antik yunan felsefesinin devamını bugün islam tasavvufu yaşatmaktadır.

her anlamda islam felsefesi yunan felsefesinin devamıdır.
devamını gör...
sadece baklavayı vs çalmadılar antik yunan dediğin komple türk mitolojisinden çalıntıdır.
keza hint mitolojisi de öyledir.
biraz kitap okumayı tavsiye ediyorum sayın yazara…
devamını gör...
bitmedi bu islam algınız. bi bitmediniz.
devamını gör...
(bkz: tabi lan manyak mısın)

bir yanda her karıya atlayan zeus, diğer yanda her karıya atlamaya izin veren allah. sonra bakmış olacak iş değil 4 e sınır koymuş. neden 5 ya da 3 değil bilinmez, tam zeus işi.
devamını gör...
t: haklılık payı olsa da eksik önerme.

medeniyet ve kültür dediğimiz şey asırlar boyunca oluşan tecrübe/birikim ve etkileşim ile gerçekleştiğinden kültürlerin ve felsefenin birbirinden etkilenmesi oldukça normaldir.

islam felsefesinin altın çağında çevrilen bir çok antik yunan metninin (özellikle aristo ve platon) islam düşüncesinde yeni ufuklar açtığı aşikar. gazali'ye kadar bir çok islam filozofu antik yunan ve sonrasındaki düşünce dünyasından etkilenmiştir. gazali'nin (bkz: ibn-i rüşd) ile bilginin kaynağı konulu tartışma ve bu tartışmada bilginin kaynağının akıl/madde de değil sezgiyle kavranabilecek olan ilahi kaynaklı olduğunu savunması islam ve antik yunan felsefesinin ayrıştığı noktalardan olmuştur. gazali ve onun ekolünden gelen islam düşünürleri bilgiyi ve aklı daha geri plana koyduğu için temel ayrışma başlamış ve batı düşüncesi günümüzdeki noktalara kadar gelişebilmiştir.

orta çağ'ın ardından yıkılan batı skolastik düşüncesi rönesans ile birlikte aklı ve gelişmeyi kendine merkez alıp bireyselleşmeyi, özgür düşünceyi toplumlarına hakim kılmışken, islam aklın önüne ilahi emirleri, sezgiyi ön plana almış ve biat kültürü egemen olmaya başlamıştır.

velhasılkelam; kültür/medeniyet ilerleme, gelişim ve etkileşim ile devam eder. islam kültürü bir dönem antik yunan felsefesini devam ettirmiş, geliştirmişse de ardından da farklı bir yöne giderek ayrışmıştır. şahsi kanaatim bu yöndedir.
devamını gör...
bir iddia.

öyle gibi görünse de aslında değildir. fakat şu da bir gerçek; antik yunan mitolojisi çok çok eskidir. buna karşılık islam'ın da hz.muhammed'den önce var olduğunu kabul edersek her iki doktrinin de birbirlerinin çağdaşı olduğunu kabul edebiliriz.

islam'da burak isimli at vardır. yunan mitolojisinde ise pegasus.

adem/havva hikayeleri kur'an-ı kerim'de mevcut iken eski türk mitolojisinde de farklı isimler ile aynı hikaye birebir anlatılır. türk mitolojisi milattan önceye dayanırken kuran'ın inişini ms 610 yılı olarak kabul edebiliriz.

bir başka örneği de sirius yıldızından verebiliriz. eski mısır, yunan ve türk mitolojilerinde bu yıldız esas unsur iken necm suresi 49'uncu ayetinde kur'an-ı kerim sirius yıldızı hakkında çok ama çok sağlam bir ayeti ihtiva eder. ayetin anlamı çok derindir.

hatta türklerin dişi bir kurttan türemesi hikayesi de büyük köpek takımyıldızının alfası sirius yıldızına dayanmışken günümüzde elimizde kala kala gri renkli dağ bayır dolaşan bir kurt kalmıştır. gerçekte ise türk mitolojisinde türklerin gök kurttan türediğinden bahsedilir. gök kurt olarak bahsedilen de büyük köpek takımyıldızının alfası olan sirius yıldızıdır.

örnekler çok. fakat birisi diğerinden taklit etmemiş veya almamıştır. farklı farklı coğrafyalarda ve farklı farklı zamanlarda birbirine uyumlu mitolojik hikayeler anlatılır. yani ortada bir gerçeklik vardır ve tüm mitolojiler ile kur'an-ı kerim bu hikayeleri anlatır.
devamını gör...
kilise dini sebeplerle felsefeye karşıydı ve bu sebeple yunan felsefesi unutulmuştu. islam felsefesi bu felsefeyi batı dünyasına tekrardan hatırlatmıştır. islam'ın batı dünyasına yaptığı bu katkı yadsınamaz.

tabii bu demek değildir ki islamiyet yunan kültürünün devamıdır. islamiyet'in kendi beslendiği kur'an ve sünnet var. bunlara ters olan ne varsa dışta kalacaktır. kur'an'a sünnete ters düşmeyen de kaçınılmazdır ki yerini alacaktır. yani şimdi kimse saçmalamayaz ki islam bilmem ne kültürünün devamı desin.
devamını gör...
yok antik ya!
devamını gör...
yok daha neler!.. bu sözü kim demişse iyi halt etmiş.
islam dini ile antik yunan dini her alanda çok farklıdır. bir kere antik yunanlılar putperestti, islam ise tektanrılı bir dindir. islamiyet, antik yunan'ın değil tam tersine museviliğin devamıdır. nitekim kuran'da anlatılan kişiler de biri hariç yahudi peygamberleri, liderleri, krallarıdır. (bkz: israiliyat)
islam ve diğer semavi dinler; sorgulamayı, özgür düşünceyi, felsefeyi, sanatı, bilimi vb. iyi şeyleri kısıtlar halbuki antik yunan ve roma döneminde özgür düşünce, bilim, sanat, felsefe ön plandaydı ve filozoflar vardı.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"islam antik yunan kültürünün devamıdır" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim