konuşma bozukluğu; konuşanmacının konuşması akıcı değilse, vurguları hatalıysa, ritmi doğal değilse veya zihinsel organizasyon kısmı sorunluysa konuşma bozukluğu vardır diyebiliriz.

1-kekemelik
kekemelikte takılmalar, uzatmalar, duraklamalar, tekrarlar olur. bunun sebebi fiziksel de olabilir, psikolojik veya nörolojikte. ortaya çıkısı ise ani korkular, aile içi baskı veya sıkıntılar, sevdiğiniz birini kaybetmek gibi duygusal bir sebepten olabilir. konuşma organlarındaki bozukluklar veya beyindeki bazı problemler kekemeliğe alt yapı oluşturur. bu duygusal sebepler ile kekemelik tam anlamıyla ortaya çıkar.
ortaya çıkışı ile birlikte günlük hayatı zorlaştırır çünkü toplum istenmeyen bir davranış olarak düşünür kekemeliği. sosyal hayatı da olumsuz etkiler ve sık görülen bir bozukluktur. bununla ilgili bir film önerisi verebilirim. the king speech.
şarkı veya tekerleme söylerken tekerlemenin gözükmediği durumlar olabilir. yıllar önce yetenek sizsiniz'e çıkan şarkı söyleyen bir çocuk vardı bu duruma örnek.
kekeme kişiler sözlü anlatmada yetersiz oldukları için beden dilinde, jest ve mimiklerinde abartılı olarak yorumlanabilecek davranışlar sergiler. kaçınma ve özgüven sorunlarına da sebep olduğu görülür.

2-telaffuz/artikülasyon bozuklukları
artikülasyon yani boğumlama bozuklukları fizyolojik yetersizlikten de oluşabilir, herhangi bir yetersizlik olmadan yanlış öğrenme sebebiyle de oluşabilir.
ses düşürülmesi: bu hatayı ege veya trakya bölgesinde yaşayanlar iyi bilir çünkü yöresel özelliklerden kaynaklanır. hava>ava yemek>imek saat>sat
ses eklenmesi: burada ise tam tersini yapıp iki harfin arasına ses ekliyoruz. saat>sahat
ses değiştirilmesi: bu muhtemelen en çok karşılaştığımız bozukluk. bir sesin yerine başka sesi kullanmak veya iki sesin yer değiştirmesini sağlamak yani metatez. yalnız> yanlız toprak>torpak
ses bozulması: bu da yöresel sebepli bir bozukluk. burada k ve h harfinin boğazdan telaffuzu söz konusu. k harfini ka şeklinde kalın k olarak söylememizin sebebi arapça ve arap alfabesi ile yaşadığımız etkileşimden kaynaklı olabilir.
pelteklik: s, z, ş, j gibi sesler bir kanaldan sürtünerek oluşur. bu kanal değişirse yani boğumlanma noktası değişirse bu harflerin çıkışında farklılıklar görünür. çocukluk döneminde söyleyemediğim kelimeler :) basım> başım şemsiye> şemşiye
gevşeklik: bu boğumlanma noktasının tembelleşmesinden dolayı oluyor. gırtlağınızı, boğazınızı veya çenenizi gün içinde yeterince kullanmazsanız onlar da tembelleşiyor. bir süre sonra isteseniz de harfleri eskisi gibi çıkaramıyorsunuz. tabii tembel olan boğumlanma noktasını düzenli olarak çalıştırarak bu bozukluğu zamanla ortadan kaldırabilirsiniz.
atlama: bu bozukluk hızlı konuşan kişilerde genellikle olur. bir sesin söylenmeden atlanması. bir dakika> bir dakka
pepelik: sözcüklerin son sesini yutarak konuşmak
gığılama: r ünsüzünün küçük dilin titremesiyle boğazda oluşması
ıslıklama: s sesinin olağandan daha şiddetli duyulması
! artikülasyon bozukluklarının hepsinde tekerlemeler bu bozukların ortadan kalkması için kullanılabilir.
3-afazi
beyindeki konuşma merkezlerinde hasar sonucunda konuşma, konuşulanı anlama, adlandırma, tekrarlama, okuma veya yazma becerilerinin kaybolması. daha detaylı açıklayan bir kısa film. buradan
4-dizatri
afaziden farklı olarak dizatri sinir sistemi ve kaslar ile ilgilidir. kasların güç ve kontrolünde yaşanan bir sıkıntı yani motor konuşma sorunu. parkinson ve tümör gibi rahatsızlıklarda sinirsel bozukluklardan dolayı ortaya çıkıyor. (bkz: muhammed ali)
5-dil ve dudak tembelliği
dil ve dudak kaslarının işlevlerini yitirmesi bu tembelliğe sebep olur. bu tembelliği engellemek için özellikle tekerlemeler ile egzersizler yapmak.
6-hızlı konuşma
hızlı konuştuğumuz zaman nefes alma sıkıntıları yaşarız konuşurken diyaframdan nefes almazsak tonlamalarımız ve vurgularımız hatalı çıkar. heyecanımızı yenmek, gerilmemek, nefes egzersizleri yapmak çözüm olabilir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"konuşma bozuklukları" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim