adından da anlaşılacağı üzere, oda yerine gece barınma amaçlı kapsüllerin bulunduğu otel çeşidi.

özellikle japonya'da bol miktarda bulunmaktadır. hatta yanılmıyorsam türkiye'de de bir tane açılmıştı.

örnek:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
kapsül otel ile ilgili başka bir mecrada benzer yorumda bulunmuştum. diğer yazı da bana ait. sözlük kuralları gereği aşağıdaki yazımı alıntı içerisinde paylaşacağım.



kapsül otel: japonya’da geliştirilen kapsül şeklinde çok sayıda küçük odalardan oluşan, alışılagelmiş otellerde sunulan birtakım hizmetlere ihtiyacı olmayan misafirlerin uygun fiyatlara konaklamasını mümkün kılan konaklama tipidir.

ilk kapsül otel 1979 yılında japonya’da açılmıştır. “capsule inn osaka” adlı otel kisho kurukawa tarafından yapılmıştır.

odaların büyüklüğü değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 2 metre boyunda, 1 buçuk metre yüksekliğinde ve 1 buçuk metre enindedir.

kapsül otellere uyku kutusu da denmektedir.

odalardaki müşterilere çeşitli imkânlar sunulmaktadır. bunlardan bazıları; televizyon, kablosuz internet bağlantısı, şarj etmek için priz, çalar saat. elektronik konsol.

kapsülün açık olan kısmı mahremiyete, özel hayata saygı için perde ya da jaluziyle kapatılabilmektedir.

kapsüller genellikle iki katlı olmaktadır. üst kattaki kapsülü rezerve edenler basamaklar yardımıyla ikinci kata çıkabilmektedirler.

her kapsül otelin kendine has prosedürleri olabilmektedir. aynı şekilde farklı kapsül oteller farklı imkân ve hizmetler sunabilir.

kapsül otele girerken ayakkabılar çıkarılır ve sadece otelin verdiği terlikler giyilir. ayakkabılar kilitli dolaplara koyulur ve dolabın anahtarı da genellikle resepsiyondaki görevliye teslim edilir. ardından yapılan kontrol sonrası misafire/müşteriye de aynı anahtardan verilir. bu anahtar eşyalarınızı, çantanızı, bavulunuzu koyabileceğiniz sadece size olan kilitli dolabın anahtarıdır. bu kilitli bölmeler yüksek güvenliklidir. başkalarının kilidini açamayacağınız gibi sizin kilidinizi de başkaları açamaz. anahtardaki numara kapsül numaranızla aynı olmaktadır.

anahtar alındıktan sonra duşların olduğu kata çıkılır ve genellikle aynı anahtarla burada size ait olan dolap açılır. içerisinde şampuan, havlu, diş macunu, diş fırçası, saç kremi, jilet, tarak gibi malzemeler yer alır. yıkanıp paklanıp kurulandıktan sonra ise sadece dolaptan çıkan pijama takımı giyilir.

kapsül otellerin fiyatı klasik diğer otellere göre daha uygundur.

odaların içerisinde ses çıkarmayan havalandırmalar bulunur. bu yüzden havasız kalmak gibi bir sorununuz olmayacaktır.

kapsül otelin en önemli özelliği misafirlerine sadece ihtiyaç duyulan kadar alan sunmasıdır. deprem, yangın, sel ve hırsızlık gibi kaygılar bu otellerde yoktur.

kapsüllerde sigara içilmez ve yemek yenilmez.

tuvaletler ve duşlar ortak kullanım alanıdır.

kapsül otellerin en büyük dezavantajı gürültüdür. yüksek ses çıkarılmaması için müşteriler uyarılsa da bazen bir odada çıkan ses diğer odalardan duyulabilmektedir. bu durum da diğer müşterilerin rahatsız olmasına neden olabilmektedir.

otel tarafından bütün müşterilere aynı kıyafetler verilmektedir. bu nedenle etrafa bakıldığı zaman her yerde aynı tip insan görebilirsiniz.

kapsül oteller ilk açıldığı zamanlarda geceleri çok geç saate kadar çalışan iş insanlarının uğradığı bir yer iken son yıllarda oldukça popüler olmuş ve herkesin konaklamak için tercih ettiği mekânlar hâline gelmiştir.

odalar küçük olduğu için klostrofobik rahatsızlığı olanların kapsül otellerde kalabilmesi pek mümkün değildir.

kapsül oteller ilk yıllarda genellikle erkekler tarafından kullanılmaktaymış. ayrıca japonya’daki bazı kapsül oteller hâlen sadece erkekleri kabul etmektedir. bununla birlikte bazı kapsül oteller de hem kadınları hem erkekleri kabul etmekte, bunların çoğunda da erkek ve kadınlar için ayrı bölümler bulunmaktadır.

kapsül oteller tek kişilik olduğu için eşinizle ya da sevgilinizle gittiğiniz kapsül otellerde birlikte yatma şansınız olmayacaktır.

kapsül otellerde odalar çoğunlukla beyazdır.

kapsül otellerin bazılarında atıştırmalıkların da yer aldığı bar bölümleri vardır. burada yiyecek ve içecek sipariş edilebilir. tutar ise faturaya yansıtılır.

kapsül otellerde genellikle uzun süreli rezervasyon yaptırılamaz. en az dört, en fazla on yedi saat kalınabilmekte ve ancak on yedi saatin sonunda eğer yer varsa bir sonraki gün için rezervasyon yaptırılabilmektedir. birkaç günlük rezervasyon yapılabilen kapsül oteller olsa da, bunlarda da genellikle her sabah çıkış yapıp aynı gün tekrar giriş kaydı yapmanız istenmektedir.

kapsül oteller japonya’da ortaya çıktığı için japonya’ya gelen turistlerin en çok merak ettiği yerlerdendir. turistler son yıllarda bu kapsül otellere oldukça rağbet göstermektedir.

her kapsül otelin sunduğu hizmet birbirinden farklı olabilir. bu yüzden rezervasyon öncesi sunulan imkânlar konusunda bilgi edinmekte yarar vardır. örneğin; çoğu kapsül otelde havlu, diş fırçası, pijama, diş macunu, şampuan verilir. ancak hepsinde yüz kremi veya vücut kremi olmayabilir. telefonunun şarj aletini unutanlar için bazı kapsül otellerde şarj aletleri bulunmaktadır. şarj aletini kullanacağınız durumlarda bazı kapsül otellerde fazladan ücret alınır. ayrıca yine bazı kapsül otellerde büyük bavulu olan misafirden bunun için de ekstra ücret talep edilebilir.

japonlar dışarıda eğlendikten sonra içkili oldukları veya üşendikleri için eve gitmedikleri zamanlarda kapsül otelleri tercih edebilmektedirler.

kapsül otelde kalacakların üç materyali yanlarında götürmeleri tavsiye edilmektedir. bunlar, kulak tıkacı, küçük bir çanta ve şarj aletidir. kulak tıkacını diğer odadaki insanların gürültüsünden ve horlamalarından korunmak için, küçük bir çantayı otel içinde gezinirken ya da odaya giderken telefonu ve diğer değerli eşyalarınızı koyabilmek için, şarj aletini de kapsül odalarda telefon bilgisayar gibi elektronik aletlerinizi şart ermek için yanınızda bulundurmanızda fayda vardır. bu 3 materyalin dışında ihtiyacınız olacağını düşündüğünüz ve seçeceğiniz kapsül otelin imkânları içerisinde yer almayan şeyler varsa onları da yanınızda götürmenizde fayda olacaktır.

kapsül otellerin varlığından değerli içerik üreticisi barış özcan’ın sayesinde haberim olmuştu. kendisi japonya seyahatinde bir gün bu kapsül otellerden birinde kalmıştı ve deneyimlerini paylaşmıştı. o günden sonra ben de merak edip araştırmaya koyuldum bu ilginç otelleri. kapsül otel hakkındaki bilgilendirme için barış özcan’a teşekkür ediyorum.

kapsül oteller çoğunlukla uzak asya’da ve okyanusya bölgesinde bulunmaktadır. bu bölgelerde japonya dışında, tayland, singapur, malezya, endonezya, vietnam, tayvan, güney kore, hindistan, çin gibi ülkelerde kapsül oteller bulunmaktadır. ayrıca son yıllarda brezilya, belçika, polonya, rusya gibi ülkelerde de yaygınlaşmaya başlamıştır.

türkiye’de japonya’daki gibi kapsül oteller henüz bulunmuyor. sabiha gökçen havalimanı’nda kapsül otele benzer bir yapı olarak uyku odaları bulunmaktadır. umarım yakın zamanda türkiye’de de kapsül oteller yaygınlaşır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
insan kalabalığından sebep ekstra minimal bir çalışma. pratik ama dar alanda fenalık geçiren biriyseniz pekte tercih edilemez. düşününce bile ürperdim!
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kapsül otel" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim