varoluşçuluk.
kierkegaard ve heidegger ile birlikte en önde gelen düşünürlerden birisi de jean-paul sartre’dir. der ki: insanın önceden belirlenmiş özü (kaderi) yoktur. bu özü verecek bir güç (tanrı) de yoktur. bu durumda insan tamamen özgürdür. özgür insan, özünü ve değerlerini de kendi oluşturacaktır. o ne olmak istiyorsa o olacaktır. ahlaki bakımdan da davranışları bir güç tarafından belirlenmemiş olan insan, kendi ahlaki değerlerini kendi oluşturacaktır.
devamını gör...
felsefe'nin dünyada bireyin somut durumundan yola çıkması gerektiğini ve bu durumun hiç bir saf akılcı sistem tarafından anlaşılmayacağını iddia eden felsefe akım'ıdır.
devamını gör...
egzistansiyalizm, insanın varoluşu, özgürlüğü, anlamı ve varoluşsal kaygıları gibi konuları ele alan bir felsefi akımdır. egzistansiyalizme göre insanın hayatı anlamlı kılan şey, dışsal faktörlere bağımlı olmadan kendi özgür iradesiyle yarattığı anlamdır. egzistansiyalistler, insanın kendisi için anlam yaratabilmesi için özgür olması gerektiğine inanır ve bu özgürlüğü korumanın insanın sorumluluğu olduğunu düşünürler. egzistansiyalizm, insanın yaşamı boyunca karşılaştığı varoluşsal kaygıları ele alır ve insanın ölümsüzlük, yalnızlık, özgürlük, ölüm ve varoluşsal anlam gibi konulardaki sorgulamalarını inceler. egzistansiyalizm, søren kierkegaard, friedrich nietzsche, martin heidegger, jean-paul sartre gibi filozoflar tarafından geliştirilmiştir.
devamını gör...
varoluşun özden geldiğini vurgulayan edebi akım/ düşünce biçimi.

sartre kurucu isimleri arasındadır.
devamını gör...
şöyle de bir film vardır. bu temaya dair ilgi çekici olduğunu düşünüyorum.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
bireyin, geleceğini kendisinin belirleyebileceğini ileri süren bir felsefi anlayışa dayanan egzistansiyalizmde;

yazarlar, yapıtlarında insanın kendisini aşması gerektiği, hür olmaya mecbur olduğu gibi konuları işlerler. bununla birlikte, eserlerde karakter yoktur, çeşitli durumlarla karşı karşıya kalmış insanlar vardır.
devamını gör...
varoluş özden gelir sloganını benimsemiş akımdır. bir yanıyla da nihilizmden ayrılır. biri her şey hiçtir derken diğeri varoluşu savunur.

öncüsü jean paul sartre kabul edilir. ancak kendisi bulantı adlı kitabında hem hiçliği, hem de varoluşun verdiği sıkıntıyı yazar.
devamını gör...
türk edebiyatında etkilenen isimler garipçiler, ikinci yeniciler ve maviciler grubunda yer alan yazarlardır.
devamını gör...
vâroluş özden önce gelir şiarının benimsendiği felsefik yaklaşım olup jean paul sartre öncü isimlerinden kabul edilir.

biz vâr olmadan önce özün nerede olduğu ise muamma.


insanın kendi değerlerini kendinin oluşturabileceğini; geleceğini yine kendisinin kurabileceğini
savunan bir felsefe akımı olan egzistansiyalizm
temelde dört ana fikri savunmuştur. varoluş şartlar ne olursa olsun tek ve bireyseldir.

varoluş, öncelikle varoluş problemini bünyesinde taşımaktadır.
devamını gör...
'biz var olmadan bir öz' var mı iyi düşünmek gerekir. varoluşçuluğun bakışı ve çıkış ilkesi öz değil olgulardır daha çok.
devamını gör...
90ların başlarında ellerinde sartre camus kitapları mini etekleri ve meyhaneye korkusuzca girebilme özellikleriyle kırmızı ojeli kadınlar boy göstermeye başladı..acaba sartre camus genet o kitapları yazıp kendilerine egzistansiyalist derlerken bu coğrafyada bir sürü iyi adamın köprü altına düşme sebepleri olduğunu biliyorlarmıydı..
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim