deli danalar gibi gitmek istediğimiz gezegen.

buralar varken,
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

neden buraya gitmek istiyoruz acaba;
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
skaldak'ın memleketidir kendisi.
devamını gör...
güneş sistemindeki 4. gezegen.
yarıçapı dünyanın yarıçapının yaklaşık yarısı kadardır.
patatese benzeyen iki uydusu vardır: (bkz: phobos) ve (bkz: deimos).
atmosfer basıncı dünyadakinden baya azdır. bu sebeple basınç koruyucu kıyafetiniz yoksa iç basıncınız sebepli içinizdekileri mars yüzeyinde bulabilirsiniz.
yerçekimi, dünyadaki yerçekiminin yaklaşık 3'te 1'i kadardır.
geçmişte su bulundurduğuna dair kanıtlar varmış. kısmen bu konuyla ilgili bilgilendirici (ingilizce) bir yazı okumak isterseniz: science daily
devamını gör...
diğer adı kızıl gezegen olan güneş sisteminin 4. gezegeni ve binlerce yıl önce yaşam olduğu iddia edilmektedir. ayrıca nasa 2018'de buz altı kütlesi bulunduğunu açıkladı.
devamını gör...
savaş tanrısına yakışacak isimlerde iki küçük uydusu bulunan solar sistem gezegeni. uydular için bkz. phobos (korku) ve deimos (dehşet)
devamını gör...
nasa nın ve uzay şirketlerinin ilgisinin yoğun olduğu bir gezegendir bende hayat olduğunu düşünenlerdenim bu arada.
devamını gör...
güneş sisteminin en büyük volkanına sahip olan gezegendir.

dünyanın en yüksek noktası everesttir. 8.848 metre yüksekliğindedir. mars'daki "olympus mons" volkanının yüksekliği 27 kilometre, genişliği ise 81 kilometredir.
devamını gör...
canlı yayında izleyebilirsiniz.
devamını gör...
eğer (bkz: elon mask) eşantiyon olarak götürürse gitmeyi istediğim yer. o uzun yolda ölmek, o uzun yolda olanı biteni yazmak, çok isterim. kızımı ve elon mask'ı ikna edersem her türlü bu dünyada yapacağım son iş olacak.
devamını gör...
insan ayağının gitmeye çalışıp arsa parselleyemediği ve henüz kurutamadığı kızıl gezegen...
devamını gör...
koç burcunun yönetici gezegenidir. astrolojide kötücül gezegen olarak isimlendirilen bu gezegen mücadele ile alakalıdır. kızıl gezegen de denir. güneşe en yakından gezegenleri sıralayacak olursak dünyadan sonra dördüncü sırada yer alır. elon musk tarafından en çok kurcalayan gezegen olma özelliği ile sıkça karşımıza çıkar. nasa nın marsa yolculuk bileti kestiği bir hizmeti vardır resmi sitesinde. isteyen isimlerini gönderiyor. bizim neyimiz eksik diyerek türkiye en çok isim gönderen ülkelerden olmuş. yerim ben bizi.
devamını gör...
(bkz: devon adası) da olabilir mi? gitmek isteyen gidebilir.. kanada

şöyle muhabbetler dönüyor
devamını gör...
güneş'e olan yakınlık bakımından 4. sırada bulunan, kızıl gezegen adıyla da bilinen gezegen. teleskop ya da dürbün kullanmadan gece göğünde görebileceğiniz birkaç gezegenden biri.

gezegenin ismi roma mitolojisindeki savaş tanrısı olan mars'tan geliyor. bunun nedeni, gezegenin yüzeyindeki pas nedeniyle kırmızı görünmesinin, kanlı bir savaş ortamını çağrıştırması. her ne kadar genel olarak kırmızı görünse de, tabii ki gezegenin her yeri kırmızı değil.

***

mars'ın güneş'ten uzaklığı yaklaşık 230 milyon kilometre. güneş'in etrafındaki 1 turunu 687 dünya gününde tamamlıyor. gezegenin 1 günü, dünya'daki 1 günden yaklaşık 40 dakika daha uzun.

eski yunancada dehşet anlamına gelen deimos ve yine eski yunancada korku anlamına gelen phobos isimli 2 uydusu var. bunlardan phobos'un, izlediği yörünge nedeniyle çok uzak bir gelecekte mars'ın çekim etkisi nedeniyle parçalanarak gezegenin etrafında bir halka oluşturması bekleniyor. deimos ise büyük ihtimalle gezegenin çekim etkisinden kurtulup ondan uzaklaşacak.

***

mars da dünyamız gibi kayalık bir gezegen. demir, nikel, sülfür gibi elementlerden oluşan bir çekirdeği var. bu çekirdek manyetik alan üretemiyor çünkü büyük ölçüde katı bir yapısı var. çekirdeğin üzerinde, volkanik aktivitelerin de kökeni olan manto tabakası var. ancak büyük ihtimalle en son volkanik hareketlilik milyonlarca yıl önce gerçekleşmiş gezegende. bu arada, güneş sistemi'nin en büyük yanardağı olan olympus mons, mars üzerinde bulunuyor. bu dağ o kadar büyük ki, zirvesinde dursaydınız eteklerinin nerede bittiğini göremezdiniz.

manto tabakasının üstünde demir, kalsiyum gibi bazı elementlerden oluşan kabuk tabakası var. işte buradaki demir, gezegenin ince atmosferindeki oksijenle bir araya geldiğinde oksitlendiği için gezegen pas renginde görünüyor. yüzey büyük ölçüde regolit adı verilen çok ince bir kumla kaplı.

gezegenin özellikle kutuplarında kuru buz adı verilen karbondioksit buzu ve bunun hemen altında da su buzu bulunuyor.

mevsimler dünyadaki gibi eşit süreli değil. bahar ve yaz ayları uzun sürerken kış daha kısa sürüyor. bahar aylarında ısınan gazlar, jetler halinde püskürüyor gezegen yüzeyine. sıcaklıklar 20 derece ile -150 derece arasında seyrediyor.

özellikle yaz aylarında büyük toz fırtınaları çıkıyor ortaya. bu fırtınalar, gezegen üzerinde araştırma yapan uzay araçları için son derece sıkıntılı sonuçlara neden olabiliyor. ayrıca yüzeyde bulunan toz tabakasının manyetik özellikler gösterdiği de biliniyor. bu nedenle uzay araçlarının rahat çalışabilmesi için kameralarının yakınında bir yerlere mıknatıs yerleştirmek gerekebiliyor.

atmosferi dünya atmosferinden hemen hemen 100 kat daha ince. üstelik %95'i karbondioksitten oluşan bir atmosfer bu. bu nedenle gezegen üzerinde koloni kurma konusundaki en büyük sorunlardan birini oluşturuyor bu iki durum. ince atmosferine rağmen bir ozon tabakası bulunduruyor. gün batımlarında gökyüzüne mor renk hakim oluyor.

***

uzay araçlarının mars'a ulaşması ortalama 6-8 ay kadar sürüyor. bugüne dek mars görevlerinin yarıdan biraz fazlası başarıyla tamamlandı. bu konuyla ilgili (bkz: mars laneti)

mariner 4, opportunity, curiosity, spirit, mars reconnaissance orbiter ve daha birçok uzay aracı ve son olarak da gezegene henüz yeni ulaşan perseverance gibi araçlarla çok önemli veriler elde ettik/edeceğiz. ayrıca orion kapsülü de insanlı uçuşlar için çalışmalar konusunda kullanılıyor.

aşağıdaki uzay giysisi, mars için özel tasarlandı:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
(görsel, twitter. com'dan alıntıdır.)

bu giyside eklem kısımları özellikle hareketli olarak tasarlandı. arka tarafında gördüğünüz sırt çantası benzeri kısım da bir kilitlenme kapısı ve uzay gemisine kilitlenmek için kullanılıyor.

gezegenle ilgili anlatılacak çok bilgi var. ancak genel özellikleri bu şekilde özetlenebilir.
devamını gör...
içimde çok büyük bir sevgi beslediğim kızıl gezegen. ömrüm yetse de tüm sırlarını dünya gözüyle öğrensem.
devamını gör...
dağ tas hep. merkeze de uzak.
devamını gör...
belki marsta yer altında yaşayan cüceler vardır. ya biz ne kadar düşüncesiz bir türüz adamın gezegenine kafamıza göre roket falan atıyoruz. neden yaşam illa gezegenin üstünde olsun ki, belki orda çok küçük minnacık bir tür yaşıyordur gülüverin gezilerinde ki gibi minnak bir toplum vardır belki bir taşın altında. jüpiterden dünyamıza bakıp burda küçük böceklerden başka bişi yok şuraya iki roket sallayalım, dese jüpiterli bir canlı, hoşunuza gider mi lan?

koskoca konya ovası neyimize yetmiyor bilmiyorum ki...
devamını gör...
yakın zamanda üzerinde ilk helikopterin uçması hedeflenen, dünya'ya olan benzerliği ve dünyalaştırılabilir olması ile hayli dikkat çeken, 2030'larda insanlığı orada olacağı öngörülen, ulaşmaya çalışırken bize mühendislik alanında çok fazla şey öğreteceğine inandığım, ismini roma mitolojisindeki savaş tanısından almış bir gezegendir. ayrıca sahip olduğu 2 doğal uydusu vardır. isimleri phobos ve deimos'tur.*
devamını gör...
gidince dünyaya benzeteceğimiz yer!
devamını gör...
sinemaları zapt-u rapt altına almış şirkettir.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"mars" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim