edit: başlık başa. başlığı açan arkadaş "heisenberg: doğa bilimlerinden bir yudum içen ateist olur, ama bardağı bitirince dindar olur" gibi bir şey yazmıştı. ben de böyle entry girince biraz saçma oldu tabi.

(bkz: neden böyle başlık açacağı)

heisenberg'i peygamber olarak kabul edersek zaten ateyiz olamayız. o onun görüşüdür. peki heisenberg hoca hangi tanrıyı işaret ediyor? müslümanların tanrısı mı, afrika tanrıları mı, sümer tanrıları mı, yunan tanrıları mı?..... eğer hangi tanrı olduğu önemsizse deist oluruz ki bu durumda da tanrıya tapınmanın, ona bir ad vermenin, ibadetin, dinin bir anlamı olmaz.

yok hafız, ben ateist olmaya devam ederim.
devamını gör...
edit: başlığı açan rosadolujoe tanımını silince yazarın doğa bilimlerinden, biyolojiden fiziğe doğru ilerlerken neden fizikçilerin ateist olmadığı yönündeki anlamsız iddiaya verilen cevaplar anlamsız bir hal aldı.
1900'lerin başından bu yana bu yana bilim insanlarının din yaklaşımı konusundaki araştırmalar ve istatistikler ne yazık ki bu sözün en azından son yüzyıl için geçerli olmadığını gösteriyor.
2016 yılında yayınlanan uluslararası bağlamda bilim insanları arasında din: sekiz bölgede bilim adamları üzerine bir çalışma adlı araştırma dünya genelinde fizikçi ve biyologların yaratıcıya ve dine inanışları konusuna göz atıyor.
bilim insanları arasındaki kıyaslamada fizikçiler ve biologlar arasında din ve yaratıcı kavramının kabulü ve reddi arasında fark yok. bu durumun istisnaları ise tayvanda fizikçiler, italya'da ise biyologlar yaratıcı ve din değerini daha çok kabul ediyor
hem biyologların hem de fizikçilerin yaratıcıya ve dine inanış oranı o ülkenin genel inanış oranının oldukça altında. türkiye burada tek istisna olmakla birlikte, türkiye aynı zamanda ankete katılımın en düşük olduğu ülke.
araştırma detayları için buradan
amerika'da 2009 yılında yapılan araştırmada fizikçiler biyologlara göre daha az inanırken, bilim insanlarının yaratıcıya ve dine inanma oranı genel popülasyonun altında. araştırma için buradan
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

psikolog james h. leuba 1914'ten itibaren bilim insanlarının din inancı konusunda yaptığı araştırmada 1000 bilim insanına din ve tanrı konusunda anket yapmıştır. bu ankete aynı zamanda 400 biyolog ve fizikçi ve nas çalışanlarından 517 fizikçi ve astronomist katılmıştır.
bu araştırmada yaratıcı varlığına inanların oranı 70% - 1914 yılında, 75%-1933 yılında, 60% - 1996 yılında. fizikçi ve astronomistlerin ağırlıkta olduğu grup ise 1996'da diğer bilim insanlarına göre 50% ile çok daha düşüktür.
bu arada dine inanışın düşüklüğü nedeniyle amerikan hükümeti nas dahil olmak üzere bilim insanlarının dine inanışını desteklemek için çalışmalarda bulunmuşur. ateist olmanın komünist olmak olarak algılandığı dönemde artan çalışmalar nedeniyle kısa bir süre din oranında yükselme görülmüştür.
tüm bunlara ek olarak ingiltere'de bilim insanlarının 1954'den bu yana dine yaklaşımına dair istatistikleri ve dünya genelinde dine yaklaşıma dair istatistikleri eklersek fizikçilerde dahil olmak üzere dünya genelinde yaratıcıya ve dine olan inanışın azalmakta olduğu görülür.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"fizik bilmeyenlerin ateist olarak kalacağı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim