hiç geçici ama güçlü özlem hissi ile her geçen gün yeniden tazelenip kalbi mütemâdiyen hırpalayan, kalıcı hasret derdi bir olur mu, anlamına yorulabilecek bir sitem cümlesidir.

muhammed celâleddin-i rûmî'ye ait olan:
''sîne hâhem şerhâ şerhâ ez firâk
tâ bigûyem şerh-i derd ü iştiyâk'' beytinde, ''özlem derdini şerh edebilmek, açıklayabilmek için ayrılık acılarıyla dilim dilim olmuş bir kalp isterim.'' denilmekte, ''iştiyâk'' kelimesi, derin bir kavuşma arzusu duyulan özlem anlamında kullanılmaktadır.

yine şeyh gâlib'in:
''bikr-i ma'nâya tahassürle nevâ-yı sühânım
sûr-ı leylâdaki mersiye-i mecnûn gibidir.'' beytinde ise şâir; ''güzel bir söze, kelâm-ı kibâra öyle hasretim ki bu hasret, tıpkı leylâ'nın evlenmesi üzerine mecnûn'un üzüntüsünü dile getiren mersiyesinde yüklü hasret gibidir.'' demekte, ''tahassür'' kelimesi ile sonu gelmez, ucu-bucağı görünmez, dumanı dinmez bir özlemi anlatmak istemektedir.
not: ukde, değerli yazar ahterbin'e aittir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"hiç iştiyakla tehassür bir olur mu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim