bir balkon insanı ukdesidir.
bugün uygulamama test etmek için gerekli materyalleri ögrenirken kendisiyle tanıştım. metin tabanlı bir dosya formatıdır ve yazılım dünyasında yaygınmış. kolay veri aktarımını sağlıyor anladığım kadarıyla. kendine has bir yazım dili ,kuralı var birde. bunu öğrenince ufkum açıldı. veri demek bir çok olasılığın kapılarını açması demek.

aşağıdaki yazı şahsi deneyimimle ve benle alakalı bir mevzu, neden json çalıştığımla ilgili.

bir şekilde açıp istediğim kod bloğunda çalıştırdım, konsolda doğru çıktı veriyor gibi. yolunu bulup tam uygun formatta kodu yazdırmak * bir tık uğraştırdı ama asıl olaya yarın başlayacağım. uygulamaya test için entegre edeceğim, ingilizce türkçe kelimeleri anlamları ile depoladığımız kişisel sözlük gibi bir şey öğretme amacı taşımıyor. bunu yapma sebebim uygulamayı yüksek veride teste tabi tutmak, bunuda elle girmem imkansız. her yeni kodda, özellikte verileri sıfırlayıp (ki bu veri sıfırlamada geliştirme aşaması için aynı bu veri testi gibi) tekrar bir hata arıyorum var mı yok mu diye. lakin yüksek veride test etmedim tabii, onun için lazım. ayrıca id sistemine ve virtual scrolling yapısına geçmeden şimdiki sistem idare eder mi diye test etmek. ederse boşuna uğraşmayacağım ama muhtemelen kasacak çünkü şu an hepsi label nesnesi mi ne, hepsini renderlıyor. belki sadece virtual scrolling çözer bilmiyorum. bu arada teknik bilgim yok yapay zeka ile ilerliyorum ama boş teneke gitmiyorum, öğreniyorum aynı zamanda ne ne diye. mesela 2. projemde ayrı dosyalarda gideceğim. şimdi taşıyamıyorum büyük olduğu için 1500 koda ulaştı. zaten bitti gibi sadece 3-5 bir şey kaldı eklenecek.
devamını gör...
veri iletimi için kullanılan yapılandırılmış veri topluluğu gibi düşünülebilir.
genel kullanımı key : value şeklindedir.

{
"data": {
"value": 7
}
}
devamını gör...
verinin kolayca okunabilmesi için oluşturulmuş format.
devamını gör...
json yani java script object notation bir veri saklama formatıdır. 2000lerin başında kullanıma çıksa da gerçek manada bir genel geçer format haline gelmesi 2010ları bulmuştur. 2013te internet task force tarafından standardize edilmiş 2017de en güncel haline kavuşmuştur. arkasındaki teknik plan aslında pek çok dilde alışık olduğumuz dictionary yani sözlük mimarisine benzer. objeler ve diziler vardır. key value ilişkileri içerir.
örneğin aşağıda görebilirsiniz.
{
"ad": "ali",
"yas": 25,
"hobiler": ["müzik", "yüzme"],
"adres": {
"sehir": "ankara",
"postakodu": "06000"
}
}
string*, boolean*, sayı , null*, obje ve dizi şeklinde veri tipleri alır. esasında hepsini obje veya dizi diye kodladığından tekrar gerek yok ama yer verelim.
json'un bir avantajı da dilden bağımsız ve utf-8 uyumlu olmasıdır. muadili xml'e göre daha hızlıdır daha hafiftir. daha güvenlidir çalıştırılamaz olduğundan. yine json yoluyla saldırı mümkündür. veri taşınırken json'a dönüştürülür. buna serialization denir. json'ın tekrar veri dilinde geçerli bir objeye dönüşmesine deserialization denir. ayrıca apı'lar da json yoluyla istek alır ve öyle çalışır. bu da demek oluyor ki bildiğiniz aşağı yukarı tüm web bir json cehennemidir. büyük boyutlu unstructured* veri tabanlarında da json formatı yaygındır. fikir babası douglas crockford abiye selam olsun.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim