foton dekuplajı başlığını görünce aklıma gelen bir modelleme. çünkü burada foton geri dönüşümü de bahsi geçen noktalardan bir tanesi. yalnız bu evren modelinin ismini ayrı seviyorum. pheonix universe üffff. çok havalı. neyse konumuza giriş yapalım.

esasen bu teori, evrenin sürekli genişleyip yok olmadığı ancak enerjinin korunarak yeni bir döngü başlattığı bir modeli açıklar. bu teoriyle birlikte büyük patlama'nın yerini, düşük enerjili kalıntıların yeniden birleşerek yeni bir evren oluşturduğu bir süreç alır.

peki de sitter evreni nedir? de sitter evreni, evrenin genişlemeye devam ettiği ve kozmolojik sabitin (yani karanlık enerjinin) baskın olduğu bir evren modelidir. willem de sitter tarafından genel görelilik denklemlerinin bir çözümü olarak önerilmiştir. pozitif kozmolojik sabite sahip bir evrende genişleme sonsuza kadar devam eder. karanlık enerji nedeniyle de evrenin genişlemesi zamanla hızlanır ve galaksiler birbirinden uzaklaşır.

fotonların geri dönüşü teorisi evrenin tamamen yok olup kaybolmadığını ancak fotonlar gibi ışık parçacıklarının ve düşük enerjili radyasyonun genişleyen evrende birikerek yeni bir döngüyü başlatabileceğini savunur. evren genişledikçe, maddeden geriye kalan tek şey ışık (yani fotonlar) ve bazı düşük enerjili radyasyonlardır. karanlık enerji genişlemeyi hızlandırırken, fotonlar evrenin gelecekteki aşamalarında etkili olabilir. evrenin genişleme süreci, belirli bir noktada yeni bir evren oluşumunu tetikleyebilir. bu, evrenin bir "anka kuşu" (yani en başta dediğim phoenix) gibi küllerinden doğduğu bir modeli oluşturur.

tamam güzel, peki süreçler nasıl çalışır? karanlık enerji nedeniyle evren hızlanarak genişlemeye devam eder. madde ve kara delikler bu süreçte parçalanır ve yok olur. geriye kalan tek şey fotonlar (ışık) ve kozmik mikrodalga arka plan radyasyonudur. devamında ise evrenin genişlemesi sırasında, düşük enerjili fotonlar zamanla belirli kuantum etkileri nedeniyle yoğunlaşabilir. büyük ölçekli kozmik çekim etkileri veya kuantum mekaniği süreçleri, bu fotonları bir araya getirerek yeni bir "kozmik tohum" oluşturabilir. bu süreç, yeni bir evrenin başlamasına neden olabilir ve büyük patlama yerine foton birikimi ve geri dönüşü ile yeni bir kozmolojik dönem oluşur.

cevaben ekleme: evet zaten de sitter evreninde doğrudan foton geri dönüşümü yok, de sitter ile foton geri dönüşümünün birleşimiyle ortaya çıkan phoenix universe'te var. zaten phoenix universe olmazsa de sitter tek başına çok sonuçsuz kalıyor.
devamını gör...
hollandalı fizikçi willem de sitter tarafınan geliştirilmiş olan model.

genel görelilik teorisi kapsamında etraflıca bir çözüm sunan model, evrenin genişlemesinin sonsuza dek süreceğini öngörür. bu süreçte doğal olarak maddenin yoğunluğu azalır, galaksiler arası mesafe gittikçe açılır ama genişleme hiçbir şekilde sonlanmaz. karanlık enerji bu genişlemenin temel sorumlusudur.

#3412749

fotonların geri dönüş teorisi döngüsel evren modellerinde bulunur sevgili yazar. de sitter evreninde böyle bir döngü durumu geçerli değil.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"de sitter evreni" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim