daron acemoglu ve james a. robinson'un kaleme aldığı the narrow corridor: states, societies, and the fate of liberty'de bahsi geçen konu.

çocuğunuzu pekin'in önde gelen devlet liselerinden biri olan pekin lisesi'ne sokmak isterseniz ödemeniz gereken rüşvet 4,800 dolardan başlıyor. bu uygulama tamamen yaşa dışı olsada herkesin bildiği ve üzerine gitmediği, kabul görmüş bir yasak.

yine pekin'in en iyi üniversitelerinden renmin üniversitesi'ne gitmek isterseniz ödenmesi gereken rüşvet 130,000 dolara kadar çıkabiliyor. arz talep durumuna göre rakam değişiyor. her iki okul için bunlar sadece giriş rüşvetleri.

öğretmenlere düzenli olarak hediye alınması yada onlara düzenli maaş ödemesi yapılması halka dikte edilen çarpık uygulamalardan bazıları ve bu uygulamalar yasal değil. çin'de rüşvet ödemeden yapılan hemen hemen hiçbir bir iş yok.

çin demiryolu bakanı liu zhizun rüşvet işinde o kadar ileri gitmişti ki komünist parti bu olayı örtbas edemedi ve 2011 yılında hakkında soruşturma açmak zorunda kaldı. yapılan soruşturmada bakanın rüşvet ile 350 ev ve 100 milyon dolar parayı yasadışı yollarla elde ettiği ortaya çıktı. olayın yukarıya doğru olan rüşvet bağlantıları ise hasıraltı edildi. çin'in en zengin 1,000 insanın 160 tanesi komünist parti üyesi. servetlerinin toplamı 221 milyar dolar civarında.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"komünist parti'nin çin'i bir mafya devletine dönüştürmesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim