm yani sürekli bi yerleri burkmak..
devamını gör...
yıllardır muzdarip olduğumdur.
gece plağım olmadan kanepede uyuyakalma fobimin oluşma sebebidir.
yorgunluk ve ağrılardır.
çeşitli masajlar, sakinleştirici bitki çayları içmek gibi şeyler deneyip çözüm bulamadığım iki gözümün çiçeğidir.

bir de bazen sebebi stres değil bağırsak kurdu olabilir diyolla.
devamını gör...
sabah uyandığımda ağzımda diş parçalarını gördükten sonra sahip olduğumu öğrendiğim hastalık. uyku bruksizmi ve uyanık bruksizm olarak ikiye ayrılıyormuş. ne kadar ikiye ayrılsa da özünde ikisi de aynı yıkıcılığa sahip. ikisinde de çenenizde ve başınızda ağrılar oluyor, uyanıksanız eğer fark edip çenenizi gevşetebiliyorsunuz sadece. plak kullanarak biraz rahatlayabilirsiniz fakat onda da gece boyu plağın ağzınızda duracağından emin olmanız gerekiyor.( uykulu gözlerle az plak aramadı bu arkadaşınız. birde şeffaf, zor farkediliyor.) plak dişlerin kırılmasını büyük ölçüde azaltıyor azaltmasına ama tamamen iyileşme gibi bir çare göstermiyor maalesef. ben bir süredir kurtuldum heralde diye düşünüyordum. taaa ki geçenlerde ağrılara dayanamayıp acile gitmek zorunda kalana kadar. acildeki doktor "masseter botoks yaptır yoksa ömür boyu çekersin sen bunu" dedi. orda da böyle bir çare olduğunu öğrendim ama o da kalıcı değilmiş, belli sürelerde gidip tekrarlatmak gerekliymiş. tek çare siniri stresi azaltıp etliye sütlüye karışmamak gibi duruyor ama o da zor. bakalım nereye kadar gidecek.

ek: çok sıkılmaktan mıdır nedir çene eklem bozukluğu da yaşıyorum. plak ölçüsü alınırken asistana "çenem hemen kapanıyor ölçüyü çabuk alabilirseniz iyi olur" dememe rağmen oyalandı. e tabi haliyle kadının iki parmağını istemeden de olsa ısırmak zorunda kaldım.* hastalıktan muzdarip arkadaşlara tavsiyem havuç gibi sert bir şeyleri yemiyorsanız eğer bundan sonra da yemeyin. dişleriniz havuca geçmiş şekilde kitlenip kalıyorsunuz o da çok kötü.

ek 2: "gel, botoks yaptırmadan plak ile biz bunu hallederiz" diyen diş hekimi dostum, çene kaslarımı sıktırıp açtırarak baktıktan sonra en iyisi botoks yaptıralım dedi. tek çare botoks anlaşılan.
devamını gör...
geceleri diş sıkmaya verilen addır. gündüz dişlerin sıkılmasına bruksomani denir.
devamını gör...
sporcularda da çok sık görülen tıbbi patoloji. dişlik kullanımı geçici çözüm olmakla beraber botoks ve ya kas aktivasyonu azaltan yöntemler daha kalıcı çözüm olacaktır.
devamını gör...
(bkz: bela)
tam tedavisi de yok, psikolojinin ve stresin etkisi hep.
devamını gör...
diş gıcırdatma. yoğun stres altındayken nükseden, uyku esnasında pik yapan psikolojik durumun diş sıkma ya da gıcırdatma olarak dışa vurumu.
devamını gör...
diş sıkma. gece ya da gündüz kişi farkında olmadan dişlerini sıkabilir. en büyük nedenleri stres, kaygı, eksik ya da fazla diş, çene eklemindeki bozukluklardır. evvela genel bir diş kontrolünden geçmek gerekiyor ardından gece plağı tedavisi öneriliyor. sonrasında ise psikiyatri yolu görünüyor. kas gevşetici haplar, kremler de işe yarıyor. her ne kadar kas gevşetici hapların uzun vadede kullanılması zararlı olsa da kas gevşetici kremler için durum biraz daha farklı olabiliyor. tabii doktor gözetiminde bunları kullanmak gerekiyor. gece plaklarına gelince diş minenizin aşınmasını ve hassasiyet oluşumunu engelliyor. muzdaribi olan herkese şimdiden çok geçmiş olsun.
devamını gör...
fiziksel, psikolojik veya bilinmeyen bir nedenden ötürü gelişen bireyin dişlerini sıktığı, gıcırdattığı veya birbirine bastırdığı bir durumdur.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim