istanbul, jeosıtratejik konumu gereği iki kıta arasındaki tek metropol olmasından dolayı taa ilk çağ'dan beri çeşitli hükümetler ve devletler tarafından istanbul boğazı'nın üzerine bir asma köprü yapılmak istenmiştir. tarihte, istanbul boğazı 'na ilk asma köprüyü yapan uygarlık; pers imparatorluğu olup daha sonraları roma, doğu roma ve osmanlı imparatorlukları da istanbul boğazı'nın üzerine bir köprü yapmak istemiştir. cumhuriyet döneminde ise nuri demirağ, istanbul boğazı'nın üzerine bir asma köprü yapmak istediyse de aralarındaki kişisel düşmanlıklardan dolayı ismet inönü ile ali çetinkaya'nın engeline takılmıştır. 1950'li yıllarda başbakan adnan menderes, istanbul boğazı'na asma köprü pırojesini gündeme getirdiyse de chp ile tip'in muhalefetinden dolayı ilgili pıroje yapılamamıştır. takvimler 1973'ü gösterdiğinde başbakan süleyman demirel, 1. köprü olarak da bilinen boğaziçi köprüsü'nü yapar. 1988'de ise başbakan turgut özal, 2. köprü olarak bilinen fatih sultan mehmet köprüsü'nü halka açar fakat istanbul boğazı'na yapılan iki asma köprü, istanbul'un nüfusunu arttırdığı için 1990'lı yıllara gelindiğinde başbakan tansu çiller, istanbul boğazı'na 3. köprü yapmak ister lakin dönemin istanbul büyükşehir belediye başkanı recep tayyip erdoğan, kamuoyuna boğaz'a üçüncü köprü yapmak cinayettir diyerek ilgili pırojeyi iptal eder. aradan yıllar geçer. 2000'li yıllara gelindiğinde tayyip erdoğan, önce başbakan daha sonra cumhurbaşkanı olmuştur ve önceki yıllarda tükürdüğünü yalayarak istanbul boğazı'na yavuz sultan selim köprüsü'nü inşa eder.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
boğaziçi köprüsünün temeli henüz yeni atılmıştır. işçimiz ayaklardan birinin yerini kazıyor (!)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"istanbul boğazı'na boğaz köprüsü yapılmasının tarihçesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim