emin çölaşan'ın kuzeni, süleyman demirel'in emanetçisi; milli merkez genel başkanı olan emekli politikacı.

1933'te doğar, ankara üniversitesi hukuk fakültesi'ni bitirir. cebeci kampüsünün ender sağcı mezunlarından biri olarak mezun olduğu vakit stajını yapıp avukatlığa başlamazdan evvel iktidardaki demokrat parti'ye kaydolur. partinin gençlik kolları başkanlığını yapar.

1955'te güç zehirlenmesi yaşayan ve muhalefete karşı tüm baskıcılığını takınan dp bir bölünme yaşar. aralarında eski bakanların da olduğu 19 milletvekili demokrat parti'den istifa ederek hürriyet partisi'ni kurar. cindoruk da bu partiye katılır. 1957 seçimlerinde sadece burdur'da başarılı olabilen parti kendini feshetme kararı alır; bir kısım üyesi dp'ye dönerken, turan güneş, ibrahim öktem gibi birçok üye de chp'ye katılır. cindoruk ilk grupta yer alır, eski partisine döner ama partinin otoriterleşmesine de tepkisini koymaya devam eder.

27 mayıs'tan sonra avukatlığa döner, yassıada duruşmalarında sanık avukatı olarak bulunur. müvekkillerinden hasan polatkan'ın yeğeniyle dünya evine girer, ayrıca ihtilal sonrası açılan partilerden dp'nin varisi olma iddiasındaki adalet partisi'ne katılır. derken 1970'de sadettin bilgiç ve faruk sükan gibi müfrit grupla hareket ederek demokratik parti'yi kuranların (akıllarınca "gerçek demokrat parti biziz" diyorlar, isimden anlaşıldığı üzere) arasında yer alır. sonra bu parti seçimlerde başarısız olunca üyeleri de partiyi kapatıp ap'ye geri dönerler. cindoruk ta 12 eylül'den hemen önce ap istanbul il başkanlığı yapar.

12 eylül partileri kapattığı zaman, cindoruk siyasi yasak getirilen süleyman demirel'in emanetçisi sıfatıyla büyük türkiye partisini kurar. cuntaya şirin görünmek için genel başkanlığına emekli bir orgeneralin * seçildiği btp seçimlere katılma izni alamaz, üstüne kapatılır ve cindoruk da süleyman demirel'in yanına, çanakkale'deki zincirbozan askeri kampına gönderilir. bu arada yine demirel'in izniyle doğru yol partisi kurulur ki, bu ad da kamptaki bir koridordan gelmedir. cindoruk tahliyesinden sonra, 1985'teki kongrede demirel'in desteğiyle genel başkanlık koltuğunu yıldırım avcı'dan devralır. ertesi yıl ara seçimle milletvekili de olur ama bu görevi sadece bir yıl sürer. 1987 referandumuyla eski haklarını geri alan süleyman demirel emanetçisini "çok şımarmış" diye mi bir dönem aday yapmayıp ancak 1991 genel seçiminde aday yapmıştı? bilmiyorum.

demirel'le bir dargın bir barışık ilişkileri sürerken 1991 genel seçimlerinde eskişehir'den meclise giren cindoruk, yine baba'nın oluruyla tbmm başkanı seçilir. bu görevi sırasında, 1993'te turgut özal'ın ölümü ve süleyman demirel'in cumhurbaşkanı seçilmesi arasında vekaleten cumhurbaşkanlığı da yapar. ama babadan sonra dyp'yi devralan tansu çiller'le de kavga etmekte geç kalmaz ve bu sefer kurucularından olduğu partiden de ihraç edilir.

1997'de 28 şubat sürecinin bütün hızıyla ilerlerdiği günlerde, içinde refah partisi olmayan bir koalisyon seçenekleri masadayken refahyol hükümetinin diğer partisi dyp de bölünür. demirel'e yakın birçok mebus istifa ederek demokrat türkiye partisi diye bir parti kurarlar. demirel'e yakın bu mebuslar, genel başkanlığa meclis dışındaki hüsamettin cindoruk'u seçerler. böylece anap-dsp koalisyonuna giren dtp, ana-sol-d hükümetinin başat aktörlerinden olur. 1999 genel seçimlerinde parti doğu perinçek kadar oy alınca cindoruk buradan da çekilir.

2009'da, demokrat parti adını almış dyp'nin henüz bıyık bırakmamış genel başkanı süleyman soylu istifa edince, parti kurultayı genel başkanlığa hüsamettin cindoruk'u seçer. cindoruk, daha o zamandan akp'ye ve fetö'ye yaklaşma emareleri gösteren, ayrıca nurcu olduğu iddia edilen soylu'ya karşılık hükümete ve fetullahçılara karşı net tutum alır. 2011 ocak ayına kadar bu koltukta kalan cindoruk, 2007'de söz kesildiği halde son anda tarafların yüzük atmasıyla sonuçlanan anap-dp evliliğininde de partinin başında kalır. aktif siyaseti burada bırakmış olmasına rağmen, 2013'te 80 yaşındayken akp anayasasına karşı aydınlık grubunun girişimleriyle kurulmuş "milli merkez" platformuna genel başkan seçilen cindoruk, bir sivil toplumcu olarak da ileri yaşında epey faal bir politika yürütmüştü.

kaynak: genel olarak kaan gaytancıoğlu "türk siyasal yaşamında hüsamettin cindoruk" adlı kitap.
devamını gör...
ölmüş mü? ölmediyse ne yapmış gibi sorular sorduran başlık.
devamını gör...
siyasetin eskiden sık duyduğumuz isimlerinden biri.

yeterli açıklama yukarıda verildiğinden ben sadece minik bir konuya değinmek istedim. dönemin mizah dergileri "hüsamettin cintonik" falan yazardı. kimse de bunun için gözaltına falan alınmıyordu.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"hüsamettin cindoruk" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim