türkçe de aşiret , aynı soydan olan anlamlarındaki kelimedir. aynı atadan gelmiş, kan bağı bulunan toplulukların oluşturduğu herkesin kendi özelliklerine göre alt sınıflara ayrılan kararların ise en yaşlı ve bilge olanlar öncülüğünde ortak olarak alındığı büyük gruplardır.
islam ansiklopedisine göre; kabileleri birbirinden ayıran en önemli simgeler kumaşlar ve desenleri, maskeler, başlıklarla halk tarafından kullanılan silahlardır.
kabilelerde soydan gelme , kan bağı yani safkan olmak önemlidir. ancak toprağa olan bağlılık kabileler arasında ayrımcılığa hiç neden olmamıştır. kabile kültürü bir nevi bütünlük arz ettiği için örf , adet, gelenekler önemlidir ve nadiren kültürel ve sosyal açıdan değişim sergilerler ancak bu kabile içinde bir sınıflandırmaya sebep olmaz. her kabile kendisi için bir yerleşke bulur bu yerleşkeler genellikle ya bir vadi ya da bir tepedir. ve buraya kan bağı olmayan hiç kimsenin girmesine izin verilmez. lakin otlaklar ve su kaynakları kabilelerin yaşam kaynakları olduğundan diğer kabilelerle ortak kullanım alanı sayılır. bu sebepten anlaşmazlıklar ve çatışmalar çıkabilir dolayısıyla sık sık yer değişmelerine neden olur.
dünya üzerinde hala kendini muhafaza edebilmiş kabileler olduğu bilinmekte bunlardan en bilinen beş tanesi ise şöyle;
1-sentinel/ hindistan
2-yaito / papua yeniğine
3-moxihatetema – brezilya / venezuela
4-mashco-piro – peru
5-ayoreo – paraguay
var olan kabilelerle ilgili daha fazla bilgi için buradan yararlanabilirsiniz.
devamını gör...
boy ve soy olarak bilinir. aynı boydan ve soydan, ırktan gelen kimselerin grup halinde yaşaması kabile olarak yaşaması buna örnektir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
kabile, aynı soydan gelen bir milletin çeşitli süreçlerde kendi aralarında ayrılmasıyla meydana gelen küçük toplumlardır. kabilenin fransızca karşılığı klandır, türkçe karşılığı boydur. örneğin kazak, özbek, türkmen, kırgız, uygur, tatar, başkurt, karaçay, balkar, yakut, gagavuz birer türk kabilesidir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kabile" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim