bu bir manuelka ukdesidir.
1086 sayılı hukuk usulü muhakemeleri kanunu 43 maddenin b2 hükmü uyarınca; “davanın, her biri hakkında aynı sebepten neşet etmesi” ihtiyari dava arkadaşlığını doğurur.
hukuk usulü muhakemeleri kanunu 57 madde nin 1. fıkrası c bendinde derki; “vakaların ve hukuki sebeplerin aynı veya birbirine
benzer olması”sebebi ile birden fazla kişi birlikte dava açabilir.
örnek verecek olursak;
biri ölmeden önce mallarını kızına bıraktı diyelim. diğer tüm çocukları bu kıza ayrı ayı dava açmak yerine, dava arkadaşlığı yapıp hepsi birden tek dava açabilir.
yada iş yerinde sendikalı olduğunuz gerekçesi işten çıkarıldınız diyelim. 50 niz dava arkadaşlığı yapabilirsiniz.
peki bu neden yapılır.
__ mahkemeler üzerindeki iş yükünü azaltarak 50 kişinin davasını tek dava ile çözmek için .
__ 50 kişinin davasında verilebilecek çelişkili kararların önünü kesmk için tek seferde, tek kararla işi bitirmek için .
dezavantajları var mıdır?evet vardır. davanın 50 kişi değilde 5000 kişi ile açıldığını düşünürseniz, bu mahkemeye ekstra iş yükü binmesi anlamına gelir. bunun için yargıç bu davaların bölünmesini isteyebilir.

aslında merak ettiğim bir şey var. diyelim ki ben dava açtım ve 50 kişide benim dava arkadaşım oldu. ben davadan çekilirsem onlarında çekileceği anlamı çıkar mı bundan?
yada davayı kaybettim ve tazminatla cezalandırıldım. dava arkadaşlarımda mı tazminat öder?
aklımda deli sorular.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ihtiyari dava arkadaşlığı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim