1.
sony (playstation) microsoft (xbox) nintendo (switch) olarak günümüzde aktif rol üstlenmektedirler. sony ve microsoft genellikle aaa kaliteli grafiği yüksek detaylı senaryosu güçlü olan oyunlar yapmaktadır. nintendo ise günümüzden bugüne kadar mario zelda gibi farklı oyuncu kitlelerine hitap eden oyunlar geliştirmektedirler.
sony playstation oyun konsolu yıllara göre,
- playstation (ps, ps1, ps one) 1994 yılında piyasaya çıkan konsolun 2004 yılında üretimi durmuştur. özellikleri * movie card sayesinde vcd filmleri oynatma özelliği. (sony'nin lisanslı aksesuarı değildir) * müzik cdlerini çalıştırma * kendi psone oyunlarını çalıştırma * modchip sayesinde back-up oyunları çalıştırma (sony'nin lisanslı aksesuarı değildir) * kendi movie card'ı haricinde; gameshark adlı kod makinesi bulnumaktadır, içindeki kayıtlı kodlar ile beraber yüklenen oyunlar şifreyle oynanabilmektedir, ayrıca bu eklentiyle cd, mp3 vb. çalınabilir.
- playstation 2, 2005 yılının aralık ayında, 100 milyonuncu kullanıcısına kavuştu. artık konsol piyasasının %90’ını sony ve sony’nin playstation 2’si oluşturuyordu. ps 2 tarihin hala en çok satan oyun konsolu ünvanını bügüne kadar korumaktadır.
- psp (portable taşınabilir oyun konsolu) sony bu kez taşınabilir konsol piyasasında yer almak istiyordu ve playstation 2 ile neredeyse aynı güce sahip bir el konsolu olan psp‘yi satışa sundu. böylece gelmiş geçmiş playstation modelleri arasında bir el konsolu katılmış oldu.
- 2006 – playstation 3 playstation 3’ü piyasaya 2006 yılında sürdü. ilk dönemlerini oldukça pasif ve eleştiri altında geçiren playstation 3’ün yapabilecekleri ancak yıllar geçtikten sonra anlaşılabildi. son dönemlerini yaşayan playstation 3’ün gücünü uncharted 3: drake’s deception, heavy rain, god of war 3 gibi oyunlar sayesinde görebildik.
- 2011-2012 – ps vita sony, 2005 yılında piyasaya sürdüğü psp ile istediği başarıyı yakalayamamış olsa da, bu kez çok daha sağlam bir şekilde taşınabilir konsol piyasasına giriş yaptı diyebiliriz. ps vita‘yı duyurduktan yaklaşık altı ay sonra japonya‘da piyasaya süren sony, satış rakamlarında şu anda stabil bir grafik çiziyor. neredeyse playstation 3 ile aynı görsellik sunan ve tam bir multimedya merkezi olan ps vita, 27 şubat 2012‘de ülkemizde satışa sunulacak.
- 2013 – playstation 4 sony, 15 kasım 2013 tarihinde playstation 4 modeliyle karşımıza çıktı. aydınlatmaya sahip olan dualshock 4 oyun kolu oldukça dikkat çekmeyi başardı.
- 2020 – playstation 5 playstation 5‘in gelmiş geçmiş en hızlı oyun konsoludur.hatta bu hızın, oyun açılış sürelerinin de ne kadar geliştiğini bizlere ssd sayesinde göstermiştir.sony’nin şimdiye kadar ürettiği en güçlü playstation olan playstation 5, güçlendirilmiş ve özelleştirilmiş bir cpu ve gpu‘ya ek olarak; aynı zamanda ultra yüksek hızlı bir ssd sabit sürücüye de sahip. bu özellikleriyle eşsiz bir yükleme hızı ve kullanıcısına harika bir deneyim yaratmayı hedefliyor. konsolların ek olarak; donanım destekli ray tracing, göz kamaştırıcı 8k çıkış, 120 fps’ye kadar destek ve 3d ses kalitesi özellikleri de bulunuyor. önceki konsolların aksine 120 fps desteğiyle, belirli oyunların daha düzgün çalışmasına olanak tanıyor. oyunların çözünürlük açısından nasıl göstereceği performans oyun geliştiricisine ait olsa da ps5 yüksek çözünürlükle akıcı bir oyun deneyimi sunuyor. ray tracing, ışık ve gölgenin gerçek dünyada çalışma şeklini sanal dünyaya aktarmak için tasarlanmış bir grafik teknolojisi olan ray tracing, ışık ışınlarını simüle ettikten sonra takip ederek çalışır ve gerçekçi sahnelerin oluşmasını sağlar. disney pixar gibi önemli sinema şirketleri tarafından filmlerde kullanılan teknolojiyle aynı olan ray tracing teknolojisi sayesinde oldukça çarpıcı sonuçlar elde ediliyor. playstation 5 zaten artık bilindiği üzere dev gibi bir gövdeye sahip. bu boyuyla beraber sony'nin şu ana kadarki en büyük oyun konsolu oluyor, bununla da kalmıyor microsoft cephesinin xbox series x modelinden de daha büyük, daha kallavi duruyor. sony, bu kez beyaz bir konsol üretti. özel sürümleri saymazsak 3 jenerasyon boyu siyah renkten sonra beyaz tasarım, ne yalan söyleyelim biraz içimizi açtı. iç kısmındaki siyah bölüm ise parlak piyano renginde tasarlanmış. bu arada dikkat etmek lazım, bu yüzey çizilebilir duruyor. dualsense. ps5’in oyun kolu, xbox one’ın kontrol cihazıyla dualshock 4’ün karışımına benziyor. ancak dualsense, fiziksel tasarımından daha fazlasıyla öne çıkıyor. dualsense, daha büyük analog kontrollere ve yön tuşları (d-pad) arasında çok fazla alana sahip. yeni nesil kontrol cihazı, dualshock gibi ön tarafta geniş bir dokunmatik yüzeyle geliyor. diğer yandan artık touchpad’in solunda “paylaş” (share) düğmesi yer almıyor.
microsoft xbox
- xbox serinin ilk çıkış yapan konsolu olarak 15 kasım 2001 tarihinde kuzey amerika'da, 22 şubat'da japonya'da ve 14 mart 2002 tarihinde avustralya ve avrupa ülkelerinde satışına başlanmıştır. xbox'un kendiliğinden içerisinde yer alan depolama ünitesiyle 8 gb'lık bir alan sunması oyun konsolları konusunda devrim niteliğindeydi. ayrıca xbox rakiplerini geride bırakmayı planlayan pentium ııı işlemci, 250 megahertz 3d grafik işlemcisi, dvd sürücüsü, hdtv desteği ve diğer birçok öne çıkan özelliği içerisinde barındırıyordu.
- xbox 360 kasım 2005 yılında sony'nin ps3'ü ve nintendo'nun wii'sine rakip olarak geliştirilmiştir. 2013 yılına kadar gerçekleşen satışlarda xbox 360 dünya çapında 78.2 milyon satış hacmini yakalamayı başarmıştır. xbox 360 bir önceki ürün olan xbox'a göre tamamen farklı bir fiziksel görünüme sahip olarak kullanıcıların karşısına çıkmıştır. ayrıca bir önceki nesle göre çok daha gelişmiş özellikleri içerisinde barındıran xbox 360, 3.2 ghz trile-core işlemci, 10 mb dram grafik işlemcisi, 512 megahertz ram ve 12x okuma hızına sahip dvd-rom'a sahiptir.
- xbox one kasım 2013 yılında kuzey amerika başta olmak üzere satışına başlanan ve şuan için xbox serisinin çıkış yapmış olan ürünüdür. rakibi olarak sony'nin ps4'ü ve nintendo'nun wii u'su gösterilmektedir. diğer xbox ürünlerine göre xbox one daha çok internet bazlı özellikleriyle öne çıkmaktadır. içerisinde ekran kayıt etme ve yayınlama gibi birçok gelişmiş özellik yer almaktadır. ayrıca xbox one sesle de kontrol edilebilmektedir.
- xbox series x ile s playstation 5’e cevabını iki farklı xbox modeliyle verdi. xbox series x ve xbox series s aynı aileye dahil olsalar da birbirlerine hiç benzemeyen tasarımlara sahip. tasarımları arasındaki farklar, yukarıdaki görsele bakıldığı zaman kolaylıkla anlaşılabiliyor. xbox series x dikey kullanım için üretilmiş gibi duruyorken xbox series s yatay bir şekilde de rahatlıkla kullanılabilmesi için üretilmiş gibi duruyor. box series x, açıklanan donanımlar göz önüne alındığı zaman tam bir performans canavarıdır. xbox series s ise series x’e yetişemiyor olsa da günümüzün gereksinimlerini yeterince karşılamaktadır. series x de series s de amd tarafından özel olarak geliştirilen, zen 2 mimarisi üzerine kurulu sekiz çekirdekli işlemcilere sahip. series x işlemcisinin frekans hızı 3,8 ghz iken series s işlemcisinin frekans hızı 3,6 ghz olacak. işin içine ‘multithreading’ girdiği zamansa series x işlemcisi 3,6 ghz, series s işlemcisi ise 3,4 ghz hızında çalışmaya devam edebilecek. xbox series x’in ekran kartı 12 teraflop işlem gücüne sahipken series s’in ekran kartı 4 teraflop işlem gücüne sahip.
oyun dünyasının atası nintendo
- game & watch 1980 yılında nintendo’nun çıkarttığı ilk oyun konsoludur. gunpei yoko yazılımını yaptı. elinde hesap makinesiyle uğraşan birini gördükten sonra aklına böyle bir fikir geldiğini söylüyor.
- nintendo eğlence sistemi (nes) 1985 yılında tv’ye bağlanabilen konsol nes’i çıkartan nintendo 62 milyona yakın bir satış yaptı. 90’lı yılların sonunda hiç beklenmeyen bir başarı ile oyun dünyasında bir numara oldu.
- game boy ( el konsolu) 1990 yıllarının en çok satan oyun konsolu olan game boy 1989 yılında çıktı ve 120 milyona yakın bir satış yaptı. günümüzde hala genç yaşlı çoğunluk bu oyun konsolunu hatırlar vaybeee!! gibi tepkiler verirler.
- süper nintendo eğlence sistemi (snes) 1990 yılında çıkan çıkan snes’in rakibi tek rakibi sega‘ydı. fakat aralarında fark biraz daha yumuşak olan oyunları ile ailelerin tercihi olan nintendo idi. sega daha çok büyük yaştaki çocuklar ve gençleri kendine çekmeyi başarmıştı. sega’nın efsane oyunu mortal kombat, kan ve şiddet vardı. hepimizini atari diye bildiğimiz kartuş oyun konsolları snes oyun konsolundan esinlenmiştir.
- virtual boy 1995 yılında çıkan virtual boy resmen başarısızlıktı. çünkü 1 milyon bile satamamıştı. 800 binlik bir satışa ulaşamayan virtual boy, 1996 yılında üretimi durduruldu. sanal gerçeklik ilk defa gündeme düşmeye başladı.
- nintendo 64 1996 yılında çıkardığı oyun konsolu nintendo 64, 33 milyonluk bir satışa ulaştı fakat sony play station’u eğer çıkarmasaydı belki daha da satabilirdi. sony cd teknolojisine geçmişti, fakat nintendo kasetli teknolojisini halen kullanıyordu.
- gamecube piyasada sony playstation vardı ve ciddi rakipti. sony playstation 2’yi çıkarttı ve ardından herkesin heyecanla beklediği gamecube çıkmıştı. fakat nintendo dc’den görünüş olarak aynı, gözle görülen diğer farkı kaset yerine cd’ye geçmişti. 2001 yılında çıkan gamecube 22 milyon satarken, play station 2 ise 155 milyon satmıştı.
-nintendo ds 2004 ( el oyun konsolu) özellikle şiddet içermeyen oyunlar geleneğini bozmaması ve beyni zorlayan oyunlar çıkartan nintendo ilk defa 154 milyonluk satışı 2004 yılında çıkarttığı nintendo ds ile yakaladı.
- wii 2006 yılında çıkan wii, 102 milyona yakın bir satışla sony playstation‘a ilk defa yaklaştı. oyun dünyasına bambaşka bir soluk getirmiştir. özellikle aileler arasında spor bowling gibi hareket algılayacısı ile yoğun kitlelere keyifli oyun imkanı sunmuştur.
- wii u nintendo ürün ailesinin en kötü 2. satışını yapan wii u 2012 yılında çıktı ve 13,4 milyonluk bir satış yapabildi.
- nintendo switch 3 mart 2017 (switch) 20 eylül 2019 (switch lite) nintendo switch, firmanın piyasaya sürdüğü hibrit özellikli ve mobil oyun konsolu olarak dikkat çekiyor. hem bir tablete sahip olup taşınabilir bir oyun konsolu haline gelebilen switch, hem de switch dock adını taşıyan aparatı ile sabit bir oyun konsolu konumuna gelebiliyor. nintendo switch, dock üzerinden tv ile oynama, tablet ile oynama, tableti ekran olarak kullanım şeklinde oynama, taşınabilir oyun kumandasını ikiye bölerek iki kişi oynama, birden fazla switch ve kolları ayırarak 4 kişi ortak oynama gibi birçok farklı modu bulunuyor. böylece oyun zevkinizi her zaman ve her yerde farklı farklı şekilde deneyimleyebileceğiniz oyun konsoludur. nintendo switch öncelikli olarak joy-cons olarak adlandırılan iki ayrılabilir, kablosuz kontrol cihazı tarafından kontrol ediliyor ve sistem rahat bir kanepe oyunu için onları kilitlemek için kullanışlı bir kumanda koluyla birlikte geliyor. bu harika! maalesef, switch'in kontrol cihazlarını birlikte verilen tutamakla şarj etmek imkansız. kontrol cihazlarını kutudan çıkarmanın tek yolu onları doğrudan switch tabletine bağlamaktır, böylece eğer piller bittiğinde tv modunda oyun oynamayı imkansız kılar. nintendo switch, her bir ürünü ile sahiplerini ömür boyu oyunlara hapsedebilecek bir özelliğe sahip. konsolun ilk yılında 20 milyon satış rakamını devirmesinde büyük rol oynayan oyunların başında ise super mario odyssey, mario kart 8 deluxe ve the legend of zelda: breath of the wild gibi oyunlara sahiptir. nintendo switch oyunları tek oyunculu ve çok oyunculu seçenekleri ile hane halkı için de hazır eğlence imkanı sunuyor. örneğin pist ve oyuncu seçeneği içinde boğulma tehlikesi geçirdiğiniz mario kart 8 deluxe ikiden fazla oyuncu ile oynanabiliyor. dahası, ek bir kontrol cihazı almak üç oyuncunun bir taneye karşı kapışmasına izin veriyor. nintendo switch, sınırsız bir oyun dünyasına açılan küçük bir konsol. rakiplerine kıyasla bir bilgisayar hissi vermeyen switch anında açılan bir nintendo arayüzü gibi işliyor. kullanımı son derece pratik ve hızlı olan konsolun oyunseverleri çeken özelliğinden biri oyun esnasında ekran görüntüsü almaya imkan vermesi. switch oyun heyecanının arasına internet tarayıcısı, sosyal medya veya streaming hizmetleri sokmuyor, sadece oyuna odaklanıyor. switch, oyun donanımlarının getirdiği alışkanlıkların dışına çıkıyor ve oyunseverleri kendi dünyasına çekiyor.
sony playstation oyun konsolu yıllara göre,
- playstation (ps, ps1, ps one) 1994 yılında piyasaya çıkan konsolun 2004 yılında üretimi durmuştur. özellikleri * movie card sayesinde vcd filmleri oynatma özelliği. (sony'nin lisanslı aksesuarı değildir) * müzik cdlerini çalıştırma * kendi psone oyunlarını çalıştırma * modchip sayesinde back-up oyunları çalıştırma (sony'nin lisanslı aksesuarı değildir) * kendi movie card'ı haricinde; gameshark adlı kod makinesi bulnumaktadır, içindeki kayıtlı kodlar ile beraber yüklenen oyunlar şifreyle oynanabilmektedir, ayrıca bu eklentiyle cd, mp3 vb. çalınabilir.
- playstation 2, 2005 yılının aralık ayında, 100 milyonuncu kullanıcısına kavuştu. artık konsol piyasasının %90’ını sony ve sony’nin playstation 2’si oluşturuyordu. ps 2 tarihin hala en çok satan oyun konsolu ünvanını bügüne kadar korumaktadır.
- psp (portable taşınabilir oyun konsolu) sony bu kez taşınabilir konsol piyasasında yer almak istiyordu ve playstation 2 ile neredeyse aynı güce sahip bir el konsolu olan psp‘yi satışa sundu. böylece gelmiş geçmiş playstation modelleri arasında bir el konsolu katılmış oldu.
- 2006 – playstation 3 playstation 3’ü piyasaya 2006 yılında sürdü. ilk dönemlerini oldukça pasif ve eleştiri altında geçiren playstation 3’ün yapabilecekleri ancak yıllar geçtikten sonra anlaşılabildi. son dönemlerini yaşayan playstation 3’ün gücünü uncharted 3: drake’s deception, heavy rain, god of war 3 gibi oyunlar sayesinde görebildik.
- 2011-2012 – ps vita sony, 2005 yılında piyasaya sürdüğü psp ile istediği başarıyı yakalayamamış olsa da, bu kez çok daha sağlam bir şekilde taşınabilir konsol piyasasına giriş yaptı diyebiliriz. ps vita‘yı duyurduktan yaklaşık altı ay sonra japonya‘da piyasaya süren sony, satış rakamlarında şu anda stabil bir grafik çiziyor. neredeyse playstation 3 ile aynı görsellik sunan ve tam bir multimedya merkezi olan ps vita, 27 şubat 2012‘de ülkemizde satışa sunulacak.
- 2013 – playstation 4 sony, 15 kasım 2013 tarihinde playstation 4 modeliyle karşımıza çıktı. aydınlatmaya sahip olan dualshock 4 oyun kolu oldukça dikkat çekmeyi başardı.
- 2020 – playstation 5 playstation 5‘in gelmiş geçmiş en hızlı oyun konsoludur.hatta bu hızın, oyun açılış sürelerinin de ne kadar geliştiğini bizlere ssd sayesinde göstermiştir.sony’nin şimdiye kadar ürettiği en güçlü playstation olan playstation 5, güçlendirilmiş ve özelleştirilmiş bir cpu ve gpu‘ya ek olarak; aynı zamanda ultra yüksek hızlı bir ssd sabit sürücüye de sahip. bu özellikleriyle eşsiz bir yükleme hızı ve kullanıcısına harika bir deneyim yaratmayı hedefliyor. konsolların ek olarak; donanım destekli ray tracing, göz kamaştırıcı 8k çıkış, 120 fps’ye kadar destek ve 3d ses kalitesi özellikleri de bulunuyor. önceki konsolların aksine 120 fps desteğiyle, belirli oyunların daha düzgün çalışmasına olanak tanıyor. oyunların çözünürlük açısından nasıl göstereceği performans oyun geliştiricisine ait olsa da ps5 yüksek çözünürlükle akıcı bir oyun deneyimi sunuyor. ray tracing, ışık ve gölgenin gerçek dünyada çalışma şeklini sanal dünyaya aktarmak için tasarlanmış bir grafik teknolojisi olan ray tracing, ışık ışınlarını simüle ettikten sonra takip ederek çalışır ve gerçekçi sahnelerin oluşmasını sağlar. disney pixar gibi önemli sinema şirketleri tarafından filmlerde kullanılan teknolojiyle aynı olan ray tracing teknolojisi sayesinde oldukça çarpıcı sonuçlar elde ediliyor. playstation 5 zaten artık bilindiği üzere dev gibi bir gövdeye sahip. bu boyuyla beraber sony'nin şu ana kadarki en büyük oyun konsolu oluyor, bununla da kalmıyor microsoft cephesinin xbox series x modelinden de daha büyük, daha kallavi duruyor. sony, bu kez beyaz bir konsol üretti. özel sürümleri saymazsak 3 jenerasyon boyu siyah renkten sonra beyaz tasarım, ne yalan söyleyelim biraz içimizi açtı. iç kısmındaki siyah bölüm ise parlak piyano renginde tasarlanmış. bu arada dikkat etmek lazım, bu yüzey çizilebilir duruyor. dualsense. ps5’in oyun kolu, xbox one’ın kontrol cihazıyla dualshock 4’ün karışımına benziyor. ancak dualsense, fiziksel tasarımından daha fazlasıyla öne çıkıyor. dualsense, daha büyük analog kontrollere ve yön tuşları (d-pad) arasında çok fazla alana sahip. yeni nesil kontrol cihazı, dualshock gibi ön tarafta geniş bir dokunmatik yüzeyle geliyor. diğer yandan artık touchpad’in solunda “paylaş” (share) düğmesi yer almıyor.
microsoft xbox
- xbox serinin ilk çıkış yapan konsolu olarak 15 kasım 2001 tarihinde kuzey amerika'da, 22 şubat'da japonya'da ve 14 mart 2002 tarihinde avustralya ve avrupa ülkelerinde satışına başlanmıştır. xbox'un kendiliğinden içerisinde yer alan depolama ünitesiyle 8 gb'lık bir alan sunması oyun konsolları konusunda devrim niteliğindeydi. ayrıca xbox rakiplerini geride bırakmayı planlayan pentium ııı işlemci, 250 megahertz 3d grafik işlemcisi, dvd sürücüsü, hdtv desteği ve diğer birçok öne çıkan özelliği içerisinde barındırıyordu.
- xbox 360 kasım 2005 yılında sony'nin ps3'ü ve nintendo'nun wii'sine rakip olarak geliştirilmiştir. 2013 yılına kadar gerçekleşen satışlarda xbox 360 dünya çapında 78.2 milyon satış hacmini yakalamayı başarmıştır. xbox 360 bir önceki ürün olan xbox'a göre tamamen farklı bir fiziksel görünüme sahip olarak kullanıcıların karşısına çıkmıştır. ayrıca bir önceki nesle göre çok daha gelişmiş özellikleri içerisinde barındıran xbox 360, 3.2 ghz trile-core işlemci, 10 mb dram grafik işlemcisi, 512 megahertz ram ve 12x okuma hızına sahip dvd-rom'a sahiptir.
- xbox one kasım 2013 yılında kuzey amerika başta olmak üzere satışına başlanan ve şuan için xbox serisinin çıkış yapmış olan ürünüdür. rakibi olarak sony'nin ps4'ü ve nintendo'nun wii u'su gösterilmektedir. diğer xbox ürünlerine göre xbox one daha çok internet bazlı özellikleriyle öne çıkmaktadır. içerisinde ekran kayıt etme ve yayınlama gibi birçok gelişmiş özellik yer almaktadır. ayrıca xbox one sesle de kontrol edilebilmektedir.
- xbox series x ile s playstation 5’e cevabını iki farklı xbox modeliyle verdi. xbox series x ve xbox series s aynı aileye dahil olsalar da birbirlerine hiç benzemeyen tasarımlara sahip. tasarımları arasındaki farklar, yukarıdaki görsele bakıldığı zaman kolaylıkla anlaşılabiliyor. xbox series x dikey kullanım için üretilmiş gibi duruyorken xbox series s yatay bir şekilde de rahatlıkla kullanılabilmesi için üretilmiş gibi duruyor. box series x, açıklanan donanımlar göz önüne alındığı zaman tam bir performans canavarıdır. xbox series s ise series x’e yetişemiyor olsa da günümüzün gereksinimlerini yeterince karşılamaktadır. series x de series s de amd tarafından özel olarak geliştirilen, zen 2 mimarisi üzerine kurulu sekiz çekirdekli işlemcilere sahip. series x işlemcisinin frekans hızı 3,8 ghz iken series s işlemcisinin frekans hızı 3,6 ghz olacak. işin içine ‘multithreading’ girdiği zamansa series x işlemcisi 3,6 ghz, series s işlemcisi ise 3,4 ghz hızında çalışmaya devam edebilecek. xbox series x’in ekran kartı 12 teraflop işlem gücüne sahipken series s’in ekran kartı 4 teraflop işlem gücüne sahip.
oyun dünyasının atası nintendo
- game & watch 1980 yılında nintendo’nun çıkarttığı ilk oyun konsoludur. gunpei yoko yazılımını yaptı. elinde hesap makinesiyle uğraşan birini gördükten sonra aklına böyle bir fikir geldiğini söylüyor.
- nintendo eğlence sistemi (nes) 1985 yılında tv’ye bağlanabilen konsol nes’i çıkartan nintendo 62 milyona yakın bir satış yaptı. 90’lı yılların sonunda hiç beklenmeyen bir başarı ile oyun dünyasında bir numara oldu.
- game boy ( el konsolu) 1990 yıllarının en çok satan oyun konsolu olan game boy 1989 yılında çıktı ve 120 milyona yakın bir satış yaptı. günümüzde hala genç yaşlı çoğunluk bu oyun konsolunu hatırlar vaybeee!! gibi tepkiler verirler.
- süper nintendo eğlence sistemi (snes) 1990 yılında çıkan çıkan snes’in rakibi tek rakibi sega‘ydı. fakat aralarında fark biraz daha yumuşak olan oyunları ile ailelerin tercihi olan nintendo idi. sega daha çok büyük yaştaki çocuklar ve gençleri kendine çekmeyi başarmıştı. sega’nın efsane oyunu mortal kombat, kan ve şiddet vardı. hepimizini atari diye bildiğimiz kartuş oyun konsolları snes oyun konsolundan esinlenmiştir.
- virtual boy 1995 yılında çıkan virtual boy resmen başarısızlıktı. çünkü 1 milyon bile satamamıştı. 800 binlik bir satışa ulaşamayan virtual boy, 1996 yılında üretimi durduruldu. sanal gerçeklik ilk defa gündeme düşmeye başladı.
- nintendo 64 1996 yılında çıkardığı oyun konsolu nintendo 64, 33 milyonluk bir satışa ulaştı fakat sony play station’u eğer çıkarmasaydı belki daha da satabilirdi. sony cd teknolojisine geçmişti, fakat nintendo kasetli teknolojisini halen kullanıyordu.
- gamecube piyasada sony playstation vardı ve ciddi rakipti. sony playstation 2’yi çıkarttı ve ardından herkesin heyecanla beklediği gamecube çıkmıştı. fakat nintendo dc’den görünüş olarak aynı, gözle görülen diğer farkı kaset yerine cd’ye geçmişti. 2001 yılında çıkan gamecube 22 milyon satarken, play station 2 ise 155 milyon satmıştı.
-nintendo ds 2004 ( el oyun konsolu) özellikle şiddet içermeyen oyunlar geleneğini bozmaması ve beyni zorlayan oyunlar çıkartan nintendo ilk defa 154 milyonluk satışı 2004 yılında çıkarttığı nintendo ds ile yakaladı.
- wii 2006 yılında çıkan wii, 102 milyona yakın bir satışla sony playstation‘a ilk defa yaklaştı. oyun dünyasına bambaşka bir soluk getirmiştir. özellikle aileler arasında spor bowling gibi hareket algılayacısı ile yoğun kitlelere keyifli oyun imkanı sunmuştur.
- wii u nintendo ürün ailesinin en kötü 2. satışını yapan wii u 2012 yılında çıktı ve 13,4 milyonluk bir satış yapabildi.
- nintendo switch 3 mart 2017 (switch) 20 eylül 2019 (switch lite) nintendo switch, firmanın piyasaya sürdüğü hibrit özellikli ve mobil oyun konsolu olarak dikkat çekiyor. hem bir tablete sahip olup taşınabilir bir oyun konsolu haline gelebilen switch, hem de switch dock adını taşıyan aparatı ile sabit bir oyun konsolu konumuna gelebiliyor. nintendo switch, dock üzerinden tv ile oynama, tablet ile oynama, tableti ekran olarak kullanım şeklinde oynama, taşınabilir oyun kumandasını ikiye bölerek iki kişi oynama, birden fazla switch ve kolları ayırarak 4 kişi ortak oynama gibi birçok farklı modu bulunuyor. böylece oyun zevkinizi her zaman ve her yerde farklı farklı şekilde deneyimleyebileceğiniz oyun konsoludur. nintendo switch öncelikli olarak joy-cons olarak adlandırılan iki ayrılabilir, kablosuz kontrol cihazı tarafından kontrol ediliyor ve sistem rahat bir kanepe oyunu için onları kilitlemek için kullanışlı bir kumanda koluyla birlikte geliyor. bu harika! maalesef, switch'in kontrol cihazlarını birlikte verilen tutamakla şarj etmek imkansız. kontrol cihazlarını kutudan çıkarmanın tek yolu onları doğrudan switch tabletine bağlamaktır, böylece eğer piller bittiğinde tv modunda oyun oynamayı imkansız kılar. nintendo switch, her bir ürünü ile sahiplerini ömür boyu oyunlara hapsedebilecek bir özelliğe sahip. konsolun ilk yılında 20 milyon satış rakamını devirmesinde büyük rol oynayan oyunların başında ise super mario odyssey, mario kart 8 deluxe ve the legend of zelda: breath of the wild gibi oyunlara sahiptir. nintendo switch oyunları tek oyunculu ve çok oyunculu seçenekleri ile hane halkı için de hazır eğlence imkanı sunuyor. örneğin pist ve oyuncu seçeneği içinde boğulma tehlikesi geçirdiğiniz mario kart 8 deluxe ikiden fazla oyuncu ile oynanabiliyor. dahası, ek bir kontrol cihazı almak üç oyuncunun bir taneye karşı kapışmasına izin veriyor. nintendo switch, sınırsız bir oyun dünyasına açılan küçük bir konsol. rakiplerine kıyasla bir bilgisayar hissi vermeyen switch anında açılan bir nintendo arayüzü gibi işliyor. kullanımı son derece pratik ve hızlı olan konsolun oyunseverleri çeken özelliğinden biri oyun esnasında ekran görüntüsü almaya imkan vermesi. switch oyun heyecanının arasına internet tarayıcısı, sosyal medya veya streaming hizmetleri sokmuyor, sadece oyuna odaklanıyor. switch, oyun donanımlarının getirdiği alışkanlıkların dışına çıkıyor ve oyunseverleri kendi dünyasına çekiyor.
devamını gör...
2.
2008 yılıydı, o zamanlar burada pek bulunmayan, bulunsa da pahalı olan xbox360 almış getirmiştim londradan. ilk 1 sene hevesle oymadığım cihazı zaman geçtikçe gerek kopya oyun için kırdırmadığımdan ve orijinal oyun bulamadığımdan gerekse de iş yoğunluğundan kenara atmıştım. o günden beri de ne yalan söyleyeyim pek ilgilenmedim video oyunlarla.
birkaç ay önce oğlan tutturdu ps4 diye, iyi hadi alalım arada pes falan atarız diye (pes mi kalmış). amanın, o ne grafikler, film gibi üstelik türkçe oyunlar, joystick den (bence hala adı o) çıkan farklı sesler, titretmeler.. teknolojik ilerlemeyi telefon ve bilgisayar ile sınırlı tutunca köyden indim şehre gibi oldum, hala kültür şoku yaşıyorum. oğlan kıs kıs gülüyo, uyanık şimdi kanıma giriyor ps5 alalım diye. aldık başımıza belayı
birkaç ay önce oğlan tutturdu ps4 diye, iyi hadi alalım arada pes falan atarız diye (pes mi kalmış). amanın, o ne grafikler, film gibi üstelik türkçe oyunlar, joystick den (bence hala adı o) çıkan farklı sesler, titretmeler.. teknolojik ilerlemeyi telefon ve bilgisayar ile sınırlı tutunca köyden indim şehre gibi oldum, hala kültür şoku yaşıyorum. oğlan kıs kıs gülüyo, uyanık şimdi kanıma giriyor ps5 alalım diye. aldık başımıza belayı
devamını gör...