ay yılına göre hazırlanmıştır. bir yıl 354 gündür. başlangıç hz. muhammed’in mekke’den medine’ye hicreti (622) başlangıç yılı olarak esas alınmıştır. dini günler hâlâ bu takvime göre belirlenir. hz. ömer döneminde düzenlenmiştir.
(kaynak: tarih defterim.)
devamını gör...
bir diğer ismiyle islami takvim. hz. muhammed'in medine hicreti bu takvimde 1. yıl olarak kabul edilir. bu takvim, ay'ın, dünya çevresindeki dolanımını esas alır. ay takvimini(hicri takvim de bir ay takvimidir) bilinen kadarıyla ilk babilliler kullanmıştır. islâm öncesi müşrikler ise, kusay bin kilâb'ın ölümünü tarihin başlangıcı olarak kabul ederlerdi. çünkü kusay bin kilâb'a önem verirlerdi. ayrıca kusay bin kilâb, hz. muhammed'in baba tarafından dördüncü dedesidir. daha sonra fil olayı gerçekleştiğinde, tarihin başlangıcı olarak bu olay kabul edilmiştir.

müslümanlar uzun zamandır, hatta hz. ömer devrinde bile bazı önemli olayları alır ve bunları tarihin başlangıcı olarak kabul eder, böylelikle zamanlarını tayin ederlerdi. kimi fil olayını, kimi veda haccı yılını veya önemli şahsiyetlerin ölümü gibi olayları tarihin başlangıcı olarak kabul ederlerdi. takdir edersiniz ki, bu şekilde bir zaman karmaşası, bazı sorunlara yol açabiliyordu. işte hz. ömer de bu sebeple konuyu diğer sahabelere danıştı. daha sonra başka bir önemli sorun da ortaya çıkınca artık bir takvime gerek duyulduğu anlaşıldı. sahabiler yunan, iran gibi ülkelerin takvimlerini benimsemeyi teklif ettiler. fakat bunlar kabul edilmedi.

hz. ali, takvimin, hicretin başlangıcı olması gerektiğini söyledi. onun bu görüşü hemen kabul edilmişti. hicri takvim ayları:

1. muharrem - haram (mübarek) kılınmış olan.
2. safer ayı - boş.
3. rebiülevvel - ilk bahar.
4. rebiülahir - son bahar.
5. cemaziyelevvel - ilk çorak toprak/ilk don.
6. cemaziyelahir - son çorak toprak/son don.
7. recep - onur, saygı.
8. şaban - dağılmış.
9. ramazan - sıcak olma.
10. şevval - yükselmiş.
11. zilkade - barışa sahiplik yapan.
12. zilhicce - hacca sahiplik yapan.

aslında bu aylara verilen isimlerin anlamı vardır.

şimdi üstte ayların türkçe anlamlarını yazdık ya, şimdi bu anlamlara göre altta yazılanları okuyun;

1. muharrem - bu ayda günah işlemek yasaktır.
2. safer - bu ayda savaş için ya da besin için yola çıkılmıştı ve evler boş bırakılmıştı. bunu câhiliye döneminde araplar yapmıştı.
3. rebiülevvel - bahar mevsimi.
4. rebülahir - "bahar ayı"(rebülevvel)den sonraki ay, dolayısıyla son bahar.
5. cemaziyelevvel - bu ayın isminin anlamı konusunda ihtilaf vardır: ya yaz mevsimi olduğu için bu isim verildi ya da kış mevsiminde suların donması sebebiyle.
6. cemaziyelahir - cemaziyelevvel ilk çorak toprak dönemi olduğu için dolayısıyla bu da ondan sonra gelir. dolayısıyla son çorak toprak dönemidir.
7. recep - mübarek aylardandır.
8. şaban - bu ayda araplar su temin etmek için gruplara ayrılırlardı, ondan bu isim verildi. ya da ramazan ve receb aylarını birbirinden ayırdığı için bu isim verildi. bu konu ihtilaflıdır.
9. ramazan - en fazla kabul gören yoruma göre, bu aya, rastladığı mevsim sebebiyle çok sıcak ve yakıcı bir özelliğe sahip olduğu için bu isim verilmiştir.
10. şevval - bu aya neden bu ismin verildiği konusu da ihtilaflıdır. ya develerin çiflteşme mevsiminde kuyruklarını kaldırmalarından dolayı ya da hava çok sıcak olduğu için develerin sütünün azalması sebebiyle bu aya bu isim verilmiştir.
11. zilkade - mübarek aylardandır.
12. zilhicce - mübarek aylardandır, hac ayıdır.
devamını gör...
akla aklın gözü mahlaslı twitter hesbını getiren başlık.
devamını gör...
doğum günüm ramazan 1 olan takvim.
devamını gör...
bu takvimin kullanıldığı mezar taşlarını ilk gördüğümde aklım çıkmıştı. çocuk olduğumdan sanırım, korkutucuydu.
devamını gör...
dümdüz ay takvimidir. başlangıç yılını hz.muhammedin mekkeden medineye hicretinden alır. bir yıl 354 gündür. bu takvimde ay yılını güneş yılına uydurmak için ayar yapılmaz.
ay-güneş takvimi olan yahudi takviminden farkı sadece ay takvimi olmasıdır. yahudi takvimi güneş yılını ay yılına sabitler ama özünde bir ay takvimidir.
devamını gör...
hz. muhammed'in mekke'den medine'ye hicretini başlangıç bilmiş bi takvim sistemidir.
devamını gör...
24 kasım 2022 perşembe günü saat 01.56'da içtimâ olacak ve saat 15.30'da ruyet olacaktır. aynı gün hilal ilk olarak hint okyanusundan itibaren görülmeye başlanacaktır.

ru'yet günü olan 24 kasım 2022 perşembe günü, ay güneş'ten istanbul’da 13 dakika sonra ve mekke'de 25 dakika sonra batacaktır. güneş battığı anda hilal mekke'de 4° ufkun üstünde bulunurken ve istanbul'da 1° ufkun üstünde bulunacaktır. hilal görülebilirlik kriterleri sağlanmadığından istanbul ve mekke'den hilal görülemeyecektir.

hilalin, hint okyanusundan itibaren görülmeye başlanması nedeniyle 25 kasım 2022 cuma günü 1 cemaziyel evvel olacaktır.
devamını gör...
hicri takvim ile ilgili video izlerken sol framede görünce yazmam için ilahi bir gönderme olduğunu düşünerek yazmaya karar verdim.

mezopotamya bölgesi hz. ömer döneminde ele geçirilince sümerler’den kalan ay yılı esaslı bir takvim olduğu öğrenilmiş ve bu takvim esas alınarak hicri takvim oluşturulmuş.
devamını gör...
hicri takvim e göre yıl başı hangi güne denk geliyor, ezbere söyleyecek ulema kaç kişi acaba?
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"hicri takvim" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim