vaktiyle bir yerlerde okuduğum ve "ulan hakikaten neden uygulanmasın ki?" diye sorguladığım mevzudur.
şöyle ki ;
"bir gün kasabaya bir adam gelir, otelden içeri girer ve gece konaklamak için bir oda ayırtmak istediğini söyler.
otel sahibi de boş odası olduğunu söyler ve adama anahtarı uzatır.
adam dışarıda biraz işinin olduğunu söyleyerek oda ücreti olan 100 lirayı otelciye öder ve otelden çıkar.
otel sahibi aldığı 100 lira ile hemen yandaki konfeksiyoncuya giderek geçen ay aldığı masa örtülerinin borcu olan 100 lirayı öder, ve borcu biter.
konfeksiyoncu da bu 100 lira ile manava olan 100 lira borcunu öder.
bu şekilde o 100 lira tüm esnafı dolaşarak borçlarını kapatır ve en son yine otel sahibine borcu olan kasap 100 lirayı getirir ve borcunu öder.
tüm bu sirkülasyondan sonra da otele rezervasyon yapan adam tekrar otele gelir ve acil bir işi çıktığı için gitmesi gerektiğini ve gece konaklayamayacağını, bu sebeple de verdiği 100 lirayı geri almak istediğini söyler.
otel sahibi de bu teklifi makul bularak 100 lirayı iade eder.
böylelikle adam 100 lirasını alarak kasabadan ayrılır.
dolayısıyla aslında ortada hiç bir zaman var olmamış bir 100 lira ile tüm borçlar dengelenerek silinmiştir."
--
üzerine çok da yorum yapmayacağım yukarıda anlatılan bu hikaye mevcut durumda ekonomisi batmış bir ülkede uygulansa, yani herkesin herkese borcunun olduğu bir ortamda, devlet eliyle borcu olanın borcunun, diğer taraftan alacağı ile dengelenmesi ile, belki tümü değil ama, özellikle bir kısım kobi, esnaf vb yani iç piyasaya borcu olanların borçları ve alacakları dengelenebilir mi acaba ???
--
işin içinde borcun faizinden köşeyi dönen bankaların olduğu bir ortamda uygulanamayacak bir ütopya olsa da hani belki dedim ??

(bkz: gece gece nelere yoruyorum kafamı)
devamını gör...
aslında ekonomide olay bu değil midir? eldeki para miktarı değişmeden piyasada hareket eden,misalen,100 lira varsa sanal olarak da 1000 lira yok mudur? bilenler portakallarsa sevinirim.
devamını gör...
yeteri kadar paranız varsa daima arsa alın çünkü tanrı daha fazlasını yaratamaz.
devamını gör...
herkesin birbirine 100 lira borcu varsa zaten kimsenin kimseye borcu yoktur. otele de müşteriye de gerek yok. hepsi aralarında borçlarını mahsup edebilir.

örnek: a kişisinin b'ye, b kişisinin c'ye, c kişisinin d'ye, d kişisinin a'ya 100 lira borcu var.
a, d'ye gidip bana olan borcunu b'ye öde derse d de gidip c'ye bana olan borcunu b'ye öde der. zaten b'nin c'ye 100 lira borcu vardı, yeni durumda c'nin de b'ye 100 lira borcu oldu. aralarında anlaşıp borcu sonlandırdılar. mutlu son.

edit: zaten vergi, borçlar, ticaret hukukunda mahsup diye bir kavram var. bu tarz uygulamalar yapılıyor.
devamını gör...
almak istediğin bir şeye 'ben bunu neden alıyorum' sorusunu sor. ihtiyaç ise al. canın istediği için alıyorsan 'ne kadar çok istiyorum' sorusunu sor. fiyatı vereceği keyif ile orantılı ise al.
bir telefon gibi bir cihaz alırken de bir çok kullanmadığımız ekstra özelliklerine de para veriyoruz. bunlara da dikkat edersek ekonomik olarak daha rahat oluruz.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ekonomist olmayan bir yazardan ekonomi tavsiyesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim