uluslararası standardizasyon örgütü (ıso) tarafından geliştirilen ve gıda güvenliği ile ilgili bir standarttır. kalite sistem standartlarının genel bir türevi olup güvenli ve sağlıklı gıda üretimine katkı sağlama amacıyla hazırlanmıştır. gıda güvenliği, besinlerdeki gıda kaynaklı tehlikelerin tüketim noktasında bulunmasıyla bağlantılı olan bir güvence kontrol sistemidir. besin güvenliği ile ilgili tehlikeler, gıda zincirinin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir. bu nedenle yeterli kontrolün mevcut olması zorunludur ve tüm tarafların gıda zinciri olarak tanımlanan faaliyet alanında dikkat edilmesi gerekir.

ıso 22000, haccp (tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları) sisteminin prensiplerini ve ulusal gıda kodeks komisyonu (ugkk) tarafından geliştirilen uygulama adımlarını bütünleştirmektedir.

genel olarak ıso 22000 şunları içerir:
-iso 22000 ölçülebilir hedeflerle desteklenen bir gıda güvenliği politikasını şart koşar.
-iso 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminin yönetim tarafından gözden geçirilmesini talep eder.
-ıso 22000 ön gereksinimlerin yasal mevzuatlarla uyumlu olarak dokümente edilmesini ister (temizlik, bakım, kalibrasyon, çalışan hijyeni, depolama, taşıma vb.)
-ıso 22000 gıda güvenliği liderlerinin sorumluluğu artar.
-ıso 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminin kurulması ve uygulanması güncellenmesi için daha önce gerekli olan iç iletişimin yanında dış iletişiminde etkin olarak yürütülmesini ister.


iso 22000 ile haccp arasındaki farklar ise şöyledir:
-ıso 22000 gıda yönetim sistemi hacpp içine alarak son teknolojik gelişmelerin gerekliliklerini sağlar.
- ıso 22000 gıda zincirindeki girdi temini, üretim ve dağıtım aşamaları boyunca mevcut olan ve potansiyel oluşabilecek tehlikelerin, tehlike analizi ile belirlenmesidir.
-hacpp standartları genellikle gıda üreticileri tarafından kullanılmakta iken, iso 22000 gıda üreticilerinin yanında gıda sektörüne yönelik malzeme, ekipman, kimyasal maddeler üreten firmalar ile depolama ve taşıma hizmeti veren firmaların yanında yem üreticileri için de kullanılabilir.
-haccp’te alerjen kontrolü açık olarak talep edilmezken, iso 22000’in şartlarından birisidir.
- haccp’te zorunlu olmadığı halde iso 22000 tehlikelerin değerlendirilmesinde risk analizi yapılmasını ister.
-ıso 22000 acil durumlara hazırlık ve mücadele şartlarını geliştirmiştir.
-ıso 22000 geri toplama ve geri çağırmayı içeren geri çekme kavramını dile getirmiştir.
-haccp hem standart ve hem de yönetmelik olması itibariyle akreditasyon konusunda belirsizlikleri içerirken, ıso 22000’de bu konuda netliğe kavuşturulmuş, uluslar arası geçerlilik konusu netleşmiştir.
-ıso 22000 codex alimentarius ve who tarafından yayınlanan genel hijyen direktifleri ve sağlık uygulamalarına atıfta bulunmaktadır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"iso 22000" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim