deneme-inceleme / felsefe-düşünce / edebiyat
9 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

başlarken sıkılabilirim gibi bir önyargıyla yaklaştığım ama daha sonra yüzümde tebessümle okuduğum kitap. nerde olursan ol, kaçıncı yüzyılda yaşarsan yaşa demek ki bazı düşünceler her insanda ortak oluyormuş dedim bittiğinde.

kitaplar ve insanlar kısmından: " o kadar ki, bence en orta malı, en çok bilinen, en gösterişsiz şeyleri kendi ışıklı yanlarından görebilirsek, onlardan doğanın en büyük mucizeleri, örneklerin en zenginleri çıkarılabilir, özellikle insan eylemleri konusunda."
devamını gör...
montaigne'nin çeşitli konularda görüşlerini yazdığı,aynı zamanda kendisini anlattığı kitap. yakınlarının kendisini daha iyi tanımaları için yazdığını söyler kitabı. en baştan belirtir bu kitapta yalan dolan yok diye,kendisini terbiyenin müsaade ettiği sınırlar içirisinde açıkça anlattığını söyler. hem kendi anıları hem de tarihten olaylar var kitapta ve çok güzel alıntılar var. kitabı okurken montaigne ile sohbet ediyormuşum gibi hissettim ben.
devamını gör...
kitapta nedense herkesin en çok ilgisini çeken kısım montaigne nin satranç oyunu hakkındaki düşünceleridir sanırım. okurken allah allah ne oldu bu adama birden dedirtir.
devamını gör...
okurken ta o zamanlarda bile* avrupa insanı üzerindeki antik yunan esintilerinin bu denli fazla olduğunu görünce çok şaşırmıştım. ayrıca fransız ihtilali'ne henüz iki yüzyıl varken demokrasi fikrinin bu denli gelişebildiğine de. bu bağlamda "ya bu avrupa insanı düşünsel devrimini nasıl gerçekleştirdi kardeşim?" diye soran herkesin muhakkak okuması gereken kitaplardan.
devamını gör...
montaigne kitabı. okuduğumda düşüncelerimi gördüm. bazılarına katılmamakla beraber çoğuna katıldım. kendi düşüncelerimi hatta cümlelerimi gördüm. bana denemeyi sevdiren, yazı yolunda denemeyle ilerleyecek olmamı sağlayan kitap.
devamını gör...
yazarın değil, kendi düşüncelerinizi anlamanız için okumanız gereken kitaptır. hele eğer klasik okumaya yeni başlamışsanız koşa koşa satın alıp okumalısınız. kolay bir anlatıma sahip, okurken yer yer farkındalık kazanıp yer yer kahkaha atacaksınız. efsanedir.
devamını gör...
montaigne'nin kitabıdır.
başucu kitabımdır kendisi.
her insan hayatında bir kez siyasetçiler ise iki kez mutlaka okumalıdır.
okuma yazma bilmeyene ise mutlak suretle dinletilmelidir.
devamını gör...
başucu kitabım diyebilirim. evde görebileceğim bir yerde, iş yerimde masamın üzerinde sürekli durur. ilk kez lise yıllarımda okumuştum sanırım. ancak şuan hemen her gün öylesine bir sayfa ve başlık açarım bir kaç bölüm okurum. tam her şey berbat giderken "hadi iki bölüm denemeler okuyayım" derim ve kendime gelirim. işte böyle bir kitaptır. okurken mutlaka ya altı çizilecek, ya bir defter alınıp deftere notlar tutulacak ya da bilgisayar başında twitler atılacak bir kitap. her cümle her kelime her sayfa bir öğreti adeta.
montaigne bu kitabı yakınları için yazdığını söylüyor.yakınları hem onu daha iyi tanısın hem de faydalansınlar diye. montaigne 16. yüzyıl da yaşamış. çocukluğundan itibaren çok önemli isimlerden eğitimler almış. fransa'da felsefe eğitimi görmüştür. felsefede kuşkuculuk üzerine çalışmaları mevcut. en önemli eseri bu kitap yani denemeler'dir. yazar kitapta her biri didaktik bilgiler veren, yaşamın anlamı, bilgelik, nasıl yaşanmalı gibi konuları içeren 107 adet makale-deneme yazmış. yazıldığı çağın çok ötesinde bir ufukta olan kitap günümüzde hala bizlere ışık tutmaktadır. benim için mükemmel hayat dersleri olan bir kitap. yolda ilerlerken rehberim olma özelliği taşıyor. okuyan herkesin içinde kendi yoluna rehebrlik edecek bir makale- deneme bulacağı bir eser. montaigne'den sonra da bir çok deneme eseri yazılmıştır. montaigne-denemeler deneme türünün belki de ilk ve en iyi örneğidir. bence okullarda zorunlu ders olarak verilmesi gereken bir eser.
devamını gör...
monteigne 'in denemeleri lise sonda zorunlu tutulmuştu. zorunlu olduğu için istemeye istemeye okuyup hayran kaldığım sayılı eserlerdendir kendileri.

hoca, arkadaşlarınıza bu kitabın bir kaç yaprağını okutun anlamayanla arkadaşlığınızı bitirin demişti.

o zaman çok saçma gelmişti. şimdi de saçma geliyor. ama eser çok iyi.
devamını gör...
hayatımı değiştiren kitap diyebilirim. 14 yaşında abimin önerisi ile okudum. sonra ilerleyen yıllarda tekrar tekrar okudum. hatta şu an sabahattin eyüpoğlu çevirisini arada bir karıştırıyorum. bu eserin beni en çok etkileyen yanı sanki montaigne okurla başbaşa vermiş sohbet etmekte (deneme türünün bir özelliği bu fakat bu sohbet sesi en net bu eserde duyuluyor diyebilirim) ve her okuyuşta ayrı bir his bırakıyor. ben elbette sabahattin eyüpoğlu çevirisini öneriyorum ama bu eser seçme denemeleri. tüm denemelerde türkçeye çevrildi fakat başka çevirmenler tarafından. keşke sabahattin eyüpoğlu bütün denemeleri çevirseydi diye sık sık hayıflanırım. diğer çevirmeler de elbette çok değerli fakat kişisel beğeni doğrultusunda sabahattin eyüpoğlu'nu tercih etmekteyim.
devamını gör...
montaigne’nin başucu eseri. yıllar önce okumuştum. o zamanlar da hep başucumdaydı. ara ara açar okurdum. elime almayalı uzun zaman olmuş. yeniden buluşmanın zamanı gelmiş.
devamını gör...
michel de montaigne tarafından yazılan ve 1580 yılında yayımlanmış denemeler kitabı sahiden de bakış açınızı, ruhunuzu ve fikirlerinizi yükseltebilecek türden kült bir eser. hayatla ilgili çok önemli ve kayda değer tespitlerin yer aldığı bir kitaptı bence, kurşun kalemle tırnak içine alarak sayfalarını not ettiğim onlarca söz/kısım yer alıyor içinde, okumamış olsaydım çok şey kaybederdim beni en çok etkileyen yapıtlardan birisi olmuştu. ölmeden önce okunması gereken kitaplardan biri olduğunu düşünüyorum...
devamını gör...
fransız yazar ve düşünür michel de montaigne eseri olup yazılmış ilk deneme olarak kabul edilir, 289 sayfadır.
montaigne'in kendisini anlattığını belirttiği, ayrıntılara dikkat çektiği bir eser olarak karşımıza çıkar.

hastalık, sağlık, ölüm, yaşam, mükemmeliyet, kusur, sahtelik, kendin olmak, zenginlik, yoksulluk başta olmak üzere pek çok konuda fikrini belirttiği bir eserdir.

kendi fikirlerinin yanı sıra filozoflardan alıntılar da yapar.


hiçbir konu beni kendim kadar ilgilendirmez.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

"iyi denemeydi montaigne"^^
devamını gör...
yazarın oldukça samimi bir şekilde derdini anlattığı, hayata dair fikirlerinin yer aldığı denemeler bütünü olup montaigne imzalı eser olup bendeki baskısı 289 sayfadan oluşmaktadır.


gerçekten insana ait ne kaldı?
bizim dediğimiz şeyler hep yapay şeyler.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
montaigne'in yazmış olduğu 289 sayfalık eser; adeta bizimle sohbet eder gibi yazdığı ve hayata dair düşüncelerinin, nasihatlerinin yer aldığı eser olduğu söylenebilir.

kitapta diğer filozofların sözlerine de yer vermiş olan montaigne kitabında genel olarak; insanın evrendeki âcizliği, insanın gerçek huzurunun maddede değil mânâda bulma ihtimâli, toplumsal meseleler, bireysel kaygılar başta olmak üzere hemen her konuda yazılmış.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


gerçekten insana ait ne kaldı,
bizim dediğimiz şeyler
hep yapay şeyler.

iyi denemeydi montaigne
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"denemeler" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim