meteorlar uzaydan dünya atmoferine girdiklerinde, genelde sürtünmenin etkisi ile tozlaşarak yok olurlar. ancak bazı kraterler bu sürtünme ile yok olmayacak boyutlarda olabilir. sahip olunan kinetik enerji öylesine büyüktür ki; çok büyük ısı ve şok dalgasına sebep olur.
bu etkiyi anlatmak için atom bombasının etkisi bile referans alınabilir. işte vredefort krateri'nin genişliğine ve derinliğine bakarak ''bir kaç atom bombasının aynı anda patlamasının yarattığı etki'' diye bir benzetme yapılır.
zira oluşan bu enerji, kayaların erimesine, camlaşmasına, byük parçaların sağa sola fırlayarak sağa sola saçılmasına neden olur.
vredefort krateri; tahminen 10 km'lik bir meteordu ve dünyaya düştüğünde 180 ila 300 genişliğinde ölçümler sağlandı, ancak krater 2 milyar önce düştüğünden, bu süre zarfında erozyon, ve aşınmalar nedeniyle tam genişliğini kimse bilmiyor.
2005 yılında, vredefort krateri , unesco dünya mirası alanları listesine girmiştir. yarrabubba kraterinden sonra dünya üzerinde bilinen en eski ikinci kraterdir .

aşağıda nasa'dan aldığım bir uydu görüntüsü mevcut. bu görüntüyle yarattığı etkinin büyüklüğünü anlayabilirsiniz.
dinazorları bu mu yok etti acaba?! tabi ki hayır; onun için (bkz: chicxulub krateri)

''
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel''

kaynak;
earthobservatory.nasa.gov/i...
tr.wikipedia.org/wiki/Vrede...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"vredefort krateri" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim