çeçen kültürüne dair;

film : unutmanız emredildi
kitap : kafkas kartalı şeyh şamil - okay tiryakioğlu - timaş yayınları
müzik : sariday - diana apsova
yemek : gınnış
gelenek : bir ortama giren kadına ve yaşlıya saygı göstergesi olarak yaş fark etmeksizin ayağa kalkmak.

detay için;
film : çeçen-inguş halkının 1944 yılında nazi almanyası ile işbirliği yapmakla suçlanarak sovyet ordusu tarafından orta asya ve sibirya'ya sürgün edilmesi sürecinde gerçekleşen acı 23 şubat katliamı'nı konu alan uzun metrajlı bir dram filmi.

kitap : çeçen halkı ve çoğu müslüman için çeçenistan dendiğinde akla ilk gelen en önemli isimlerden, simgelerden, ideollerden biri olan şeyh şamil hakkındaki tarihi bir roman.

müzik : çeçen, çerkez, lezgi, kabartay gibi kafkas milletlerinin acıda da saadette de vazgeçilmezi olan akordeonun, kırgın bir aşkın nefesine eşlik ettiği çeçence bir parça.

yemek : mantı hamuruna benzer bir hamura özel bir şekil verilerek pişirilen, kırmızı et ve yoğurt, salça, bıyrım, sarımsak suyu gibi özel soslarla tek bir tepsi içinde servis edilen ve ancak toplu bir şekilde yenilebilen değeri çok yüksek ve önemli bir yemektir. sıcak yenilmesi gerekir. hatta şöyle bir esprisi vardır: henüz hazırlanıp servis edilen gınnış ve bir yanda okunan akşam ezanı arasında kalan mücahitler arasında ihtilaf çıkar, kumandanın son sözü ise: "namazın kazası var ama gınnışın yok."

gelenek : çeçen halkı için saygı, toplumun temel yapı taşıdır. özellikle yaşlılar ve kadınlara bunu fiziksel olarak göstermek çok önemsenir. genellikle yaşlılara gösterilen saygı eylemlerinden bazıları: onlar izin vermeden konuşmamak, oturmamak, arkanı dönmeden geri geriye çıkmak mekândan vb. tanıyor olun ya da olmayın hastanede ya da parkta eğer bir yaşlı görürseniz ve de geleneklerini yaşatmayı önemseyen bir çeçen iseniz kendinizi asker gibi ayağa fırlamış gözlerinizi aşağı indirmiş saygı ile sessiz bir şekilde yaşlının uzaklaşmasını bekliyor bulursunuz. islam dinini benimseyen çeçenler hz. muhammed'in toplantı esnasında kızı fatıma'nın gelmesi üzerine ayağa kalkması ve yerini kızına bırakmasından hareketle bu geleneği yaşlılardan kadınlara da taşımışlardır. bir ortama küçük ya da büyük tanıdık ya da tanımadık bir kadın girdiği zaman erkekler ayağa kalkar ve ayak uclarına bakarak hem kadının varlığını onurlandırır hem de rahat hissedebilmesini önemsediklerini bu şekilde ifade ederler.
devamını gör...
tatar kültürüne dair;

kitap: inanın hiç bilmiyorum ama abdulla tukay'ın herhangi bir şiir kitabı olabilir, tataristan'ın belki de en meşhur şairidir kendisi

film: bilmiyorum

müzik: eveet, bu kısım tam olarak bir derya denizdir. zira bu tatarların o kadar tatlı halk şarkıları ve müzikleri vardır ki hangisini söylesem bilemiyorum.
ama en sevdiklerimden керфеклэрен синен нигэ кара (kirpiklerin senin niye kara?) olabilir. ayrıca çok da güzel dansları vardır bunların örneğin танец казанских девушек (kazan kızları dansı)



yemek: balkabaklı tatar turtası, bunun etli versiyonu da vardır. ben hiç tatmadım ama çok lezzetli gözüküyor, buradan bakabilirsiniz


gelenek: kemer güreşi, dış görünüşü judoya çok benzer ama bunda yakadan değil, direkt kemerden tutuşlar vardır. örneğini bırakıyorum



ayrıca,

irlanda kültürüne dair;

direkt müziklerinden başlayacağım. tin whistle ve irish bouzuki irlanda ile özdeşleşmiş müzik aletleri arasındadır. tin whistle bizde irlanda flüdü olarak biliniyor çok zevkli bir alettir bir tane de bende var. çalmayı öğreniyorum.

tin whistle ve irlanda halk müziklerinden birkaç örnek


devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"farklı bir kültürden şarkı yemek kitap film ve gelenek" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim