tdk sözlüğe göre "herhangi bir yayının küçültülerek üzerine aktarıldığı, genellikle 9x12,5 cm boyutunda düz film" anlamına gelen kelime. mikroform türlerinden birisidir. belgelerin arşivlenmesi için kullanılıyor. hem az yer kaplamasından dolayı hem de uzun süre dayanıklılığından dolayı (500 sene) bilgilerin depolanması için kullanılan bir metod.

john benjamin dancer mikrofotoğrafın babası olarak anılır ve 1839 senesinde ingiltere'de ilk mikroyayını hayata geçirmiştir. başka bir kaynakta ise mikrofilmin bulucusu réne dagron idir ve patenti de 1859 yılında o almıştır. bu iki adamın arasında 4. ekteki kaynağa göre bir bağlantı bulunmaktadır. almanca dilinde olan vikipedi kaynağında réne dagron ne kadar mucidi olduğu yazsa da başka almanca bir kaynağa göre dagron dancer'in buluşunu geliştirmiştir (kaynak 5). fotoğrafçı olan shadbolt 1854 senesinde ilk mikrofilmlerini ürettikten sonra 1857 senesinde aslında mikrofilmin bulucusu olduğunu söyleyerek itiraz etmiştir ancak en sonunda yalanını itiraf etmiştir. *

kaynak 1 kaynak 2 (kaynak 3, réne dagron vikipedi, almanca dilinde) kaynak 4 kaynak 5 kaynak 6, yüksek lisans tezi olduğu için bu bilgileri doğru olarak kabul ediyorum.

aşağıya bir türkçe bir de almanca örnek ekliyorum.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel türkçe örnek

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel almanca örnek

turuncu veya beyaz renkte olan arka plana kitabın adını, görselde bulunan sayfa sayısını, kitabın yazarı veyahut görsellerin ne hakkında olduğu not edilir.

mikrofişleri okuyabilmek için özel bir cihaz gereklidir. bilgisayarda gerekli olan uygulama yüklendikten sonra uygulama açılarak cihaza koyulan görsel okunabilir. bu cihaz yüksek fiyatından dolayı sadece(?) üniversitelerin kütüphanelerinde bulunmaktadır. şöyle gözüküyor:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel görselin kaynağı

sayfaları flash belleğe aktarma özelliği de vardır cihazın. birçok görselin içinden bir görsele yakınlaştırınca ortalama görünen fotoğraf ekteki gibidir:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
fotoğrafların kalitesi ne kadar netlese de yine bulanıktır. belki daha modern, yani güncel olan cihazlarda böyle bir sorun söz konusu değildir.

bir (bkz: bengaripsengüzeldünyaumutlu) ukdesi.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim