1. (tematik)
canlı, cansız bütün varlıkları ve kavramları karşılayan, onları ifade etmemizi sağlayan kelimelerdir.

varlıkların niteliklerine göre isimler:
1. somut isim
2. soyut isim

varlıklara verilişlerine göre isimler:
1. özel isim
2. cins isim

varlıkların sayılarına göre isimler
1. tekil isim
2. çoğul isim
3. topluluk ismi
devamını gör...
"isimler büyülüdür. sade büyülü mü, isimler hem de büyücüdür." der elif şafak bir kitabında. olabilir ama eklemeden geçemeyeceğim: sade büyücü mü, isimler hem de ezicidir. evet, bazen ismimin anlamı altında eziliyorum.
devamını gör...
bize ait olan ama hep başkalarının kullandığı şey.
devamını gör...
bana sol cenahın simge olmuş isimlerinden birinin adını vermişler ve bu ömrüm boyunca arkamdan geldi. rahatsız oldum anlamında yazmıyorum zira ben o kişi değilim ve onun misyonuna göre yaşayan ismi ile müsemma olmak zorunda değilim ama ben oğluma misyonu olan birinin adını koymak istemem.

bence seçilen isim öyle bir şey olmalı ki her dönemde gideri olabilmeli. dil olarak eskimesinden veya çok eski dilde olmasından dolayı sıkıntı çıkarmamalı.

isim sonuçta bizi diğerlerinden ayırmak için icat edilmiş bir kelime ya bunu yaparken illa ki fantastik isimler bulmaya gerek yok.

isim verip kimseyi rencide etmek istemiyorum ama anlaşılması bakımından tonguç berkecan gibi tayanç gibi şeyler yerine az kullanılmış lakap tadında isimler konabilir.

ben mesela isim koysam çakır koyabilirim. şimdi olayın süleyman çakır ile bir ilgisi yok. yani var ama şöyle bir ilgisi var.

süleyman yaygın bir isim olduğu için ve görece uzun olduğu için oktay kaynarca da renkli gözlü olduğu için su akar yolunu bulur misali adama kısaca çakır diyorlar ve konu kapanıyor.

şimdi ben mustafa koyup musti veya apo hatta sülü gibi daraltmalara gidilmesindense orijinal olsun diye kısa öz ve farklı bir isim koymayı tercih ederim.

şimdi nüfusta alınabilecek isimler içinde midir bilmiyorum ama çocuğa çakır ismini koysam bu fark edilmesini de sağlar.

hayatta önde olmak için fark edilmek iyi midir bu ayrı bir tartışma ama binlerce ahmet mehmet mustafa hüseyin arasında kaybolmaktansa çocuğa kılıç adını koy bakalım kim unutur adını.
devamını gör...
bilenler adımı unutsun. meşgul dimağlar adımı yutsun. anışların yanında ey unutuş, kaçıncı boyutsun?
devamını gör...
kişi ve varlıkları benzerlerinden ve diğerlerinden ayırmak için kullanılan kelimeler.
devamını gör...
ısmimin anlamini hayatim boyunca bi kisi sordu.
ıranli bir sirkette calisiyordum. sirketin sahibiydi.
sonra avustralya ya tasinip akademisyen oldu yakisiklim;)
devamını gör...
ınsanlarin isimlerinin karakterini etkiledigine dair bir teori var. benzer isimdeki insanlarin ortak ozellikleri olurmus.

benim aslilarla ve aysegullerle sikintim var. sevmiyorum. cok istisnadir bu isimlerde birini sevmem.
denizler ne puru pak melek, ne de kotu kapliler. denizleri tolere edebiliyorum. seviyorum.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"isim" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim