öne çıkanlar | diğer yorumlar

bir james joyce kitabıdır.

edebiyat tarihinde yazılan kitaplar arasında en iyilerden biri sayılan ama en az okunan ulysses’in yazarı olan büyük irlandalı edebiyatçı james joyce’un belli konular çerçevesinde yazdığı, bazıları yarım kalmış denemeler, makaleler ve eleştirilerden oluşan bu kitabı okumak çok kolay değil.

kitabın başlarında james joyce’un çeşitli yerlerde yayımlanmış yazıları bulunmakta. bu yazılar çoğunlukla bernard shaw, oscar wilde ve james clarence mangan gibi edebiyatçıların eserleri ve edebi karakterleri üzerinde yazılmış eleştiri yazıları.

bir diğer bölümde ise irlanda üzerine yazılmış uzun ve yorucu yazılar bulunmakta. irlandanın ingiltere baskısı altında inim inim inlediği dönemleri anlatan james joyce bu konu üzerinde hem kendi kişisel görüşlerini paylaşır hem de bir yandan bu konu üzerinde düşünen ve eyleme geçen insanlarla ilgili olumlu ya da olumsuz eleştirilerini dile getirir.

ilk paragrafta da söylediğim gibi okunması çok da kolay olmayan bir kitap olsa da bitirdiğimde kendimi belli konularda belli şeyler öğrenmiş hissetti. irlanda edebiyatı ve tarihine karşı bir ilginiz varsa okumak isteyeceğiniz bir kitaptır.
devamını gör...
çok net bir şekilde yorucu kitaptır. ben zaten joyce'a takığım. abicim tamam çok büyük yazarsın falanda oradan oraya, oradan oraya derken bildiğiniz balataları sıyırıp, motoru yakma moduna geliyorsunuz. irlanda meselesi zaten değişik yani bu konuda notları falan sonraki görüşlerinden biraz farklı. o farklı görüşleri algılamak içinde 3-5 takla atıp sonra allah seni bildiği gibi yapsın bu muydu diyorsunuz ki ben irlanda direniş tarihine de ilgiliyimdir. mevzu hakkında hiç bir şey bilmesek adam bizi sulu götürüp susuz getirecek. kaldı ki bu görüşleri ile sonraki görüşleri arasında ciddi fark var. benim bağrım irlanda mevzusundan ötürü yandığı için direkt konuya oradan daldım.* yani o dönem bazında kendisini dil bilim, felsefi karmaşa ve estetik kaygılara kaptırdığı için sağlıklı analiz yapamadığını düşünüyorum.* yoksa şu garip tosbağaya ''hadi oradan be! sen de mi brütüs !''dedirtmezdi.* bir de mangan'dan ne istedin be abicim? neyse kapatalım şu irlanda mevzusunu tüylerim diken diken olacak. netice olarak sonrasında doğru yolu buluyor. **

bunun dışında özellikle şiir ve felsefe ile ilgili tespitler, rönesans'a bakış açısı falan artı değer katıyor. hakkını yiyemem. ve özellikle en sevdiğim tespiti hayal gücü ile ilgili olan tespiti oldu ki o noktada işte budur diyerek, ayağa kalkıp, ellerim patlayana kadar alkışladım kendisini. bizim gibi kurgu eserleri seven ve varlığına şükreden insanların baktığı zaviyeden meseleye bakmasıyla irlanda konusunu biraz affettirmiş olabilir. özel dikkat isteyen bir kitap özetle. insanolunbiraz'da bahsetmiş zaten. benim naçizane tavsiyem okuma disiplinine sahip değilseniz methini falan duyup hiç bulaşmayın. öbür türlüsünde muhakkak okuyun derim bir şekilde heybenize bir şeyler atmış olursunuz.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"denemeler makaleler eleştiriler" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim