buhar kapanı * olarak da bilinen, mekanik, termodinamik, termostatik gibi tipleri olan, buhar sistemlerinden, yoğuşmuş buharı (kondensi) uzaklaştırmaya yarayan cihazlardır.
kondensi uzaklaştırmanın yanı sıra, buhar sistemlerinde buharın kondense dönüşmeden sistemden atılmasını önlemek ve sistem içerisindeki hava ve diğer gazları tahliye etmek gibi görevleri de vardır.
buhar sistemlerinde kondensin boruda kalması ile kondens buharla beraber sürüklenerek koç darbelerine neden olacak ve buharın geçiş yollarını kapatmaya başlayacaktır. bu nedenle, buhar sistemlerinde kondenstop kullanılması gereklidir.
devamını gör...
buharlı çalışan sistemlerin mecburi ekipmanıdır*.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

sistem buharla çalışıyorsa doğal olarak yoğuşma meydana gelebilir. bu yoğuşan hatta sıvılaşan kısma kondens adı verilir. amaçta zaten bu kondensi stoplamaktır**. peki biz kondensi neden tahliye etmeye çalışıyoruz. bunun bir kaç sebebi var. üstte yazan yazar arkadaşımızın da dediği gibi bu kondens sistemden eğer tahliye edilmezse yoğunluğundan kaynaklı darbelere, tıkanıklıklara ve basınca yol açabilir. ayrıca buharı, makinenizden geçen bir ürüne veriyorsanız* bu kondens malzemenize gelebilir bu durumda kalite problemlerine yol açabilir. örneğin bir kağıt etikete buhar vermek amacıyla buhar kaseti üniteniz var ise ve bu üniteden buharla beraber kondens de malzemeye bulaşıyorsa malzemeniz ıslanır bu durumda kopma ya da aşırı yumuşama gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.
amacımızın bu kondensi uzaklaştırmak olduğunu anladık. şimdi sırada nasıl uzaklaşacağına yani kondenstopun çalışma mantığına geldi...

yazar arkadaşımın önceden yazdığı üzere kondenstopları 3 temel başlığa ayırabiliriz.
termostatik kondenstop
termodinamik kondenstop
mekanik (şamandıralı) kondenstop


termostatik kondenstoplardan bahsedecek olursak, bu kondenstopların içinde bir adet termostatik eleman vardır. bu arkadaşımız çalışma mantığı buhar sıcaklığına göre genişleme ya da büzüşme üzerinedir. genişleme esnasında, kondenstopun içindeki valf açılır ve kondens tahliye edilir. tekrar büzüştüğünde ise kondenstopun içindeki valf kapanır ve buhar tahliye edilir*.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


termodinamik kondenstoplar bana göre en verimli çalışan ama bunun yanında en pahalı olan kondenstop tipidir. ama benim tercihim bu arkadaştan yana olacaktır. bu arkadaşların içinde bir bulunan bir diyafram mekanizması vardır. bu mekanizmanın tetiği buhar ve kondensin buhar basıncı farkıdır. eğer buhar basıncı kondens basıncından daha yüksekse, diyafram mekanizması genişler ve kondenstopun içindeki valf açılır. buhar basıncı kondens basıncından daha düşük olursa da, diyafram mekanizması büzüşür ve kondenstopun içindeki valf kapanır*.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


mekanik kondenstoplar ise nispetten daha az tercih edilen ama sağlam yapılı kondenstoplardır. içinde bulunan bir şamandıra mekanizması sayesinde çalışır. kondensin ağırlığı şamandırayı hareket ettirir. şamandıra ne zaman ki kondensle aynı seviyeye gelirse, kondenstopun içindeki valf açılır ve kondens tahliye edilir*.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

umarım yazı sizler için faydalı olmuştur. kondenssiz günler diliyorum...*
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim