renk tayfı olarak da bilinen (bkz: isaac newton) tarafından bulunmuş renk spektrumudur. bu spektrum ile renklerin ve renkler arası geçişlerin kendine ait frekansları olduğunu görebiliriz.
peki ne işine yarar insan oğlunun; örnek:
edwin hubble beyfendinin adıyla anılan hubble teleskobunun kayıtlarına göre uzayda galaksilerin kızıla kayma olarak da bilinen kırmızımsı görüntüleri üzerine yorum yapma kabiliyeti ışık tayfı sayesindedir. kırmızımsı kaymalar frekansın azaldığı anlamına gelmektedir.(ışığın sıklığının azalması yani gözünüzde canlandırın diye farklı örnekleme yapalım "hızlı giden atın boku seyrek düşer" böyle düşünün boklar seyrek olunca kırmızı görüyoruz cismin ışığını, doğal olarak da cisim gidiyor uzaklaşıyor diyoruz.) burada doppler etkisi meselesi de aşağı yukarı bu şekildedir. özetle ne anlattık. ısaac newton + edwin hubble + doppler = evren genişliyor yorumları bilimsel olarak yapılabiliyor. ışık tayfı işte bu kadar önemlidir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ışık tayfı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim