koleksiyonerlerin bazılarının fark etmeden geçtiği çizgi.

işin kötüsü istifçi olduğunuzu da kabul edemiyorsunuz, bir zaman sonra önce oda sonra ev çöp eve dönüşüyor.

bir star wars ve yüzüklerin efendisi hayranı olarak, evde bir ara ikiyüze yakın 3.75'' (yaklaşık 10 cm) star wars figürleri vardı. nadir olanlar, sıradan olanlar, filmlere göre ayrılanlar vs. artık durulamaz noktaya geldiğimi fark edip sattım hepsini ve büyük bir rahatlama yaşadım. sonu gelmiyor çünkü, o da bende yok, bu da yeni çıkmış, bu fiyata kaçmaz diye diye çoluğun çocuğun rızkını yemeye başlıyorsunuz.

şimdi kitaplarım ve yüzüklerin efendisi heykellerim ile sınırlı ve sade bir hayat sürüyorum.

dikkat etmek lazım yoksa bir an gelir belediye ekipleri ve show haber kapınızda, komşularınızın bağırtısı eşliğinde belirebilir.
devamını gör...
frued'a göre koleksiyonculuk, çocuklukta alınan yanlış tuvalet eğitiminin yüceltilmiş hali.
devamını gör...
aradaki farkı orhan pamuk masumiyet müzesi adlı eserinde kolleksiyoner i genellikle batı medeniyetlerinden çıkan kolleksiyonu ile gururlanıp onu teşhir etmek isteyen mağrurlar olarak tanımlamakta, istifleme yapanları ise modernlik dışı, toplayıp biriktirdiklerini bir kenarda gizleyen utangaçlar olarak açıklamaktadır. bence güzel tanımlana *

koleksiyoner == hobist
devamını gör...
belki de hobisi istifçiliktir. olamaz mı?
devamını gör...
psikiyatride istifçilik ( istifleme hastalığı ) (ing. hoarding) hastalığı, kişilerin "evde işe yarama ihtimali olmayan veya çok düşük olan şeyleri dahi biriktirdiği" bir rahatsız olarak tanımlanmıştır. link

koleksiyonerlik ise “öğrenme, yarar sağlama ya da zevk amacıyla bir araya getirilmiş ve özelliklerine göre sınıflandırılmış, ayrılmış nesnelerin tümünü” ifade eder. özünde toplanabilen aynı türden nesnelerin, farklı örneklerinin bir araya gelmesiyle oluşur.

dolayısı ile istifçilik ile koleksiyonerlik kesinlikle birbiri ile karşılaştırılamayacak iki kavramdır. birincisinde işe yarama ihtimali olmayan şeyler bile saklanırken; ikincisinde özel bir alanda öğrenme, yarar sağlama veya seçkinci bir zevk vardır.
devamını gör...
istifçilikte özgür irade yoktur.
hobi ise özgür düşüncelerle meydana gelir.
devamını gör...
istifçilik ve hobi arasında çok benzerlik var mı ki ince çizgi olsun? biz ona 'koleksiyonerlik' diyelim.

kendimden örnek vereyim; ben bir çizgi roman koleksiyoncusuyum.

tüm çizgi romanlarımı önce polipropilen poşetlere karton koyarak; bükülmelere, yamulmalara, kıvrılmalara, katlanmalara, yırtılmalara, üstüne bir şey dökülmesine ve güneş ışığına karşı korurum. ancak bir istifçi bunları yapmadığı gibi, rezalet koşullar altında ürünleri muhafaza eder. hatta etmez, ortalığa bir yere rastgele koyar aslında.

ben ise onları güzelce koruduktan sonra gururla sergilerim. ama tabii ki her çizgi romanı da her zaman almam. gerçek bir koleksiyoncu bütçesini ve sınırlarını da bilir. gerektiği zaman satar da. şahsen çizgi romanlarımı şahsi ve yatırımlık olarak ikiye ayırdım. bundan iyi kötü biraz para da kazandım.

koleksiyonuma bu kadar özen gösterdiğim, ve tüm bunları saydığım halde hala bana utanmadan 'istifçi' diyen herifçioğulları çıkıyor arada. gel de ağzına vurma...
devamını gör...
1: kalite.
2: seçicilik.
fakat her ikiside maddi olanaklarla ilgilidir. bu nedenle biriktiriciyi yadırgayamam.
koleksiyonda parayı basarsanız anında en iyiye sahip olabilirsiniz.
oysa bir bireyin koleksiyon hobisi var ama niteliği önplanda tutacak maddi güce sahip değilse seçici de olamaz.
devamını gör...
benim durum.
antika biriktiyorum ama belli bir şey üzerine gitmediğim için tam koleksiyon sayılmıyor sanırım.
istifte sayılmaz bence.
daktilo ile başladı derken iki tane antika kamera aldım peşine pikap eski bavullar antika fincanlar pusula vs vs en son gramafon böyle gidiyor bakalım.
annem biraz daha biriktirirsem odamı müze olarak halka açmayı düşünüyor*
devamını gör...
çizgisizdir. biriktirmek isftifçiliktir. anı ve sevgi biriktiremeyen kendini eşyalara veriyor. ben de dut yaprağı koleksiyonu yapacağım.
devamını gör...
bir şeyin yokluğunu çekmişlerde görülüyor biriktirme..hobi, birikmişleri değerlendirmede.
devamını gör...
buradaki ince çizgi tükenecek kaygısıdır. heves edilen ürünün tükeneceğini ve bir daha bulamayacağını hissettiğin anda istifçiliğin kapısı aralanmış oluyor.

istifçilikten dönülmesi de çok ama çok zor.
psikolojik destek almadan atlatılması imkansıza yakın.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"istifçilik ile hobi arasındaki ince çizgi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim