bu bir son samuray ukdesidir.
boluda bir ilçe.
şah kartalları ile meşhurdur.
(bkz: şah kartalı)
devamını gör...
her şey gerede kaldı (biraz da espri)
devamını gör...
gerede de kalmak denilen bir şey var. boluya yakın oturuyorum ve bu kar yağdığı zaman gerede de kalınır yani.

bide tesisleri ile meşhurdur.
devamını gör...
bolu'nun ankara sınırındaki ilçesi.

(bkz: çamlıdere)
devamını gör...
bolu gerede adam boğuldu derede.
devamını gör...
her mevsim leş gibi soğuk olan bolu ilçesi.
devamını gör...
grd diye yazılıyor olsaydı üç adet e harfinden tasarruf edilmiş olurdu. bu tasarrufu pçt yazarak yapıyoruz biliyorsunuz.
devamını gör...
"insanlık nerede" diye devam eden bir betimlemesi vardır ama ben bir kötülüklerini görmedim. yüzlerce kez geçtiğim yoldur.
sanayide iyi bir köfteci vardır ama otoyoldan ayrılıp içeri eski yola girmek gerekir. bir de çokça deri işleme atölyesi olduğundan oradan geçerken klimayı içeri çevirmek iyi olur. dışarıdan, kışın kötü yazın ise leş bir koku gelir.
devamını gör...
kışın inanılmaz soğuk olur (yazlarıda çok sıcak değil) ama her sene düzenlenen panayırlarıyla da aslında güzel olan bolu'nun bir ilçesidir.
devamını gör...
ankara'ya ve karadeniz'e giden yolların ayrıldığı büyük bir kavşağı içinde bulunduran bolu ilçesi.
devamını gör...
bolu gerede insanlık nerede gibi söylemlere konu olan bolu ilçesi.
deri fabrikası mevcut olması sebebiyle çok kötü, inanılmaz kötü, dayanılmaz kötü bir kokusu vardır. sonbahar aylarında 2 kere olmak üzere yerel ve çevre halkın mahya/mayha dediği büyük pazar/panayır kurulur. eskiden deve dahil birçok hayvan bulunan, küçük çaplı lunapark bulunan felaket eğlenceli bir organizasyondu fakat şimdi bitikleri oynuyor bildiğim kadarıyla. bu arada mahyadan alınan şakşak helvasının tadı başka olurdu.
devamını gör...
yazılırken üç tane "e" harfinin israf edildiği ilçedir. grd neyinize yetmiyor?
not: ilçe falan değil ama aynı şey peçete için de geçerli.
devamını gör...
öyle bir ilçe ki insanlık nerede dedirtiyor gerçekten.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

[geredeye ait ne zaman çekildiği tam bilinmeyen bir fotoğraf, üst kısımda eski yazıyla gerede kazası veya kasabası {muhtemelen kasabası yazıyor ama 2.kelime pek okunaklı değil} yazmaktadır.]
gerede'nin adı, antik dönemde kullanılan "krateia"dan[güç, kural demektir; kratos'dan gelir, yunanca kökenlidir ve demokrasi gibi kelimelerin de türetildiği köktür.]türetilmiştir. tarih boyunca, flaviopolis, geredia, krateia, gerdeboll, gerdepeboli, gerdelei ve son olarak gerede isimleriyle anılmıştır. bölgenin tarihi, anadolu'da medeniyet kurmuş bithynialılar dönemine kadar uzanır[öncesinde paflagonyalılara ait bir bölgeydi ve cressa adıyla bilinirdi] ve sırasıyla bithynialılar, frigler, lidyalılar, iranlılar, makedonlar, romalılar ve bizanslılar'ın kontrolü altında kalmıştır.

roma imparatoru ı. theodosius, bithynia ve paphlagonia'nın bir kısmını ele geçirerek burada "honorias eyaleti"ni kurmuş ve flaviopolis bu eyaletin önemli şehirlerinden biri olmuştur. bizans döneminde istanbul patrikhanesi'ne bağlı bir piskoposluk merkezi olan gerede, türkler'in eline geçmeden önce keçi kalesi'nde bizans hakimiyeti altındaydı kaynak¹.

1197 yılında müslüman türklerin kontrolüne geçtikten sonra bugünkü konumunda bir uç beyliği olarak yeniden kurulmuş ve oğuz türkleri ile iskan edilmiştir. osmanlı imparatorluğu'na dahil olmadan önce yarı bağımsız olarak büyük selçuklular, anadolu selçukluları ve ilhanlılar'a bağlı kalmıştır. 1395 yılında yıldırım bayezid tarafından osmanlı topraklarına katılmıştır.

evliya çelebi'nin seyahatnamesi'nde gerede hakkında şu ifadeler geçmektedir;

"gerede, bolu sancağı hakinde subaşılıktır.150 akçelik kazadur.yeniçeri serdarı vardır.şehir bir vasi ova içinde olup 100 adet tahta ve kiremit örtülü tarzı kaim hanesi vardır.9 mahallesi,10 mihrabı var. çarşı içindeki cami güzeldir.3 tekke,1 hamam,3 han,200 dükkan,7 kahvehanesi vardır.cümle esnafından ziyade debbağ ve bıçakçısı vardır.gerede göni ve sathiyanı meşhurdur.abu havası latif yayla yerdir.ahalisi gayet tendürüttür. halkı ekseriya softa ve talebedir. soğuğu pek çoktur.efvah-ı nasta soğuk anılsa;erzurum soğuğu beni geredede bulun demiş,deyu darbumesel söylerler.halkı zinde,mücessem,seci türk taifesidir.4 çevresi,cenubu kenkırı şehrine varıncaya kadar mamur nahiyelerdir.40-50 bin etrak taifesi vardır"


ibn-u batuta seyahatnamesi'nde gerede, geniş çarşıları ve soğuk iklimiyle detaylandırılmıştır. milli mücadele yıllarında ise düzce'de başlayan ayaklanma gerede'de de baş göstermiş ve bu isyan 31 mayıs 1920'de bastırılmıştır.
devamını gör...
bolu merkezden sonra ankara otobanı ile samsun, erzurum kavşağının ayrıldığı ilçe. bolu ile arası baya vardır. git git bitmez.
devamını gör...
karadeniz yolcularının otoyola katıldığı ve istanbul'a kalan yolun azaldığını hissettiren yer.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"gerede" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim