günümüzden yaklaşık 30 yıl önce avusturya-italya sınırında alp dağları’nda yürüyüşe çıkan iki alman turist, son zirveye de çıktıktan sonra daha kestirme bir yerden dönmek isterler. buz halindeki bir dere yatağının erimekte olan kısmında siyah bir leke gözlerine takılır ve daha dikkatli baktıklarında ise bunun bir ceset olduğunu fark edip polise haber verirler. olay yerine gelen polisler, daha önce o bölgede bazen rastlanan ölmüş dağcılardan ya da 1. dünya savaşı’nda hayatını kaybetmiş askerlerden biri olduğunu düşünüp cesedi çıkartma işlemlerine başlarlar. avusturya polisinin cesedin önemini anlayamaması ve çıkartırken aceleci davranmış olması ötzi’nin kalça kemiğinde bozulmalara yol açar. ceset biraz araştırıldıktan sonra önemi hemen anlaşılır. bunun üzerine cesetin bulunduğu yer tam olarak ölçülür ve italya sınırının birkaç metre içerisinde olduğu anlaşılıp italya’ya teslim edilir. yapılan araştırmalar sonucunda 5300 yaşında olduğu anlaşılan ötzi, arkeoloji dünyasına damga vurur.
devamını gör...
1991 yılında bulunmuştur. bilim insanları tarafından yediği, içtiği, eşyaları, boyu, yüzü... detaylıca incelenmiş ve aslında 45 yaşlarında olduğu ama yaşlı biri gibi göründüğü anlaşılmıştır. vücudunda olan yaralar yüzünden cinayete kurban gittiği anlaşılmıştır.
devamını gör...
5300 yıl önce yaşamış bir adam. 61 tane dövmesi varmış adamın:

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

bu arada bu dövmeleri şey diye düşünmeyin, o dönem dövme mi yaptırmış elalem falan diye. ötzi bunları brad pitt'e benzemek için falan yaptırmamış. adamın sağlık sorunları varmış. o dönemin dövmecileri de, ötzi'nin cildini kesip, yaralarına kömür basmışlar. sanırım öyle oluşmuş. neyse. adam son yemeğini ölümünden 2 saat önce ve ondan önceki yemeğini ölümünden 8 saat önce yemiş. ama iyi ha, aç gitmemiş en azından. sırtından vurulan bir ok sonucu öldüğü düşünülüyor. zaten böyle bulunmuş ötzi, sırtında bir okla bulunmuş yani.

beyler bence bu ötzi, döneminin polat alemdar'ı falan. yok, polat olsa ölmezdi, tamam döneminin memati'si falan. yok yaralarına tuz (daha doğrusu kömür) basmalar, yok uzak diyarlara gitmeler falan. şey gibi, mount and blade. bu arada, yapılan araştırmalar sonucu ötzi'nin çizimleri yapılmış. ötzi böyleymiş:

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

yaşına göre (45 yaşında) oldukça yaşlı gözüküyormuş. neyse, demek ki memati falan da değilmiş. ha bu arada arkadaşlar gene bi araştırma yaptım, ötzi düşmanlarından kaçıyormuş. yani öldüren de herhalde düşmanları. adam gerçekten polat alemdar çıktı! canını seven kaçsın!
devamını gör...
italya'nın kuzeyinde alp dağları'nın tepesinde bulunan, 1991 yılında keşfedilen, 5300 yıl önce sırtından okla vurulduğu tespit edilen, bedeni buzulların altında donmuş olan mumya adamın ismi.
devamını gör...
tehzicatının bir kısmı şöyledir :

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
ötzi neden öldürüldü?

konu hakkında bilgiler yazılmış ama ben konuyu başka bir yere götüreyim. 91 yılında bir alman çift, avusturya alpleri olan ötztaler’de doğa gezisi yaparken buzul içerisinde bir insan bedeni görmesiyle başlar olaylar olaylar. efendim bu bölge alp dağlarının avusturya ve italya arasında kalan “südtirol” eyaletidir. bölgede çok sayıda buzul vardır. ancak işte küresel ısınma buzulları eritir ve ötzi’de görünür hale gelir. bakınız tam olarak bulunduğu yer burasıdır. ötzi için bir anıt mezar yapılmıştır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
bulunduğu bölge ötztaler olduğu için adına ötzi denmiştir. ayrıca çok yakın arkadaşımdır.

innsbruck üniversitesinde mumya incelenir. buraya bir parantez açalım, tıp eğitimi için avrupa’ya gitmeyi düşünenler varsa bu üniversiteyi bir kenara yazsınlar, o kadar iyidir. farklı ülkelerden 64 bilim adamı çalışmalara katılır. buzul içinde çok iyi korunduğu için ötzi hakkında tüm bilgiler gün yüzüne çıkarılır. öldüğünde 46 yaşında, yaklaşık 1.60 boylarında, 50 kg, bir avcıdır. buzul içerisinde kıyafetleri ve av aletleri de bulunur. ilk bulgularda donarak öldüğü düşünülür. yapılan araştırmalarda vücudunda bir ok izi bulunur. aha! cinayet var. efendim midesinde yapılan araştırmada, akşam yemeğinde geyik eti yediği, muhtemelen evinde değil, başka bir yerde olduğu ve yemek sonrası öldürüldüğü söylenir. aha! planlı bir cinayet var. yapılan araştırma 6 yıl sürer ve sonrasında ötzi südtirol arkeoloji müzesine verilir. olası görüntüsü şu şekildedir;
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

hayatını anlatan çok iyi bir film çekilmiştir. 2017 yılında vizyona giren filmin fragmanını şuraya bırakayım.


efendim ötzi benim arkadaşımdır. 5300 yaşındadır ve benden bir iki ay küçüktür. dünya iyisi arkadaşımı kim neden öldürmek ister anlamıyorum.

buzulun kaynağı; k1üni k2müze

ötzi’yi kim öldürdü?
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim