ısı ile sterilize edilerek uzun zaman saklanabilecek şekilde kutulanmış yiyecek.
devamını gör...
(bkz: botulizm)#1165482
devamını gör...
rus salatası yapmak için gerekli malzemeleri içinde barındıran karışımın saklanma şekli.
devamını gör...
1795 yılında, henüz napolyon iç kuvvetler komutanıyken, fransız hükümeti, askeri harekatlara katılanların beslenmesi için uzun süre dayanan yiyecek ihtiyacını karşılayacak bir teknolojinin mucidine ödül vermeyi vaadetmişti.

öyle bir teknoloji geliştirilebilsindi ki; besinler hem uzun süre dayanabilsin, hem ucuz üretilebilsin, hem kolay taşınabilsin, hem de besleyici olsundu.

nicolas appert, 1790'da ısıyla konserve etme yöntemini buldu, 1804'te bu sistemi fabrikasyon hale getirdi. önce cam kavanozlarla yola çıkan appert bunun savaşan askerler için uygun olmadığı düşüncesiyle kırılmayan bir malzeme arayışına girdi, teneke kutu deneylerine başladı ve fakat ömrü tamamlamaya yetmedi.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
oysa, appert'dan önce havayla temas etmezse gıdaların bozulmayacağını bilen bir irlandalı bilim insanı robert boyle, bir vakum pompası geliştirmiş, düdüklü tencerenin mucidi fizikçi ve mühendis denis papin ise gıdayı ısıtıp içi boş şişelerde sıkıca muhafaza etmek yöntemini geliştirmişti ama ısı yetersizdi. louis pasteur 1860’lı yıllarda mikropların bozulmaya neden olduğunu açıklamıştı.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

bu esnada, londra’da, peter durand, appert’inkiyle aynı olan tekniğiyle ingiltere patent aldı. aldığı patenti bryan donkin'a sattı. bryan donkin, gıdayı şişeler içinde değil de kalayla kaplı demirden yapılan “konserve kutusu” içinde muhafaza etmek işine girişti.
sadece 1818'de deniz kuvvetlerine çekiç ve kesici alet marifetiyle açılabilen 24 bin kutu konserve sattı.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


konserve ile ilgili sonraki gelişmeler şöyle:
* 1870 yılında ilk dişli teneke kutu açacağının patenti alındı.
* 1875 yılında ilk sığır eti konservesi yapıldı.
* 1894 yılında bozulmuş bezelye konservesinde canlı organizmalar olduğu tespit edildi. bunun sonucunda sterilizasyon sıcaklığı ve süresi arttırıldı.
* 1931 yılında elektrikli kutu açacağı üretildi.
* 1938 yılından sonra kolalı içecekler kutuya konmaya başlandı.
* 1957 yılından itibaren kutu yapımında alüminyum kullanıldı.
* 1960 yılında kolay açılır kapak üretimi başladı.
* 1991 yılında tenekeden kolay açılır kapak yapıldı.

kaynak
kaynak
devamını gör...
konserve, belirli bir ısı ile siterilize ederek ve metal bir kutu içerisinde uzun süre saklanabilecek kutulanmış yiyecektir. konservecilik kültürünü avrupa'ya ilk getirenler, kavimler göçü sırasında hun türkleridir. günümüzdeki fabrikasyon modern konservecilik ise fransız mucit nicolas appert'in eseridir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"konserve" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim