binaların oluklarında biriken suları tahliye etmeye yarayan şeytan şeklindeki heykeller. dilimizde çörten olarak fonetik bir çöküş yaşasalar da genel olarak gargoyl olarak bilinirler. fransızca garguoille sözünden dilimize ve mimarimize girmiştir. bu gotik akımın ülkemizdeki en güzel örneklerini beyoğlu - balat civarı'nda görsek de anadolu'da da karşımıza çıkar. kayseri - develi'de güzel bie gargoyle örneği vardır ancak en güzeli geçtiğimiz yıl yanan notre dame katedralindedir.

gargoyle heykelleri bir efsaneye dayanır. rivayete göre gargoyle'lar geceleri canlanır insan etiyle beslenir ve gün ışığı ile yeniden taşa döner. gargoyle'un gazabından korkan insanları kurtaran bir papazın anısını yaşatmak için ilk defa kiliselerde görülür. sonra kullanımı artar. esasen ejderhadır ama elbette bunların hepsi efsane.
devamını gör...
gotik mimari yapılarda, oluklarda biriken suyu tahliye etmek için kullanılan çirkin yaratık heykeli.
inanışa göre orta çağ zamanında la gargoille isimli ejderhadan mustarip olan halk, bir rahibin yönlendirmesiyle kilise inşa ederek ejderhadan kurtulurlar. o zamandan beri ejderha, yaratık, şeytan, hayvan kafaları yapılarda süs olarak kullanılagelmiştir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
"binanın temel ve duvarlarını temiz tutmak için, binanın çatısı veya daha yukarılara yerleştirilen ve yağmur sularını binadan uzaklaştırmak amacıyla tasarlanan birer su oluğudur" buradan


fransızcada boğaz anlamına gelen gargouille kelimesinden türemiş sözcük. esasen gargoyle heykelleri, adlarını fransız efsanesi “la gargouille”den; gemileri yutan, şehirleri sele boğan, rouen kenti sakinlerine korku salan, acımasız bir ejderhadan almış. rivayet odur ki; m.ö. 600 yıllarında romanus adında bir rahip gelmiş ve şehir halkının, hristiyanlığı kabul etmesi karşılığında canavarı kovmuş.

gargoyle heykellerinin esas işlevleri suyolları için dekoratif bir öge olmaktan çok, insanların kiliselerde toplanmalarını sağlayan, cehennem korkusu salma unsurları olmalarıydı.

“kiliseye devamlılığı ve insanların uysal olmasını sağlamak yerine korkunun eşikte beklediğini söylemek çok daha etkili olurdu.” *

notre-dame katedrali "gargoyliana" olarak da anılır çünkü dünyadaki en ünlü gargoyle'lerin bazıları 12. yüzyılda yapılan notre-dame'dadır. başını ellerinin arasına alarak düşüncelere dalmış bir yaratık; taştan şeytan olarak da isimlendirilen "le penseur", "tüküren gargoyle"de notre-dame katedrali'ndedir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

görseller
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"gargoyle" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim