topoğrafik radarla çevresinin 180 kilometre, derinliğinin ise 900 metre olduğu belirlenen, dünyadaki en geniş çaplı ikinci krateri olma özelliğine sahip krater.
meksika- yucatan yarımadasının altında gömülü olan ve chicxulub kasabasının yakınlarında olduğundan bu ismi almıştır.
bu kraterin dinozorlar da dahil olmak üzere gezegendeki canlı türlerinin yüzde 70'inden fazlasının yok olmasına neden olduğu düşünülmektedir.
''ulan amma atıyosun suyun altındaki meteoru nasıl bulmuşlar?'' diye merak oluşursa içinizde cevabını da hemen verelim:
1970'ler yukatan'da petrol arama çalışmalarına girişmiş olan iki jeofizik mühendisi, antonio camargo ve glen penfield tesadüfen bulmuşlar.
66 milyon yıl önce kretase döneminin sonlarında meydana geldiği de toplanan numunelerden elde edilmiş.
göktaşı çarpmasının etkisinin, atom bombasının 10 milyar katı olduğu tahmin ediliyor.
''
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel''
''
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel''
''
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel''
devamını gör...
chicxulub kratesi, amerika kıt'asında meksika'nın yucatan yarım adası altında gömülüp kalmış olan prehistorik diye nitelendirdiğimiz bir göktaşı krateridir. kraterin merkezi, ona ismini de vermiş olan kasaba chicxulub kasabasının yakınlarındadır. bu kraterin oluşumuna yol açmış olan meteorun dünyamıza çarpmasının zamanı hakkında yapılan araştırmalara göre "kretase-paleojen sınırı" (k-pg sınırı) ile denk geldiği düşünülmekte olup, kraterin etkilerinden en büyüğünün uçma yeteneği olmayan dinozorların soyunun tükenmesine neden olduğu düşünülmektedir. ayrıca bu çarpmanın diğer bir büyük etkisi ise deprem ve haliyle 1500 kilometre ötede meydana gelen dev tsunamiler olmuştur.

kraterin çapı 110 mil yani bizim anlayacağımız tabirle 180 kilometreden fazladır. kraterin oluşumunda rol alan meteorun çarptığı yerin derinliği ise 30 kilometre civarındadır. kesinliği tespit edilmiş olan; dünyamıza çarpması sonucu olduğu doğrulanan en büyük krater yapısıdır. bu kraterin oluşmasına sebep olan meteorun çapının en az 12 kilometre (7 mil) olduğu düşünülmektedir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

chicxulub krateri, 1970'li yılların sonlarına doğru yucatan yarım adasında petrol ararken keşfedildi. jeofizikçiler antonio camargo ve glen penfield bu keşfi gerçekleştiren bilim insanları olarak tarihe isimlerini yazdırmayı başardılar. glen penfield'in, aslına bakacak olursak eğer bu devasa yapının krater olduğuna dair herhangi bir kanıt bulamadığından arayışından vazgeçtiği söylenmektedir işin başında. calgary üniversitesi yerbilimi bölümünde görevli alan r. hildebrand ile kurduğu temaslardan sonra bunun bir krater olabileceğine dair araştırmalara geri dönmüş ve bu konuya yoğunlaşmaya başlamıştır.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

yapılan araştırmalara göre; oluşan bu kraterde, meteorun çarpma ekseni hakkındaki bulgular arasında şok kuvars, yer çekimi anomalileri ve çevresindeki alanlarda tektitler bulunmuştur. bu bulgular içinde, kayaçların yaşı hesaplandığı taktirde, chicxulub kraterinin oluşumuna yol açmış olan meteorun 66 milyon yıl kadar süre önce kretase diye adlandırdığımız dönemin bitmesine yakın zamanlarda bu çarpmanın meydana geldiğini göstermektedir.

görseller google'den alınmıştır.

kaynakça:
1- wikipedia
2- evrimagaci.org
3- bbc.com
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"chicxulub krateri" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim