herkesin işittiği bu "roma" aslında şu an bildiğimiz italya'daki roma değildir. konstantinopolis, yani şu anki istanbul'dur.

dönemin bizans imparatoru büyük konstantin, konstantinopolis'i hem bizans'ın hem de dünyanın merkezi haline getirmek istemektedir. şehri baştan inşa eden konstantin, kudüs'te muhafaza edilen ve isa tarafından dokunulduğu için kutsal sayılan "milion" taşını konstantinopolis'e getirtip bugünkü ayasofya'nın karşısına yerleştirmiştir.

taşın olduğu yer 1453 yılına kadar dünyada sıfır noktası sayılmış ve bütün mesafeler bu noktadan itibaren ölçülmüştür. onun için "bütün yollar roma'ya çıkar" sözü nouva roma (yeni roma) yani konstantinople için söylenmiştir.

belki de birçoğumuzun hiç farketmediği hatta varlığından bile haberdar olmadığı ama bir zamanlar dünyanın merkezi sayılan o taş ise kıymeti bilinmez bir şekilde hala aynı yerinde duruyor.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
*
"omnibus viis romam pervenitu"/"bütün yollar roma'ya çıkar"

uzun süre kullanabilecekleri görkemli bazilikalar, hamamlar ve arenalar inşa etmelerinin yanı sıra romalıların stratejik ve ekonomik öngörüleriyle, ordunun ve ticaretin daha hızlı işleyebilmesi için çağdaşlarına göre ciddi bir mühendislikle mükemmelen yaptığı bir şey daha vardı: yol.

tam 100.000-120.000 km'lik bir yol ağı yaptılar. onları 3 kıta'nın hakimi yapan bu ağ, roma'dan başlar ingiltere'ye, batı avrupa'nın tamamına, isviçre'ye, iran'a kadar gider.

bu cümlenin ardında yatan gerçek, roads to rome projesiyle test edildi. 486.713 farklı başlangıç noktası seçildi ve avrupa kıtasındaki tüm yolların roma'ya kadar ulaştığı gösterildi. bu yol ağı elbette, antik imparatorluğun bir parçası olan londra, istanbul ve paris gibi büyük şehirleri de birbirine bağlıyordu.

moovel lab tarafından hazırlanan harita
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

- romalıların döşedikleri yol ağının yapımında tabii ki köleler ve düşük sınıflı yurttaşlar çalıştılar.

- yollar genellikle dümdüz yapıldı. arazi üzerinde bir tümseğe denk gelindiğinde yolu, bayır inip çıkmak yerine yükseltinin/dağın etrafını bir kıvrımla değil dik açı oluşturacak şekilde dolandırdılar.

- şehir içlerindeki yolları ortası tümsek olacak şekilde yaptılar ki su yanlardan akabilsin, yol kenarlarında bulunan giderlerle isale edilebilsin ve böylelikle sağlam kalabilsin.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

- her 1000 adım; yaklaşık 1.5 kilometre aralıklarla kilometre taşları; miliaryumlar diktiler. "mil" kelimesi, 5 roma fiti anlamına gelir, latince milia passuum/ "bin adımdan" veya 4,841 fit (1,476 metre) türemiştir. bu taşlara o mevkiin bilgilerini yazdılar.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
- romalılar yolları döşerken önce çukur kazdılar, çukurların içine kum koyup sıkıştırdılar, üstüne çimentoyla karıştırılmış çakıl döşediler, üzerine tekrar çakıl döşediler, en son olarak da aynı boyutlarda düz taşlar dizdiler.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kaynak
kaynak
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bütün yollar roma'ya çıkar" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim