in. electroencephalography. korteksteki nöronların yarattığı voltaj değişimlerini ölçerek beynin elektriksel aktivitesini kaydetmeye yarayan yöntem. bu amaçla kafaya, üzerinde elektrotlar bulunan bir başlık yerleştirilir ve elektrotların işini kolaylaştırmak adına deri ile elektrotlar arasına jel enjekte edilir.

yaygın bilinen medikal kullanımları haricinde event-related potential tekniği ve oldukça yüksek zamansal çözünürlüğe sahip olması ile zaman algısı, dikkat, bilinç ve bellek gibi birçok ilgi çekici konu üzerine araştırma yapma imkanı sunar. sonuçta elde edilen veriyi analize hazırlamanın ve temizlemenin oldukça zor fakat bir o kadar da eğlenceli olduğu bir yöntemdir.
devamını gör...
beynin elektriksel etkinliklerini, iletken elektronlar yardımıyla milisaniyelik çözünürlükte ölçen tekniktir. kafa yüzeyine bağlanan her elektrot, bulunduğu yerin derinlerinde yer alan milyonlarca nöronun toplam etkinliğini yakalar. bu teknikle beyin kortekslerindeki etkinliklerin çok hızlı değişimleri gözlenir hale gelir.
her geçen nesil daha donanımlı tarayıcılar, daha açılımlı yöntemlerle insan beyni, insan beyniyle anlaşılmaya çalışılıyor. bunun üzerine emerson pugh’ ın şu sözünü hatırlıyorum: “beynimiz onu anlayabileceğimiz kadar basit olsaydı, o kadar basit olurduk ki onu anlayamazdık. “
fakat şimdi astrofizikte olduğu gibi nörobilim sahasında da anlama adına verilen çabaların getireceği büyük değişimlerin ayak seslerini duyuyoruz.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim