milattan önce 5 yüzyıl sonları ile 4 yüzyıl başlarında yaşamiş hekimliğin babası olarak kabul edilen yunan hekimidir.
devamını gör...
"bilmiyorsan uzak dur" kuramıyla oluşturmuştur yeminini.
devamını gör...
''bana yeminimi bozdurmayın'' diye diye gezen doktorların azılı düşmanıdır. ben yeminimi bozdum. herkesi bozmaya davet ediyorum. elin yunanının yemininden banane la?
devamını gör...
tıbbın babası olarak anılan milattan önce yaşamış hekimdir.

hipokrat'ın babası heraklides de bir hekimdir ve hipokrat hekimliği babasından öğrenmiştir.

hipokrat'ın yaşamış olduğu dönemde hastalıkla tanrı'nın gazabına ve olağanüstü güçlere bağlanıyordu. hipokrat ise bu anlayışı reddetmiş, tüm hastalıkların bir açıklaması olması gerektiğine inanmıştır. çalışmalarını gözlemler üzerinden yapmış ve tıbbı bir bilim ve sanat haline getirmiştir.

hipokrat hayatının büyük bölümünü gezerek geçirmiştir. dolaştığı şehirlerde hastaları tedavi etmiş, tıp dersleri vermiştir. makedonya hükümdarı percidas'ı da hipokrat tedavi etmiştir. hatta ünü iran'a kadar yayılmış, pers hükümdarı serhas, ona zengin armağanlar vaat ederek ülkesine davet etmiştir. hipokrat bu daveti, ülkesinin düşmanı olduğu için kabul etmemiştir.

hipokrat trakya'da bulunduğu sıralarda o zamanlar deli olarak görülen ünlü filozof demokritos ile de tanışmıştır. onun bir deli değil aksine büyük bir düşünür olduğunu söylemiştir.

hipokrat'ın cos adası'nda kurmuş olduğu tıp okulu, onun tıbbın babası olarak anılmasındaki en büyük etkendir.

hipokrat’a göre tıbbın ilk kuralı “primum non nocere” (önce zarar verme!) ilkesidir.

hipokrat birçok hastalığı da ilk kez tanımlayan hekimdir aynı zamanda. zatürreyi ve çocuklardaki epilepsi hastalığını ilk olarak hipokrat tanımlamıştır. yine düşünce ve duyguların kalpten değil, beyinden kaynaklandığı fikrini ortaya atan ilk kişidir.

milattan önce 377 yılında vefat etmiş olan hipokrat'ın çalışmaları daha sonra kitap haline getirilerek 18.yüzyıla kadar tıpta klasik kitap olarak 20 asırdan uzun bir süre kullanılmıştır.
devamını gör...
sonrasında eğitim alacağı asklepion denilen şifa tapınağının bulunduğu kos adasında doğmuş hekimdir . asklepios soyundan gelmiştir. hekimlik sanatı sadece asklepiosun soyundan gelen ve soylu ailelerin çocuklarına öğretildiği için eski hipokrat yemininde "bilgileri kendi çocuklarım,hocalarımın çocukları ve and içen öğrencilerle paylaşacağım" ibareleri yer almıştır.
unsurlar kuramı na bağlı olarak humoral teoriyi geliştirmiştir. humoral teorisindeki maddeler kan, sarı safra, balgam,kara safradır.bunlar hava,ateş,toprak,su ile ilişkilidir. bu teoriye sağlık için bu dört maddenin ölçülü olması ,kişinin çevresiyle uyumlu olması gerekmektedir. hareketsizlik, yanlış beslenme,sağlıksız su ve hava kullanımı gibi nedenlerle çevreyle uyum ve beden sıvılarındaki dengenin bozulmasıyla hastalık gerçekleşecektir.
devamını gör...
kalbe zarar veren iki şey vardır : çopel ve honda. çopel insanı yaslilastirir, honda ise yaşatmaz

gerçek hali : kalbe zarar veren iki şey vardır: gam ve kaygı. gam uyku getirir, kaygı ise uyutmaz.
devamını gör...
(bkz: primum non nocere) sözünün sahibi.

önce zarar verme!
devamını gör...
hippokrátés mö 450-370 yılları arasında yaşayan, tıbbın babası denilse de, hakkında çok az şey bilinen hekim.

birinci yüzyılda yaşamış celcus adında bir ansiklopedici hipokrat'ı primus ex omnibus memoria dignis (hatırlanmaya değer ilk hekim) olarak tanımlar. islam dünyasında bukarat olarak bilinir.

hipokrat külliyatı olarak bilinen, antikçağdan kalma 60 kadar tıbbi metin vardır. batı dünyasına ait günümüze ulaşan en eski bilimsel metinlerdir. hayal ürünü olarak nitelendirilseler de bilimsel dille yazılmıştır. büyülerden, şeytanlardan ya da tanrılardan bahsetmezler.
devamını gör...
hipokrat (i.ö. 460-377), klinik gözlemi başlatan ilk kişidir ve bugün modern tıbbın kurucusu olarak bilinir. babası bir hekim olan hipokrat’ın ölümünden sonra kos adası’nda (istanköy) bir hekimlik okulu kurulmuş ve buluşları geliştirilerek sürdürülmüştür. corpus hippocraticum (hipokrat yazıları) isimli kitabında batıl inançları ve büyü ile iyileştirme metotlarını
reddetmiştir. hekimlerin mesleğe başlarken insanlık yararına çalışacakları konusunda ettikleri yemin yani hipokrat yemini onun kurallarına dayanır.
devamını gör...
"önce zarar verme" ilkesiyle tıp etiğine önemli katkılarda bulunmuş bilim insanıdır. bence bu ilke insan ilişkileri içinde geçerlidir.
devamını gör...
tıbbın babası. kanser (cancer) terimini oluşturmuştur. carcinos ve carcinoma terimlerini ülser oluşturan ve oluşturmayan tümörler için kullanmıştır.
devamını gör...
bugün yaşasaydı sjw * olarak nitelendirilecek hekim.
hekimlere; hastalar için temiz, bakımlı, güleryüzlü, kibar, sakin, ciddi vb... olmaları gerektiğine dair bir çok nasihatı vardır.
devamını gör...
yeminimi bozdum ağalar
devamını gör...
bu yemini hâlâ koruyan güden,bir çok cefâkâr doktor'a uzun ömür ve sağlık versin yüce allah.
devamını gör...
hipokrat(ιπποκράτης/ıppokrátis), "tıbbın babası/üstadı" lakaplı bir antik yunan doktoruydu. hipokrat'ın adına "hipokrat yemini" vardır. hipokrat yemini, doktorların etmek zorunda olduğu yemindir. ne idüğü belirsiz simyacı lokman(lokman hekim/hz. lokman), hipokrat'ın yanında halt etmiş.
hipokrat, tarihi bir kişiliktir ve gerçekte yaşamıştır; lokman ise bir yahudi efsanesidir, gerçekte hiç yaşamamıştır. modern tıp vs geleneksel tıp
ilgili linkler:
1) arkeofili.com/hipokrat-kimdi/
2) bilgiustam.com/hipokrat-kim...
3) matematiksel.org/tibbin-bab...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel antik yunan hekimi hipokrat
devamını gör...
bir gün acil serviste çalışmış mı. bir gün pandemi hastanesinde çalışmış mı ...

yookkk.


o zaman ben ona doktor demem.
devamını gör...
mö 460- mö 370 yılları arasında yaşamış iyonyalı antik yunan hekimidir.
hipokrat yemini onun adına edilir.
tıbbın atası olarak kabul edilir. babası da doktordur.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

prognoz ve klinik gözlemin kullanımı, hastalıkların sistemli sınıflandırılması veya hümoral teorinin formülasyonu gibi alana yaptığı kalıcı katkılardan dolayı geleneksel olarak "tıbbın babası" olarak anılır. hipokrat tıp okulu antik yunan tıbbı’nda devrim yaparak, onu geleneksel olarak ilişkili olduğu diğer alanlardan (teürji ve felsefe) farklı bir disiplin yapıp doktorluk mesleğini kurmuştur.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
prognoz


prognoz ya da öngörü, bir hastalığın seyri hakkında tahmini ve iyileşme şansı olup olmadığı anlamında kullanılan tıbbi bir terimdir.
devamını gör...
antik yunancada "hypo", "at" demek , "krates" de , "güç ve kudret" anlamına gelir. hipokrates de atları gücü ile yöneten demektir. at enteresan bir hayvan yalnız. huyuna huyuna gidersen acayip uysallaşır, ama sertlik yaparsan şiddet uygular. hipokrat, bak sonunda at var dikkat et.
devamını gör...
birini tedavi etmeden evvel sor; onu hasta eden şeylerden vazgeçmeye istekli mi?

t/ mö 460- mö 370 yılları arasında yaşamış iyonyalı antik yunan hekimidir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"hipokrat" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim