beyhan budak'ın bir podcastinde işlediği konulardan biri; 1970'li yıllarda kullanılmaya başlanılan bir sözcük olduğunu belirtmiştir.

ilk olarak amerikalı psikolog dorothy tennov tarafından kullanılmış bir kavram olduğu bilinmektedir.

"kişinin bir başkasına karşı duyduğu aşırı, saplantılı ve genellikle tek taraflı duygusal bağlılık" olarak tanımlanıyor.

podcasti dinlerken aklıma nedense
sevmek zamanı filmi geldi, keza konu açısından benzerlik gösterdiği için bu filmden örnek vermek istedim.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

filmdeki halil karakterinin de bir kadının fotoğrafına aşık olarak fotoğrafını takıntı haline getirdiği üzerine tartışılabilir.

birini hayatının merkezine koymak, takıntı haline getirmek, o kişi sizin dünyanızda önemli yer işgal ederken onun dünyasında size yer olmaması, ya da bundan haberinin bile olmayışı limerence durumuna verilebilecek örnekler arasındadır denilebilir. (bence)

kafada idealize edilen kişinin hayalde mükemmele yakın olması ama gerçekte başka bir insan olması ve kişinin sandığı her özellikten yoksun olabilme ihtimâli limerence durumundaki kişiyi yıpratacaktır.

idealize edilen kişinin fotoğrafta çok güzel gülmesi kişiliğinin berbat olmayacağı anlamına gelmiyor, bir fotoğrafa aşık olabilirsiniz, aşk sürer, tâ ki onun gerçekliğini görene kadar hoşlanma devam edebilir, fotoğraftan ibâret olmayan kişinin gerçekliğini görünce bütün duygular yok olabilir ve bu da kişiyi sarsacaktır.

aşağıya detaylı bilgi için gerekli adresler bırakılacaktır, ancak ben yazıyı yazarken sadece podcastten feyz aldım.


detaylı bilgi
limerence
podcast
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim