eski zamanlarda geçen filmlerde, fotoğraf çekerlerken başlarını bir bez altına soktukları görülür.
devamını gör...
fotoğraf çeken kişidir. eskiden bu büyük bir meslekti ama günümüzde herkes harika fotoğraflar çekebiliyor. o yüzden fotoğrafçı dediğimiz meslek kendi dallarında ayrılıyor.
devamını gör...
3. (tematik)
korona virüs aşısını geliştiren türk bilim insanları uğur şahin ve özlem türeci (bkz: yılın kişisi)*
seçildikten sonra (bkz: angela merkel)in onlara, liyakat nişanı verdiği sıra yaptığı gönüllü iş.
www.bbc.com/turkce/haberler...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
fotoğrafladığı ânın şahididir. kimi fotoğrafçılar güzellikleri fotoğraflayıp nazarımıza sunarken kimileri de acıları, kederleri çekerler. yaptıkları iş, çok önemlidir; kâh tarihe not düşüp belge bırakarak kâh hiç gidemeyeceğimiz, hiç göremeyeceğimiz mekânları, tabiî güzellikleri özveri ile çektikleri fotoğraflarıyla bize sunarlar. ama acaba, bunca güzelliklerin en güzel fotoğraflarını çekme endişesiyle çaba sarf eden fotoğrafçılar, o ânın özelliğini, farklılığını yaşayabiliyorlar mı? sadece kendilerinin görüp bildikleri anılar biriktirebiliyorlar mı? fotoğrafçılık, sadece en güzel fotoğrafı çekebilme mücadelesinin geçtiği bir yarışma mıdır? yoksa fotoğrafçının gördüğünü değil, ama ânın kendisine hissettirdiklerini aktarmanın yolu mudur? fotoğrafçı, gerçeği tüm yalınlığıyla fotoğrafı vasıtasıyla aktarabildiğinde mi başarılıdır? ya da gerçeği iç dünyasının rengini katarak şahsîleştirebildiği nispette mi sanatçıdır?

bu sorulara, fotoğraflara bakmayı seven bir insan olarak vereceğim cevaplar her ne kadar önemsiz olsa da düşüncelerimi sayfama bir kayıt düşürmek için anlatmalıyım. evet, günümüzde teknolojinin de yardımıyla çok farklı, çok güzel fotoğraflar görüyorum. ama onlarda genel itibariyle sanatçıyı göremiyorum. neden mi? sanki fotoğrafçı için poz vermiş olan objelerin fotoğrafını teknik bilgileriniz de varsa elinizdeki teknolojik cihazlarla çok kolay çekebiliyorsunuz da ondan… ‘‘sen bunu yapmanın kolay olduğunu mu sanıyorsun? çekeceğimiz nesneyi veya canlıyı fotoğraf karesine sığdırabilmek için ne kadar yolculuk yaptığımızı, ne kadar beklediğimizi, dağ-bayır-dere ne engelleri aştığımızı biliyor musun?’’ dediğinizi duyar gibiyim. haklısınız; fotoğraf için katlanılan zahmet, emek herkesin mâlumudur; ancak fotoğraf, sanatçının an itibariyle bakışından, muzipliğinden, neşesinden, kederinden bir iz, bir işaret taşımıyorsa, sanatçının eseri değildir, makineden çıkmış soğuk ve hissiz bir şeydir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"fotoğrafçı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim