gerilim / gizem
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

anlatılan mesajın çoğunluk tarafından anlaşılmaması sebebiyle mesajı iyi işleyemediği tartışılır. ama favorim olan güvenlik kamerası sahnesindeki repliklerin filmi özetlediğini düşünüyorum.
devamını gör...
her izlendiğinde farklı yorumlar yapılabilecek ve farklı detaylar yakalanabilecek(son izlediğimde 2-3 saniyeliğine marilyn manson'ın da filmde olduğunu fark etmişimdir.) bir david lynch baş yapıtıdır ki bu film sinema/sanat okullarında ders olarak bile işlenmekte olup konusu özetle şöyledir yani herkesin ortak kararı olarak spoiler yazıyorum altta.



filmde gördüğümüz adam kompleksli, kontrolsüz öfkesi olan, kıskanç ve aynı zamanda erken boşalma gibi sıkıntıları olan(belki de gizli eşcinsel) bir şizofren müzisyendir. karısının kendisini aldattığını düşünür ki bir gün karısını öldürür ve kendisi de bunu yaparken farkında olmaz hatırlamaz ve bu şizofren abimiz idama mahkum edilir ancak hücresindeyken bişeyler olur yani kendisi başka bir karaktere kaçıp hiç olmadık yeni kişiler yaratır kendince ve bununla beraber de serbest kalır ancak kaçtığı karakter onu kurtaramaz ve diğer hayatındaki kişilerle(dick laurent ve alice/renet) "mystery man" (büyük ihtimalle bu adam kahramanımızın içindeki doğruluğu temsil eden bi çeşit egoydu) diye geçen partideki telefondan elemanımızın evinden konuşan adam, bu kimlikte de işlediği suçların da etkisiyle, onun kendi kimliğine yani fred karakterine geri dönmesine sebep olur ve elemanımız en sonunda kafayı yiyip yüzlerce polisten kaçarken kendini lost highwayde bulur ki filmin başındaki ve sonundaki aynı replikten dolayı filmin bir dönemeç olduğunu da anlarız. ayrıca filmin başına dikkat edilirse polis sirenleri de duyabiliriz. dediğim gibi filmde çoğu karakter adamın kafasında olup belki de idam hücresinden sonrası bütün olup bitenler adamın kafasında da olmuş olabilir yani çeşit çeşit teoriler üretilebilir bu konuda.

kanımca alice karakteri elemanın karısının geçmişteki hali olup, elemanımız pete kılığına girdiğinde düşmanı olması gereken dick laurent burda babacan rolde olup alice ile pete aynı banu alkan veya ahu tuğba filmlerindeki gibi mafya adamını dolandıran kahya çocukla fahişe kadını anımsatmaktadır.
devamını gör...
1997 yapımı bir david lynch psikodram filmidir.

david lynch sineması için ilk önce geleneksel sinema algısından arınmak ya da çatalla çorba içmeye çalışma ısrarı arasında bir tercih yapmak gerekir.
sinema, hikayesi olan bir tür olmak zorunda mıdır ya da bir hikayesi varsa bu, ortak bir algı ve olay örgüsüne sahip olmalı mıdır? ve en önemlisi; sinema anlatı mı yoksa gösteri midir? lynch sineması, onca filmden sonra bile bu soruların hepsine mesafesinden taviz vermemiş bir sinemadır.
halbuki kavga eden iki insana veya aktif çalışma halindeki inşaatlara rastlayınca önünü arkasını merak etmeden rastladığı kesite zevkle odaklanabilen yurdum insanı, aynı meziyeti lynch filmlerine karşı gösterebilmek için de oldukça avantajlı. yine de bu herifin filmlerine sadece iki biletle girebilirsiniz. ya çok sağlam freud ve psikoseksüel temeliniz olmalı ya da gerçekten hiçbir beklenti ve arayış içinde olmadan sadece görsel seyir istenciniz. e kardeşim film mi izleyeceğiz, doktora tezi mi yazacağız? sen de haklısın kardeşim, tüm içtenliğimle katılıyorum. neyse ki slavoj zizek gibi bu filme 250 sayfalık kitap yazan manyaklardan beter değiliz derim.
bir örnekle, bu filmin marilyn manson ve rammstein müzikleri eşliğindeki bazı sahneleri, salt o müziklere ait video clipler olsaydı, hiç de bu kadar tartışmalı bulunmayacaktı. işte lynch sineması da en başta bizim gelenekçi sinema algımızla didişmekle başlıyor. en klişe girişlerle başlayıp o alışıldık ezberlerimizi de tam tava getirip sonra hop ters yüz ediyor.

bu filmle ilgili hiç de öyle şu şudur, burada bunu demek istemiş gibi beyhudeliklere girmeyeceğim fakat film, oldukça eril merkezli bir film. bundan cinsiyetçi olduğu anlaşılmasın. yani erkek bilinçaltı ve duygu durumlarıyla, çok daha anlaşılır bir mevzulara erişen bir film. sinema da çizgi film değilse bir zahmet, her film de o kadar kapsayıcı olmasın.
illa da izleme taliplisi olanların, bu filmin olayı nedir merakına iki kelam bırakmak gerekirse, filmde iktidarsız olan bir adamın içindeki yetersizlik duygusu gerçekliğine karşı, güçlü ve mafyatik bir alfa reisin sevgilisini ayartabilecek kadar cinsel enerjisi yüksek ve yine aynı adama ait, fantastik bir gerçeklik var. tabii her söz ve karakterin kamyon kamyon taşıdığı imgesel anlam ve göndermeleri de cabası.
alt tarafı biraz eğlenceli ve keyifli zaman geçirmeye vesile bu sinema işlerinin bu kadar yorucu olmasının bir alemi var mı? bence yok. film dediğin başlar, biter, herkes evine, işine gücüne gider. bu david lynch öyle değil, üstüne başına bulaşıyor adamın. çok canım sıkılmadıkça yüz göz olmuyorum.
devamını gör...
en karizmatik david lynch filmidir. film iktidarsız, sinir hastası, paranoid şizofren olan fred isimli saksafoncunun bütün sanrı ve hezeyanlarını karısının üstünde toplamasına ve işlediği cinayete odaklanır. film, içiçe geçmiş birkaç hikaye, birkaç gerçeklik ve birkaç parçaya bölünmüş bir kişiliğin perspektifinden anlatıldığından, olay örgüsü oldukça karışıktır ve kişilikler arası geçişler keskindir. bu yüzden lost highway düz izlendiğinde ortaya anlamlı bir yapı çıkmaz. filmin kopuk olduğu düşünülür. ancak hasta ve bölünmüş bir zihniyetin gerçeklik inşaları ve kişilikler arası geçişlere dikkat edildiğinde aslında filmin çok net bir bütünlüğü olduğu görülür.

david lynch sineması doğası gereği fludur ve sembolizme sık başvurur. anlatım açık olmadığından bu yönetmenin kendi ülkesinde pek sevildiği söylenemez. filmlerinde hasta zihinlerin gözünden olaylar inşa edildiğinden sıkça psikanalize başvurulur. öyle ki kimi filmlerde ilgi çekmeyen hikayeler aslında freud'un çalışmalarının hikayelere uyarlanmış halinden başka bir şey değildir. yine david lynch'in çoğu filminde sexroll da önemli bir konudur. hikayelerin kahramanlarının hastalıklarının yansıması olarak ya çok iktidarsız olurlar ya da aşırı istekli. bu filmde lynch fred karakterini cinsel anlamda başarısız biri olarak kurgular. onun alternatif kişiliği ise fred'in aksine cinsel yönden çok başarılı ve istenen bir profildir. böylece fred yarattığı alternatif kişilik ile kendi başarısızlığını görmezden gelmeyi seçmiş ve kendini başka bir kişilikte başarılı kılmayı başarmıştır.

film birkaç kişilik ve gerçek üzerine inşa edildiğinden birkaç tane de hikaye görülür. karısından şüphelenen fred onu parçalayarak öldürmüştür. ancak beyni bunu kabul etmek istemez ve olayların gelişimini başka bir gerçeklik silsilesi yaratarak makul hale getirmeye çalışır. eve bırakılan porno kasetleri, çalan telefonlar ve karısının şüpheli halleri büyük ihtimalle fred'in paranoyalarından ibarettir. bazı sahnelerde fred'i hapishanede gördüğümüze göre fred gerçekten karısını öldürmüştür ancak pete'in hikayesi onun hapishanede kapana kısılmış halini görmezden gelmek ve geride kalan hayatının başarısızlıklarını örtmek için uydurduğu bir alternatif gerçekliktir.

pete figürü fred'in bir yan kişiliğidir. fred çok istenen bir adam değildir, cinsel yönden başarısızdır ve çekingen bir adamdır. sosyal olarak ise orta-üst kesime mensup bir profil çizer. oldukça büyük ve iyi döşenmiş bir evde yaşamakta ve müzisyenlik hayatını kazanmaktadır. pete kişiliği ise bir araba tamirhanesinde çalışan, alt sınıfa mensup, daha genç ve kadınların dikkatini çeken bir kişiliktir. ayrıca fred'e göre sosyal yönden daha başarılı görünür. hem tamirhanede, hem dick laurent'in sevdiği biridir ve dick laurent'in sevgilisi olan kadına (ki o da fred'in karısının sarı peruk takmış versiyonudur hemen dikkatini çeker. yine pete'in bir de mahallesinde çıktığı bir kız vardır cinsel yönden onunla da başarılı bir ilişki içerisindedir. böylece ortaya fred'in kişiliğinin tam tersi bir profil yaratılmış olur. yani asıl kişiliği çeşitli başarısızlıklar yüzünden çökmüş olan fred başarısızlıklarını telafi ettiği kusursuz yeni bir kişilik ile yeni bir hayat kurgulamıştır zihninde. bunu yaptığı yer ise idamını beklediği hücresidir.

filmin sonuna doğru pete'in kadın tarafından istenmemesi, fred'in korku ve şüphelerinin pete kurgusunda da sonlanmadığını gösterir. nitekim andy'nin bir kaza ile öldürülmesi, havuz partisine tekrar geliş ve kadının bir yerden sonra pete'e bana asla sahip olamayacaksın demesi ile fred'in başarısızlıkları pete'de de tekrarlanır ve pete figürü bir anda ortadan kayboluverir. burada fred'in ikinci kişiliği de çökmüş olur. filmin son sahnelerinde fred'in ortaya çıkması bu yüzdendir. fred'in dick laurent'i gerçekten öldürüp, öldürmediği filmde belirsiz kalmıştır. dick laurent ile karısını otel odasında gördüğü sahnede fred'in bir heyezanı mıdır? bu da belirsiz kalmıştır.

film boyunca görünen beyaz makyajlı gizemli adam büyük ihtimalle fred'in bir üçüncü kişiliği veya super egosudur. bu super ego, fred ve pete'e göre daha sağlıklı ve kararlı bir yapıdadır ve duygularından arınmış bir profili temsil etmektedir. gizemli adamın en kritik anlarda bir hand cam ile ortaya çıkması ve gelecek ve geçmişten görüntüleri fred'e izlettirmesi, aynı anda hem evde hem havuz partisinde bulunabilmesi, sonunda dick laurent'i öldürmesine bakacak olursak, fred'in hastalıklı ruhunun merkezi tam da super egosu gibi gözükür. filmde dick laurent karakteri de yüksek ihtimalle fred'in gözündeki idealardan birisinin yansımasıdır.

dick laurent karakteri bir mafya babasıdır. son derece otoriter, kendine güveni yüksek, zengin ve güzel bir kadınla (yani fred'in karısı ile) sevgilidir. bu profil tam da fred'in tam zıttı bir profildir. bir sahnede laurent kendisine sollamak isteyen bir adamı öldürmeye kalkar. başka bir sahnede sevgilisini çalan pete'i tehdit eder ve onu öldürmeye karar verir. aslında dick laurent karakteri fred'in olmak istediği, ama olamadığı,ideal erkek figürünün bir tecellisi olarak karşımıza çıkar. hem dick laurent, hem pete karakteri ile fred'in alt sınıflara mensup kişilikler tasarlaması, onun sınıfsal sorunlardan da muzdarip olduğunu gösterir. filmin sonu ise tamamen belirsiz bir şekilde biter. otoban kuşkusuz onun zihni olsa da, yolun nereye gittiği, izlediklerimizin ne kadarının gerçek ne kadarının kurgu olduğu açıkta bırakılmıştır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"lost highway" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim