bir mehteran marşı.

hemen mehter takımı icrasını koyup anlatacaklarıma geçeyim.




olaylar şöyle gerçekleşiyor : bazı kaynaklara göre konyalı bazı kaynaklara göre trakyalı - zira ortaya çıkma tarihleri net bilinmiyor - cezayir’de görev yapan bir osmanlı askeri, orada bulunduğu sırada duyduğu cezayir marşına güfte yazıyor ve ortaya aslında bir ağıt çıkıyor, daha sonra marş/türkünün ritmi hızlandırılarak oyun havası/yol havasına dönüşüyor.

bazı kaynaklarda osmanlı’nın göz bebeği cezayir’in fransızların ellerine geçmesine anadoluda büyük üzünç duyuluyor ve hüzünlü, buruk bir oyun havası olarak oynanıyor.

cezayir anadolunun birçok yöresinde halen - farklı güftelerde ve bazı nota değişiklikleriyle de olsa- çalınıp söylenir. ağır ritimli çalışlar genelde kız alma merasimlerinde ve kıymetli misafirlerin karşılanmasında ve uğurlanmasında yol havası olarak çalınıp söylenir.

marşa yazılan güftelerden, kaynaklara geçen en eski olanı aşağıdadır. bu güfteler dışında bilinen on sekiz varyantı bulunmakta. dileyenler için buradan



cezayir'in çeşmesinin başında
balık sureti yazılı hem taşında
benim sevdiğim onüç-ondört yaşında
güzelleri döğme donlu cezayir.

mezarımın üstünde boz otlar bitsin
o gerdanın üstüne örenler çöksün
çok değil bir defa sıtma da tutsun
sıtmanı da ben bağlarım cezayir.



cezayir yol havası, davul zurna :



davul zurna vol2 :



sözlü cezayir , emine akmeşe :



cezayir’in benim en sevdiğim versiyonu :

kabak kemanede uğur önür ve ritimde şakir ozan uygan:

devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"cezayir marşı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim