türkçesi inkâr olan kelime. aynı zamanda sigmund freud tarafından ortaya atılan psikolojik savunma mekanizmalarından biri.
[diğer savunma mekanizmaları: repression, reaction formation, projection, regression, rationalization, displacement ve sublimination]

aslında denial yani inkâr , bastırma (repression) ile yakından ilgilidir. repression başlığında da açıkladığım gibi bastırma, hoş olmayan olayla ilgili anı, duygu vb. şeylerin istemsizce bastırılmasıdır. denial ise bu hoş olmayan durumların veya travmatik olayların varlığını inkâr etmek anlamına gelir.

inkâr davranışında bulunan birey, gerçeği basitçe görmezden gelmenin o gerçeğin yokluğuna işaret edeceğine inanır. çünkü bu olay kendisine acı veriyordur. dayanamıyorsa, inkâr eder.

bu inkâr mekanizmasını aslında sağlıksız bir ilişkiden kurtulan bireylerde rahatlıkla görebiliriz. ''başkalarına kötü davrandığını biliyordum ama beni inciteceğini hiç düşünmemiştim.'' yahu tehlike çanlarını çalmış işte, görmezden gelip neden inkâr ettin en başında.

fakat bence hasta bireyler için fazlasıyla değerli bir savunma mekanizması. tabii doğru kullanılıyorsa. örneğin, ciddi hastalık işaretleri veren birinin bunu görmezden gelip hasta olacağını inkâr etmesi ve bu doğrultuda kontrole gitmemesi elbet zararlı sonuçlar doğurabilir lakin teşhisi aldıktan sonra ölmeyeceğini düşünen ve içinde umut barındıran kişiler için yararlı olabilir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"denial" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim