iran ve çin 25 yıllık iş birliği anlaşması imzalaması ile yeniden gündeme gelen dönüşen türkiye-çin ilişkilerine dair foreign policy‘nin analizi.


batı’da çok az dostu kalan ankara, yardım için pekin’e bel bağlıyor.
türk cumhurbaşkanı erdoğan, 2009’da çin’in uygurlara yönelik politikalarını “açıkça bir soykırım uygulanıyor” diyordu.
2016’da türkiye ani ve beklenmedik şekilde dönüşüp 2001’den beri türkiye’de yaşayan en önemli uygur kanaat önderlerinden abdülkadir yapcan‘ı tutuklayıp iadesi için işlem başlattı ve 2017’de çin ile suçluların iadesi anlaşması imzaladı.
uzun yıllardır en büyük uygur diasporasına ev sahipliği yapan ve uygurlar için safe haven olan türkiye 2019 başından beri yüzlerce uygur’u tutuklayıp geri gönderme merkezlerine gönderdi.
erdoğan’ın bu dikkat çekici u dönüşünün aslında çok basit bir açıklaması var: rejimi ve türk ekonomisi krizde.
batıda tek tük dostu kalan türkiye çin’den gelecek yatırımlara bel bağlıyor. çin şu anda rusya’dan sonra türkiye’nin en büyük ikinci ithalat ortağı.
çin, türkiye ve erdoğan için bu ekonomik şartlarda gerçekleştirmek istenen mega projelere çaresizce ihtiyaç duyulan kaynakları sağlıyor.
bir diğer önemli nokta; çin sıcak parası sayesinde imf‘den kredi almanın ülke ekonomisi üzerindeki sınırsız kontrolünün kısıtlanmasına yol açmasından çekinen erdoğan, imf gibi batılı kurumlardan yardım istemeye ihtiyaç duymuyor.


detay ve fazlası
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"erdoğan türkiye’yi çin’in vassal devletine dönüştürüyor" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim