amerika birleşik devletlerinin ilk dönemlerinde hızlı ve mesnetsiz kararlar alması ile bu isme hak kazanan mahkemelerdir.

on dokuzuncu yüzyılın ortalarında bu mahkemelerde çalışan hakimler maaş yerine verdikleri ceza hükümleri oranında para aldıkları için kabul edilen kanunlara uygun olup olmadığına bakmadan mütemadiyen mahkumiyet kararları vererek ülkelerinin ileride ne kadar demokratik ve özgürlükçü bir ülke olacağının belirtilerini sergilemiştir.

hakimler daha çok mahkemeye katılıp daha çok para kazanmak ve verdikleri hükümlerin adaletsizliği ile devasa bir göbek yapmakla meşgulken ülke de giderek büyüyüp süper güç olma yolunda emin adımlar atmakta idi. zira sadece amerika değilse bile sanki en çok amerika’da mahkemeler hala bir tiyatro sahnesi gibi işlev görmektedir.

zaten mahkeme kanguru ismini de bu hakimlerin daha çok para kazanmak için yerinde duramayarak zıp zıp zıplamalarından alır, en azından genel kanı bu yönde.

günümüz insanına çok yabancı gelmez kanguru mahkemeleri çünkü hala hukuk muktedirin elindedir ve hukuk asla adil olmayı başaramayacaktır. adil olmak için adalet uygulayıcıların içini doldurmaları gereken keseleri olmamalıdır.
devamını gör...
kanguru mahkemeleri aslında gezici kumpanya gibidir. hukuk ile ilişkileri yoktur. bildiğiniz sirk gösterisidir. mahkeme salonunda yapılanı istisnadır zira hakimler bildiğiniz köy, kasaba, eyalet gezerler, önceden haklarında şehrin ileri gelenleri tarafından uygun görülen cezaları olan suçluların cezalarını onaylarlardı. bu onaylama işlemi işi kitabına uydurmak için yapılan bir eylemden başka bir şey değildi. netice olarak bağımsız yargıçlar (!) hukuka uygun kararlar veriyorlardı. tabi işin enteresan kısmı şu ki, hakimler performans odaklı çalışıyordu. ne kadar suçluyu mahkum ederlerse, o kadar parayı ceplerine indiriyorlardı. tabi mevzu performans odaklı olunca hakimler inanılmaz yaratıcılık sergilemeye başladılar. misal anlık kanun değişimlerine imza attılar. mevcut yasalara göre dosyası incelenen sanığın beraat etmesi gerekiyorsa, hakimler mevcut duruma uygun olarak sanığı içeri tıkacak yeni yasal düzenlemeyi anında yapıp, dava dosyasına koyuyorlardı. yani bu gezici kumpanya hakimleri aynı zamanda kanun koyucu gibi de davranmaya başlamıştı. pek çok gezici mahkeme dosyasında işkence ile alınan ifadeler dahi dosyalara eklenmişti ki, bu da söz konusu mahkemelere neden sirk dediğimizin kanıtı oluyor.

kavramın ortaya çıkması ise delillerin es geçilmesi ile ilintili bir durum. sözde hızlı işleyecek bir yargı süreci yaratmak adına sanık lehine toplanacak delillerin görülmemesini, atlanmasını ifade eder. yani bu delilleri görmezden gelirsiniz ve kanguru misali üzerinden zıplar geçersiniz.

tabi bu işin tarihi boyutu ve kavramın ortaya çıkış şekli. kanguru mahkemeleri sonraki yıllarda bir çok ülkede ve rejimde görüldü. misal mccarthy dönemi ve rosenberglerin davası. videla'nın arjantini, pinochet'in şilisi, banzer'in bolivyası bu tarz mahkeme kararları ile anılmıştır ki örnekleri çoğaltabilirsiniz.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kanguru mahkemesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim