arapcada soyu kesik demektir.
devamını gör...
arapçada betere بتر(betr) kökünden gelmektedir, kök anlamı aslında kuyruğunu kesmek olup keskin şeyler içinde kullanılmıştır; misalen keskin kılıçlara da es-seyfu'l-bâtir denilir burada bâtir keskinlik anlamındadır. başka bir örnek ise ء şeklinde yazılan küçük elifin ayn harfinin kuyruğunun kesilmiş hâli gibi görünmesidir, bilmeyenler için ayn harfi şu;ع.
bu yüzden olacak ki bu işarete betrâ derler ki zâti betrâ, ebter kelimesinin müennesidir. elif zaten müennes harf o yüzden kız ismi olarak kullanıyoruz.
bu kelime kuyruğu kısa olan hayvanlara da denmiştir kuyruklarının kesik gibi olması düşüncesiyle, mesela bazı hadislerde engerek yılanından bahsederken de ebter denmiştir çünkü engereğin kuyruğu kesilmiş gibi kısadır(ibn mâce, tıb, 42'ye bakabilirsiniz)
soyu kesik anlamı da anlaşılacağı üzre kendisinden sonrası(≈kuyruğu, devamı) olmayan kişiye denir. cahiliye dönemi arapları hiç erkek çocuğu olmamış veyahut hepsi ölmüş olan kişilere ebter derlerdi, zirâ arap toplumunda bulunan algıya göre bilirsiniz ki soy erkekler üzerinden devam ederdi.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim